ایستگاه
خواندن 5 دقیقه
.
4 ماه پیش
.
29 بازدید

آشنایی با انواع چراغ‌های خودرو و کاربرد آن‌ها

آشنایی با انواع چراغ‌های خودرو و کاربرد آن‌ها

مقدمه

یکی از بخش‌های مهم و حیاتی ماشین، سیستم روشنایی آن است. سیستم روشنایی شامل چراغ‌های مختلفی می‌شود که برای کمک به راننده و یا هشداردهی به سایر رانندگان مورداستفاده قرار می‌گیرند. چراغ‌های ماشین اهمیت بسیاری برای رانندگان دارند، مخصوصاً در هنگام شب و همین‌طور در شرایط نامساعد جوی که میدان دید راننده بسیار محدود می‌شود. هر خودرو به چندین چراغ مجهز است که هر یک وظیفه خاصی را انجام می‌دهند. در ادامه شما را با انواع چراغ‌های خودرو و کاربرد آن‌ها آشنا می‌کنیم.

چراغ‌های جلو

هر ماشین دارای دو نوع چراغ جلو است؛ چراغ نوربالا و چراغ نورپایین. هر دو چراغ به راننده اجازه می‌دهند مسیر پیش رو و شرایط جاده را به‌وضوح مشاهده کند. بعلاوه، چراغ‌های جلو حضور خودرو را به سایر رانندگان اطلاع می‌دهند. استفاده از چراغ نوربالا و نورپایین به محیط و شرایط بستگی دارد.

– چراغ‌های نورپایین حین رانندگی معمولی در هنگام شب مورداستفاده قرار می‌گیرد. نور ساطع از این چراغ‌ها باعث آزار چشم رانندگانی نمی‌شود که در جهت مخالف خودرو در حال حرکت هستند.

– چراغ‌های نوربالا پرتوهای زننده‌ای دارند و می‌بایست تنها در تاریکی مطلق روشن شوند، آن‌هم به شرطی که هیچ راننده‌ای در جهت مخالف در حال رانندگی نباشد. روشن کردن چراغ نوربالا در هر شرایط دیگری باعث آزار رانندگان خودروهای دیگر شده و روی دید آن‌ها تأثیر منفی می‌گذارد.

چراغ‌های عقب

چراغ‌های عقب که معمولا قرمزرنگ هستند، به محض فعال شدن چراغ‌های جلو روشن می‌شوند. همانند چراغ‌های جلو، چراغ‌های عقب نیز وجود خودرو را به رانندگان دیگر اطلاع می‌دهد. با استفاده از چراغ عقب، راننده می‌تواند فاصله امن میان وسیله نقلیه خود و ماشین جلویی را حفظ کند. حفظ فاصله ایمن اهمیت بسیاری در رانندگی داشته و از عمده تصادفات جاده‌ای جلوگیری می‌کند.

چراغ‌های ترمز

بر خلاف چراغ‌های عقب، چراغ‌ترمز تنها در صورتی روشن می‌شود که راننده پای خود را روی پدال ترمز فشار دهد. این چراغ به رانندگان دیگر در مورد کاهش سرعت خودرو اطلاع می‌دهد. چراغ‌ترمز از اهمیت بسیاری برخوردار است و همیشه باید کارکرد صحیح داشته باشد. چراغ‌ترمز نقش بسزایی در جلوگیری از تصادفات دارد.

چراغ‌های روشنایی روز

چراغ‌های روشنایی روز یا همان دیلایت‌ها در ساعات روز و هوای روشن مورداستفاده قرار می‌گیرند. معمولاً دیلایت‌ها به طور خودکار با شروع فعالیت موتور روشن می‌شوند. البته چراغ‌های دی لایت به‌هیچ‌وجه جایگزین چراغ‌های جلو نیستند، چون روشن‌شدن آن‌ها باعث روشن‌شدن چراغ‌های عقب نمی‌شود. دیلایت‌ها در طول روز، ساعات گرگ‌ومیش، هوای غبارآلود و مه‌آلود، سایر رانندگان و عابرین پیاده را متوجه حضور خودرو می‌کنند.

چراغ‌های راهنما

چراغ‌راهنما معمولاً در نزدیکی چراغ‌های جلو و عقب نصب شده و زمانی به کار می‌آید که راننده می‌خواهد جهت یا لاین حرکت را تغییر دهد. بدین ترتیب با روشن‌شدن چراغ‌راهنما، راننده پشت سر از نیت راننده جلو مطلع شده و نسبت به آن واکنش نشان می‌دهد. متأسفانه بسیاری از تصادفات درون‌شهری به دلیل عدم استفاده از چراغ‌راهنما به وجود می‌آیند.

چراغ‌های مه‌شکن

همان‌طور که از نامش پیداست، چراغ‌های مه‌شکن در جاده‌های مه‌آلود باید روشن شوند. این چراغ‌ها معمولاً در مکانی پایین‌تر از چراغ‌های جلو تعبیه شده و برای جلوگیری از تابش خیره‌کننده و انعکاس نور طراحی شده‌اند. البته مه‌شکن‌ها تنها در شرایط مه‌آلود مورداستفاده قرار نمی‌گیرند. روشن‌کردن این چراغ‌ها در هنگام بارندگی سنگین و طوفان نیز به کار می‌آید و وجود خودرو را به رانندگان دیگر اطلاع می‌دهد.

چراغ دنده‌عقب

در هنگام حرکت در دنده‌معکوس، چراغ دنده‌عقب روشن می‌شود. این چراغ، رانندگان دیگر را متوجه حرکت روبه‌عقب خودرو کرده و به آن‌ها اخطار می‌دهد تا از ماشین فاصله بگیرند.

چراغ‌های خطر

چراغ‌های خطر در سمت راست و چپ خودرو به طور پیوسته چشمک می‌زنند. این چراغ‌ها به سایر رانندگان نشان می‌دهند که مشکلی برای خودروی شما به وجود آمده است. به‌علاوه، از چراغ‌خطر برای علامت‌دهی به رانندگان دیگر درباره شرایط غیرمعمول و خطرناک جاده نیز استفاده می‌شود.

چراغ‌های داخل خودرو

چراغ‌های داخل خودرو، درون کابین ماشین را روشن می‌کنند. راننده یا سرنشینان خودرو معمولاً برای یافتن چیزی در کابین، چراغ داخل را روشن می‌کنند. چراغ داخلی معمولاً نور زرد دارد تا مشکلی در دید راننده خودرو عقب به وجود نیاید. در صورت عدم نیاز به چراغ‌های داخل کابین بهتر است آن‌ها را خاموش کرد، چون باتری خودرو را تخلیه می‌کنند.

چراغ پلاک خودرو

پلاک، وسیله‌ای برای معرفی و شناسایی خودرو است که هم در قسمت جلو و هم در قسمت عقب نصب می‌شود. برای خوانش بهتر پلاک در هنگام شب، از چراغ پلاک استفاده می‌شود.

چراغ داخل صندوق

یکی دیگر از انواع چراغ‌های خودرو باعث روشن‌شدن فضای صندوق‌عقب می‌شود و چراغ صندوق نام دارد. عمدتاً از چراغ صندوق‌عقب در هنگام شب استفاده می‌شود. این چراغ به راننده اجازه می‌دهد روشنایی مناسب برای مشاهده محتوای صندوق را پیدا کند.

چراغ‌گردان

خودروهای معمولی فاقد چراغ‌های گردان هستند. این چراغ‌ها معمولاً روی ماشین‌های با کاربری خاص، مثل خودروهای پلیس، امدادی، آمبولانس، آتش‌نشانی و ازاین‌قبیل نصب شده و ضمن اطلاع از حضور خودرو، به رانندگان علامت می‌دهد تا مسیر را باز کنند.

از کدام چراغ‌های خودرو در چه هنگام از شبانه‌روز باید استفاده کرد؟

– در هنگام روز

در طول روز معمولاً نیازی به روشن‌کردن چراغ نیست، چراکه راننده در آب‌وهوای آفتابی از میدان دید مناسب برخوردار است. بااین‌حال در حین عبور از تونل یا هر مکان تاریک دیگری باید چراغ‌های جلو و عقب را روشن کنید. البته خودروهای مدرن امروزی به دیلایت‌ها مجهز هستند که به‌محض استارت‌زدن موتور روشن شده و حضور خودرو را به عابرین پیاده و رانندگان خودروهای دیگر اطلاع می‌دهند.

– در هنگام غروب

به‌محض غروب آفتاب می‌بایست چراغ‌های نورپایین را روشن کنید. این کار باعث بهبود میدان دید راننده می‌شود.

– در هنگام شب

رانندگی در طول شب به تمرکز بیشتری نیاز دارد و می‌تواند خطرناک باشد. بسته به مسیر حرکت می‌توانید از چراغ نوربالا و نورپایین استفاده کنید تا روشنایی لازم برای بهبود میدان دید فراهم شود. توجه داشته باشید که چراغ نوربالا پرتو خیره‌کننده‌ای داشته و باعث آزار رانندگان دیگر می‌شود. به طور خاص در جاده‌های دوطرفه‌ای که خودرو از سمت مقابل به ماشین شما نزدیک می‌شود، از روشن‌کردن چراغ نوربالا پرهیز کنید.

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0