چند روز پیش ماموت خودرو با انتشار یک اعلامیه، کراس اوور تمام برقی ID4 را بیش از ۴۰۰ میلیون تومان گران کرد. هنوز آتش خشم مشتریان این ماشین خاموش نشده بود که این بار مکث موتور، زیرمجموعه گروه صنعتی ماموت با تغییر قیمت لوکانو L7 دسته دیگری از مشتریان را دچار شوک کرد. این در حالی است که کرمان موتور نیز به عنوان یکی از بزرگترین فروشندگان بخش خصوصی، موفق به اخذ جواز افزایش قیمت شد و بدین ترتیب، تمام محصولات این شرکت گران شدند.
بهروزرسانی قیمت لوکانو L7
لوکانو L7 که پیشتر با قیمت ۲ میلیارد و ۴۱۴ میلیون تومان به فروش میرسید، حدود ۲۲ درصد معادل ۵۳۶ میلیون تومان گران شده و از این به بعد با قیمت ۲ میلیارد و ۹۵۰ میلیون تومان فروخته میشود. این افزایش بیش از نیم میلیارد تومانی، بدون شک باعث آشفتگی مشتریان فعلی و تجدیدنظر متقاضیان بالقوه این خودرو خواهد شد. از آنجا که لوکانو L7 یک خودروی مونتاژی به حساب میآید، افزایش بهای قطعات میتواند به عنوان یکی از دلایل قیمتگذاری شوکه کننده این محصول در نظر گرفته شود.

بازگشت برندهای معروف به بازار خودرو
از بحث تغییر عجیب قیمت لوکانو L7 که بگذریم، یک اتفاق خوب در بازار خودرو کشور رخ داده و آن بازگشت سیتروئن به بازار است. معاون سایپا سیتروئن به تازگی از عرضه مدل C3-XR در سه تیپ مختلف V1، V2 و V3 خبر داد. طبق گزارشهای به دست آمده، این ماشین در اواخر خردادماه یا اوایل تیرماه به فروش گذاشته میشود.
بد نیست بدانید C3-XR بارها با نامهای سیلک یا M44 در رویدادهای خودرویی متعدد رونمایی شده است. محصول جدید سایپا، یک کراس اوور جمع و جور بوده که از پلتفرم مشترک گروه پژو – سیتروئن و گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک دوکلاچه متعلق به شرکت گتراگ آلمان استفاده میکند.
به علاوه، سایپا دیزل نیز مذاکراتی را با بنز انجام داده تا مونتاژ خودروهای سبک و سنگین و تجاری این شرکت را در کشور آغاز کند. نتیجه این مذاکرات تا پایان سال جاری اعلام میشود.
سیتروئن تنها برندهای محبوبی نیست که به بازار کشور بازمیگردد. آفتاب خودرو نیز به تازگی از چهار مدل جدید ولوو با نامهای XC40، XC60، S90 و EX30 رونمایی کرده است. این ماشینها به کیفیت و ایمنی معروف هستند و عرضه آنها ضمن استقبال از سوی مشتریان، سایر شرکتهای واردکننده را به چالش میاندازد.

مونتاژ خودرو؛ سودآوری یا ضرر؟
در کنار اخباری همچون افزایش عجیب قیمت لوکانو L7 و ورود برندهای مطرح به بازار، شایسته است وقفهای روی فرایند مونتاژ خودرو در کشور داشته باشیم. واردات خودرو به کشور با اعمال سختگیرانه محدودیت روی قیمت ماشینها انجام میشود، که مهمترین دلیل آن ممانعت از خروج غیرضروری ارز اعلام شده است. اما تمایل شرکتهایی همچون سایپا و ماموت خودرو به مونتاژ محصولات خارجی باعث شده ارزبری تولید خودرو به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند.
در حالی که طبق گزارشهای قبلی، سال گذشته با کاهش ثبت سفارش واردات خودرو به پایان رسید، اما میزان ارزبری تولید خودرو نه تنها کمتر نشد، بلکه حدود ۱۲ درصد افزایش پیدا کرد. بنابراین به نظر نمیرسد اعمال محدود روی واردات خودرو، تأثیر خاصی در تقویت داخلی سازی در تولید خودرو داشته است.
ماشینها هنوز هم با سطح داخلی سازی پایین مونتاژ میشوند و تولیدکنندگان به جای سرمایهگذاری بر داخلی سازی، به استفاده از مدلهای وارداتی ارزبر روی آوردهاند. هرچند دلیل این تمایل را میتوان به تفاوت چشمگیر تعرفهها ربط داد. ورود تجهیزات و قطعات، تعرفه بسیار کمتری نسبت به ورود خودرو دارد.
در هر صورت مونتاژ خودرو پیامدهای منفی متعددی به همراه دارد که از جمله آنها میتوان به وابستگی غیرضروری به شرکتهای خارجی، آسیب به صنعت قطعهسازی کشور، نادیده گرفتن اشتغال داخلی و عقبماندگی در حوزه فناوری اشاره کرد.
دیدگاهتان را بنویسید