اظهارات رئیس قبلی اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران، به روند کاهشی واردات خودرو در سال جاری اشاره میکند. بر خلاف اشتیاق و تکاپوی شرکتهای واردکننده در دو سال نخست ازسرگیری واردات، ثبت سفارشها در سال ۱۴۰۳ به طور قابل توجی کاهش پیدا کرده و مدلهایی که در سال گذشته وارد کشور شدهاند، ثبت سفارشیهای سال ۱۴۰۲ بودند.
این در حالی است که واردکنندگان در سال ۱۴۰۲ بر اساس بودجه ارزی کمتر از ۱ میلیارد یورو اقدام به ثبت سفارش میکردند، در حالی که بودجه ارزی برای تداوم این فرایند در سال گذشته ۱.۳ میلیارد یورو بوده و برای سال جاری ۳ میلیارد یورو در نظر گرفته شده است. کاهش ثبت سفارشها در سال گذشته را میتوان به صورت «کاهش عرضه خودروهای وارداتی در سال جاری» تفسیر کرد. بدون شک تأثیر این کاهش به زودی در بازار کشور نمایان میشود.
دلایل کاهش ثبت سفارشها در سال ۱۴۰۳
کاهش ثبت سفارش واردات خودرو را در سال ۱۴۰۳ میتوان به دلایل متعدد ربط داد. کمبود ارز، اولین و مهمترین دلیل کاهش ثبت سفارشها در سال گذشته به حساب میآید که باعث شده واردکنندگان به سبب مشکل در تأمین ارز، رغبتی به فعالیت نداشته باشند. تغییر در ارزش گمرکی را میتوان یکی دیگر از عوامل دخیل کاهش ثبت سفارشها در سال گذشته دانست.
کاهش تقاضا و عدم استقبال از خودروهای وارداتی، یکی دیگر از مهمترین دلایل کاهش ثبت سفارش به حساب میآید که به طور مستقیم به نوسانات ارزی و افزایش قیمت خودروهای وارداتی مربوط میشود. با اینکه یکی از مهمترین اهداف ازسرگیری واردات خودرو، عرضه ماشینهای باکیفیت و اقتصادی به بازار بود تا تولیدکنندگان داخلی با چالش بهبود کیفیت مواجه شوند، اما تقریبا هیچیک از محصولات وارداتی را نمیتوان با لقب اقتصادی مورد خطاب قرار داد. قیمت بالای خودروها به جای اینکه مشتریان را به فکر ارزش خرید و کیفیت بالا بیندازد، باعث جلب نظر آنها به سمت ماشینهای لااقل ارزانتر داخلی شده است.
بنابراین ترکیبی از دلایل اقتصادی و سیاستهای تولیدی موجب کاهش ثبت سفارشها در سال گذشته شده و روند کاهشی واردات خودرو را در سال جاری آغاز کرده است. اگر وضعیت به نحوی تغییر نکند، آرمانها و اهداف وابسته به عرضه خودروهای خارجی به بازار کشور به سرانجام خاصی نخواهد رسید.

تأثیر روند کاهشی واردات خودرو در بازار
یاس از بهبود بازار خودرو و تأثیر آن در قیمت خودروها، بدیهیترین پیامد روند کاهشی واردات خودرو در سال جاری در نظر گرفته میشود. مجددا تقاضا برای خرید خودروهای داخلی افزایش پیدا کرده و قیمت آنها روز به روز بیشتر خواهد شد. با افزایش تقاضا، تولیدکنندگان نیز خود را ملزم به افزایش عرضه میدانند و بدون توجه به بهبود کیفیت و اعمال نوآوری، ماشینهایی را در دسترس خریداران قرار میدهند که تطابقی میان کیفیت، کاربرد و ارزش واقعی آنها وجود ندارد.
کاهش رقابتپذیری میان تولیدکنندگان از دیگر عواقب روند کاهش واردات خودرو است، چراکه متقاضیان چارهای بهجز خرید محصولات آنها ندارند. با کاهش واردات، دیگر نمیتوان انتظاری از انتقال تکنولوژی به صنعت کشور داشت و خودروسازی کشور از حرکت به سمت پیشرفت باز میمانند.
رونق واردات خودرو در سال ۱۴۰۳ و عرضه ماشینهای متنوع خارجی، بازار خودروهای داخلی را نیز تحتالشعاع قرار داد. با وجود مدلهای مختلف و باکیفیت خارجی، مشتریان گزینههای متعددی را مورد بررسی قرار داده و خرید خود را بر اساس مقایسه مابین محصولات متنوع انجام میدادند.
این موضوع باعث شد فروشندگان برای حفظ رقابت، قیمت ماشینها را پایین نگه دارند و حتی تسهیلاتی را برای خرید خودرو ارائه دهند تا بلکه نظر مشتریان را جلب کنند. درنگ در خرید و انتظار برای ورود ماشینهای بهتر، باعث تعدیل نسبی قیمتها در بازار خودروهای داخلی شد. این در حالی است که در صورت تداوم روند کاهشی واردات خودرو، نه تنها باید قید خرید مدل های خارجی را زد، بلکه به باید هر لحظه منتظر انفجار قیمت در بازار داخلی بود.
دیدگاهتان را بنویسید