مقدمه
اگر جزو رانندگان قدیمی باشید، بدون شک تاکنون چندین مرتبه با مشکل خالیشدن باتری مواجه شدهاید. رانندگان تازهکار نیز بالاخره با چنین مشکلی روبهرو خواهند شد. بدون وجود باتری با میزان شارژ کافی، نمیتوانید خودرو را روشن کنید. وقتی همه بخشهای ماشین به طور عادی در حال انجام وظایف خود هستند، دینام به طور بهینه شارژ باتری را در سطح مطلوب نگه میدارد. بااینحال دلایل متعددی وجود دارند که روی اثربخشی این فرایند تأثیر گذاشته و باعث خالیشدن شارژ باتری میشوند. بهعنوان یک راننده موظف هستید بدون نیاز به تماس با امدادخودرو، مشکل خالیشدن باتری را حل کنید، چون شرایط برقراری تماس با مراکز کمکی همیشه فراهم نیست. ما در این مقاله به شما آموزش میدهیم که چطور با ۶ اقدام ساده، باتری خودرو را برای رسیدن به نزدیکترین تعمیرگاه و یا مقصد تا حد کافی شارژ کنید. ولی پیش از هر چیز بد نیست نگاهی به دلایل خالیشدن باتری بیندازید تا در صورت امکان از بروز این مشکل جلوگیری کنید.
چه دلایلی باعث تخلیه شارژ باتری میشود؟
دلایل متعددی وجود دارند که باعث دشارژ شدن باتری یا به اصلاح، باتری مُرده میشوند. این دلایل را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد.
روشن ماندن طولانیمدت چراغها – اکثر خودروهای امروزی به طور اتوماتیک چراغها را خاموش میکنند، ولی ماشینهای قدیمیتر چنین قابلیتی ندارند و این موضوع باعث تخلیه شارژ باتری میشود.
شلشدن یا خوردگی اتصالات باتری – ترمینالهای مثبت و منفی باتری باگذشت زمان خورده و یا شل میشوند. این موضوع عملکرد باتری را تحتالشعاع قرار میدهد.
خرابی دینام – دینام وظیفه شارژ باتری حین رانندگی را بر عهده دارد. اگر کوچکترین نقص یا اختلالی در دینام به وجود آید، عملیات شارژ باتری نیز دچار اختلال شده و در نهایت باتری تخلیه میشود.
قدیمی بودن باتری – باتری خودرو فاقد جاودانگی است و طول عمر آن زمانی به پایان میرسد. سفرهای دائمی هرچند کوتاه یا گرم بودن بیش از حد هوا، طول عمر مفید باتری خودرو را کاهش میدهند.
سفرهای کوتاه و مکرر – اگر مدتی از عمر باتری گذشته باشد و رانندگی با ماشین شامل سفرهای کوتاه و مکرر شود، دینام زمان کافی برای شارژ باتری را نخواهد داشت و این موضوع، عامل دیگری برای دشارژ باتری خودرو است.
برقدزدی ماشین – برقدزدی از دیگر دلایل تخلیه باتری بهحساب میآید که حتی در صورت خاموش بودن ماشین نیز امکانپذیر است. برقدزدی میتواند به دلایل متعدد مثل وجود اشکال در سیستم الکتریکی ماشین از جمله وایر شمع یا کویل اتفاق بیفتد.
پارک طولانیمدت خودرو در گاراژ – اگر ماشین برای مدتزمان طولانی روشن نشود، باتری آن به شارژ مجدد احتیاج پیدا خواهد کرد.
آموزش شارژ باتری در ۶ مرحله ساده
باتری به باتری کردن یکی از روشهای شارژ باتری خودرو بهحساب میآید. ولی این مقاله به بررسی نحوه شارژ باتری خودرو در شرایطی میپردازد که هیچ نیروی کمکی در دسترس نیست. در این وضعیت به تجهیزاتی همچون شارژر باتری، چراغقوه برای تأمین نور لازم، پیچگوشتی برای برداشتن کاور باتری و ترجیحاً یک عینک ایمنی احتیاج پیدا میکنید.
مرحله ۱- شناسایی محل ترمینالهای مثبت و منفی باتری
باتری خودروهای امروزی عمدتاً در زیر کاپوت جاسازی شده است. پس از یافتن باتری، به دنبال علامت مثبت (+) برای ترمینال مثبت و علامت منفی (ـ) برای ترمینال منفی بگردید. ترمینالهای مثبت و منفی ممکن است بهوسیله کاورهای پلاستیکی پوشانده شده باشند. در این صورت رنگ قرمز ترمینال مثبت را نشان میدهد. اگر به هر دلیلی باتری ماشین را پیدا نمیکنید، توصیه میشود نگاهی به دفترچه راهنمای خودرو بیندازید. بسته به اطلاعات مندرج در دفترچه راهنما، شاید لازم باشد باتری را به طور کامل از خودرو جدا کنید.
مرحله ۲- خاموشکردن شارژر باتری و تمام تجهیزات جانبی خودرو
پیش از ادامه فرایند، اطمینان حاصل کنید که شارژر باتری خاموش است. زمانی که شارژر را به ترمینالها وصل میکنید، نباید هیچ جریانی در آن وجود داشته باشد، در غیر این صورت احتمال ایجاد جرقههای خطرناک وجود دارد. اگر با نحوه استفاده از شارژر باتری خودرو آشنایی ندارید، حتماً دفترچه راهنمای آن را مطالعه کنید.
پس از اطمینانیافتن از خاموش بودن شارژر باتری، بررسی کنید که تمام تجهیزات و وسایل برقی خودرو از جمله سیستم اطلاعات سرگرمی، تهویه، چراغهای داخل کابین و… خاموش و غیرفعال باشند.
مرحله ۳- بازرسی ترمینالها برای یافتن آلودگی یا خوردگی
وجود آلودگی روی ترمینالهای باتری موج کاهش سرعت فرایند شارژ و درعینحال کاهش طول عمر مفید باتری میشود. البته اگر باتری با مشکلاتی همچون نشت اسید یا ترکخوردگی محفظه مواجه باشد، استفاده از آن بههیچوجه امکانپذیر نیست. در صورت مشاهده این مشکلات چارهای به جز تعویض باتری ندارید.
اگر متوجه آلودگی و جرمگرفتگی در اطراف ترمینالها شدید، بهراحتی میتوانید آنها را با یک برس ظریف یا مسواک آغشته به آب و جوششیرین تمیز کنید. برای اثربخشی بیشتر میتوانید از محلولهای تمیزکننده باتری موجود در بازار استفاده کنید.
مرحله ۴- اتصال شارژر به ترمینالهای باتری
اتصال باتری خودرو به شارژر کار بسیار راحتی است، به شرطی که ترتیب مراحل رعایت شود. در مرحله نخست، گیره قرمزرنگ شارژر را به ترمینال مثبت (باتری با علامت +) وصل کنید. سپس گیره شارژر منفی را به ترمینال منفی (با علامت ـ) وصل کنید. مطمئن شوید که هر دو به شیوه امن، درست و محکم متصل شده باشند. اتصال گیره مثبت به ترمینال منفی فاجعهآمیز و با آتشسوزی همراه خواهد بود.
همچنین میتوانید گیره منفی شارژر را به یک سطح فلزی بدون رنگ در زیر کاپوت متصل کنید تا نقش اتصال زمین را ایفا کرده و مانع بروز حوادثی مثل آتشسوزی و برقگرفتگی شود. هرچند ولتاژ پایین شارژر باتری مشکل خاصی در هنگام اتصال گیره منفی به ترمینال منفی به وجود نمیآورد و امن و بدون خطر است.
بهعنوان یک توصیه مهم، بهتر است تا جایی که کابلها اجازه میدهند، شارژر را از باتری دورنگه دارید.
مرحله ۵- روشنکردن شارژر
پس از روشنکردن شارژر، آمپر شارژ دلخواه را انتخاب کنید. مدتزمان شارژ باتری بستگی به آمپر انتخابی دارد. آمپر بالا باعث کوتاهشدن مدتزمان شارژ باتری میشود، ولی لزوماً بهترین گزینه نیست و تأثیری در ماندگاری شارژ ندارد. به طور متوسط، شارژر میتواند با نرخ ۲ تا ۶ آمپر باتری را شارژ کند. با تنظیم آمپر در این محدوده، حداقل دو ساعت طول میکشد تا یک باتری مُرده کاملاً شارژ شود.
ازآنجاکه مدلهای مختلف شارژر باتری دارای دستورالعملهای خاص خود هستند، پیش از هر چیز باید دفترچه راهنمای آنها را مطالعه کنید. برخی شارژرها بهمحض شارژ باتری به طور خودکار خاموش میشوند. اکثر شارژرها قابلتنظیم هستند و میتوانید آنها را برای شارژر فول یا شارژ کافی برای رسیدن به مقصد یا تعمیرگاه تنظیم کنید. در طول فرایند شارژشدن باتری، شارژر میبایست خارج و بهدوراز محفظه موتور باشد.
مرحله ۶- جداکردن شارژر از باتری
پس از تکمیل شارژ باتری، میبایست شارژر را خاموش کرده و سپس آن را از باتری جدا کنید. پس از خاموشکردن شارژر، نخست گیره منفی مشکی رنگ را از ترمینال منفی و سپس گیره مثبت قرمزرنگ را از ترمینال مثبت جدا کنید. بعد کاورهای پلاستیکی را سر جای خود قرار دهید. سپس باتری را به زیر کاپوت بازگردانید، البته اگر قبلاً آن را از خودرو جدا کردهاید.
جمعبندی
با فرض اینکه باتری خودرو به دلایلی همچون روشن بودن دائمی چراغها یا سیستم اطلاعات سرگرمی تخلیه شده باشد، پس از شارژ باتری بهوسیله شارژر میتوانید موتور را روشن کرده و به مسیر خود به سمت مقصد ادامه دهید. اما اگر باتری به دلایل دیگری همچون خرابی دینام دشارژ شده باشد، احتمالاً تا پیش از رسیدن به مقصد بارها به شارژ مجدد احتیاج پیدا خواهید کرد. در این صورت میبایست مقصد نخست را به تعمیرگاه تغییر داده و هر چه زودتر نسبت به عیبیابی سیستم برقرسانی خودرو اقدام کنید.
دیدگاهتان را بنویسید