در اسفندماه سال ۱۳۹۹ بود که دولت تصمیم گرفت برای خودروهای لوکس و گرانقیمت مالیات مشخص کند. این قانون از سال ۱۴۰۰ به اجرا درآمده و بر طبق آن، مالکین خودروهای لوکس موظف به پرداخت درصدی از ارزش خودرو بهعنوان مالیات هستند. حداقل قیمت خودروی لوکس در هر سال تغییر مییابد. در سال جاری، به خودروهایی که ارزش آنها بیش از ۳ میلیارد دلار است، خودروی لوکس گفته میشود که مالکین آنها مشمول پرداخت مالیات هستند؛ بنابراین خودروهایی که قیمت آنها کمتر از ۳ میلیارد تومان است، از پرداخت مالیات معاف بوده و هزینه اضافی روی دست مالک خود نمیگذارند. در ادامه با شرایط مالیات خودرو و قوانین آن بیشتر آشنا میشوید.
شرایط و قوانین محاسبه مالیات خودرو
در سالهای اخیر به دلیل تحریمهای بینالمللی، درآمد نفتی کشور بهشدت کاهش پیدا کرد و دولت تصمیم گرفت با اعمال مالیات روی خودروهای لوکس، هم قدمی در تنظیم بازار بردارد و هم کمکی به بودجه دولت کند. اما مالیات ستانی خودرو شامل شرایط و قوانین متعددی میشود.
طبق قانون مصوب در سال جاری، در کنار ارزش نهایی خودرو، پارامترهای دیگری در محاسبه درصد مالیات تأثیرگذار هستند. علاوه بر قیمت روز، تاریخ تولید خودرو یا ورود آن به کشور در محاسبه مالیات لحاظ میشود. مالیات خودروهای لوکس توسط سازمان امور مالیاتی کشور محاسبه شده و تا پایان فروردینماه هر سال، اعلام میشود.
از دیگر قوانین مالیات ستانی میتوان به مهلت پرداخت اشاره کرد. با اینکه مبلغ مالیات در فروردینماه اعلام میشود، اما مالک تا بهمنماه فرصت دارد مالیات مربوط به خودروی خود را پرداخت کند. اگر احیاناً خودرویی به نام یک فرد زیر ۱۸ سال بود، سرپرست آن فرد ملزم به پرداخت مالیات خودرو است. بهعلاوه، اگر فردی بخواهد پیش از بهمنماه سند مالکیت خودرو را انتقال دهد، پیش از انتقال موظف به پرداخت مالیات وسیله نقلیه خود است.
حداقل قیمت ۳ میلیارد تومان مربوط به جمع قیمت خودروهای تحت تملک نیست. صراحتاً اعلام شده که هر خودرویی با حداقل قیمت ۳ میلیارد تومان، جزو خودروهای لوکس در نظر گرفته میشود و مالک آن ملزم به پرداخت مالیات است؛ بنابراین اگر خانوادهای دارای ۳ خودروی حدوداً ۱ میلیاردتومانی باشد، حتی اگر ارزش پولی این سه خودرو از ۳ میلیارد تومان فراتر رود، باز هم مشمول پرداخت مالیات نمیشوند. در ضمن، اگر فردی دارای چند خودرو باارزش جمعی کمتر از ۳ میلیارد تومان باشد، باز هم نیازی به پرداخت مالیات ندارد. اما اگر جمع ارزش پولی خودروهای تحت تملک یک فرد بیش از ۳ میلیارد تومان شود، آن فرد موظف به پرداخت مالیات خواهد بود.
مالیات خودروهای لوکس چقدر است؟
در سال گذشته، حداقل قیمت خودرو برای پرداخت مالیات ۱.۵ میلیارد تومان بود. این رقم در سال جدید به ۳ میلیارد تومان رسیده است؛ بنابراین مالک خودروهایی که قیمت آنها حداقل ۳ میلیارد تومان است موظف به پرداخت مالیات هستند.
بر اساس بودجه سال ۱۴۰۲، تمامی خودروی سواری و وانتهای دو کابین تحت مالکیت اشخاص حقیقی و حقوقی باارزش بیش از ۳ میلیارد تومان، مشمول پرداخت میشوند. جدول درصد مالیات خودروهای لوکس برای سال ۱۴۰۲ هنوز تعریف نشده، ولی باتوجهبه اطلاعات قبلی میتوان حدس زد که در سال جاری نیز مالیات بین ۱ تا ۴ درصد است.
در سال گذشته، درصد مالیات بهازای هر ۱.۵ میلیارد تومان ۱ درصد بیشتر میشد. یعنی خودروی ۱.۵ میلیاردتومانی مشمول پرداخت ۱ درصد مالیات، خودروی بیش از ۱.۵ الی ۳ میلیارد تومانی مشمول پرداخت ۲ درصد مالیات، خودروی بیش از ۳ الی ۴.۵ میلیاردتومانی مشمول پرداخت ۳ درصد مالیات و در نهایت خودروی گرانتر از ۴.۵ میلیارد تومان مشمول پرداخت ۴ درصد مالیات بوده است.
نحوه استعلام مالیات خودرو چگونه است؟
اگر مالک خودروی لوکس هستید، با یک روش ساده میتوانید از درصد مالیات وسیله نقلیه خود مطلع شوید. تنها کافی است به وبسایت خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کرده تا پس از ورود، اطلاعات مربوط به بدهیهای مالیاتی به شما نشان داده شوند. در این سایت همچنین میتوانید نسبت به پرداخت آنلاین مالیات و یا ثبت اعتراض نسبت به مالیات تعیینشده برای ماشین خود اقدام کنید.
عدم پرداخت مالیات چه نتیجهای دارد؟
ازآنجاکه قانون مالیات ستانی خودرو از سال ۱۴۰۰ به اجرا رسیده، هنوز تصمیم قطعی در مورد عدم پرداخت آن گرفته نشده است. بااینحال، باتوجهبه سیستمی شدن روند نقلوانتقال خودرو، فرار از مالیات امکانپذیر نیست، چراکه سند خودرو تنها بهشرط پرداخت تمام بدهیها از جمله مالیات خودرو، قابلیت انتقال دارد.
جمعبندی
باتوجهبه کف قیمت خودروی لوکس میتوان گفت دارندگان هیچیک از خودروهای تولید داخل نیازی به پرداخت مالیات ندارند. مبلغ مالیات خودرو در فروردینماه هر سال توسط سازمان امور مالیاتی کشور اعلام شده و مشمولین موظف هستند تا بهمنماه هر سال، مالیات خودروی لوکس خود را پرداخت کنند، در غیر این صورت مبالغ رویهم جمع شده و در نهایت اگر مالک بخواهد ماشین خود را بفروشد، بهناچار ملزم به پرداخت مبلغ هنگفتی خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید