مقدمه
سالمبودن لاستیکها نقش مهمی در هدایتپذیری و ایمنی خودرو و همینطور افزایش طول عمر قطعات جلوبندی دارد. توصیه میشود هر شش ماه یکبار یا پس از کارکرد ۱۰ هزار کیلومتر، جای لاستیکهای جلو و عقب را عوض کنید تا تغییر شکل در آنها به وجود نیاید و هماهنگی خود را از دست ندهند. با جابهجایی لاستیکها رانندگی ایمنتری خواهید داشت. در حقیقت جابهجایی لاستیکها، توجه به میزان باد و بالانس بودن آنها، نکات مهمی هستند که حداکثر ماندگاری لاستیکها را تضمین میکنند. در این مقاله با بررسی این سه نکته و همینطور معرفی نکات ساده برای افزایش طول عمر لاستیک خودرو همراه ما باشید.
افزایش عمر لاستیک با بررسی مداوم فشار باد
توصیه میشود هر ماه، فشار باد لاستیک خودرو را چک کنید. این سادهترین و مهمترین راهکار افزایش طول عمر لاستیک است. این کار را در هنگام سرد بودن لاستیکها انجام دهید. لاستیکها باگذشت زمان فشار هوای خود را از دست میدهند؛ بنابراین به طور ماهانه باید باد آنها را چک کرد، زیرا فشار نامناسب هوا در لاستیکها میتواند باعث افزایش فاصله توقف پس از ترمزگیری، افزایش سایش، کندی حرکت و افزایش خطر ترکیدگی تایر شود.
افزایش عمر لاستیکها با جابهجایی آنها
هر ۱۰ هزار کیلومتر یکبار لاستیکهای جلو را با لاستیکهای عقب جابهجا کنید. ازآنجاکه فشار بیشتری بر روی تایرهای جلو وارد میشود، متحمل سایش بیشتری هستند؛ بنابراین نمیتوان گفت میزان سایش لاستیکها با یکدیگر مساوی و یکسان است. ازاینرو جابهجاکردن تایرها هر ۱۰ هزار کیلومتر یکبار، عمر مفید آنها را افزایش میدهد.
افزایش عمر لاستیکها با بالانس بهموقع
لاستیکها را بهموقع بالانس کنید. ترازکردن یا حفظ بالانس تایرها یکی دیگر از راههای افزایش طول عمر لاستیک خودرو بهحساب میآید. بالانس لاستیکها باعث برقراری تعادل بین آنها میشود. عدم هماهنگی و بالانس نبودن تایرها هدایتپذیری ماشین را با مشکل مواجه میکند. لرزش فرمان در سرعت بالا یا کشیدهشدن ماشین به سمت راست یا چپ، از علائم بالانس نبودن لاستیکها است.
توجه به فشار باد روی لاستیکها چه اهمیتی دارد؟
یکی از راههای نگهداری از تایر خودرو، کنترل میزان فشار باد روی لاستیکها است. دلیل حساسیت این موضوع علاوه بر افزایش طول عمر مفید لاستیکها، به ایمنی خودرو مربوط میشود. طبق بررسیهای صورتگرفته، از هر ۱۱ تصادف، یک مورد از آنها به دلیل مشکلات مربوط به لاستیک اتفاق افتاده است. فشار صحیح هوا باعث بهبود راندمان سوخت میشود. کمبودن باد لاستیکها همچنین موجب افزایش مصرف سوخت میشود. لاستیکهایی که باد آنها تنظیم است تا ۳.۳ درصد در مصرف سوخت صرفهجویی میکنند.
تأثیر مثبت تنظیم بودن باد لاستیکها بر عمر تایر
لاستیکهای کمباد معمولاً عمر کمتری دارند و زودتر فرسوده میشوند. همچنین شرایط ناامنی برای رانندگی ایجاد میکنند و عمر لاستیک را ۲۵ درصد کاهش میدهند. برای اینکه از میزان باد ایدهآل لاستیک خودرو آگاه شوید، بهتر است به دفترچه راهنمای آن مراجعه کنید. پیشنهاد میشود پس از هر بار مراجعه به پمپبنزین، میزان فشار باد لاستیکها را چک کرده و در صورت افت فشار، آنها را تنظیم کنید.
اهمیت جابهجاکردن لاستیکها چیست؟
لاستیکها را به طور منظم هر چند وقت یکبار و بهصورت دورهای جابهجا کنید تا ضمن جلوگیری از سایش آجهای آنها، به ماندگاری لاستیکها کمک کنید.
نگهداری از لاستیک زاپاس
سلامت و طول عمر لاستیک زاپاس بهاندازه لاستیکهای معمولی خودرو حائز اهمیت است. در طول رانندگی ممکن است یکی از لاستیکها پنچر شود. در این حالت از لاستیک زاپاس برای جایگزینی لاستیک خراب استفاده میکنیم. لاستیک زاپاس حتی در صورت عدم استفاده نیز نیاز به بررسی میزان فشار باد موجود در آن دارد. توصیه میشود در زمان خرید یا اجاره ماشین دلخواه، حتماً لاستیک زاپاس آن را چک کنید.
تنظیم چرخهای خودرو چه اهمیتی دارد؟
تنظیم بودن چرخهای خودرو به دلایل متعدد یک موضوع حیاتی و ضروری بهحساب میآید. بهعنوانمثال، بالانس نبودن چرخها به جلوبندی ماشین و فرمانپذیری آسیب وارد میکند. لاستیکها بهمرورزمان فرسوده شده و آجهای آنها ساییده و خراب میشود. این موضوع روی حرکت خودرو تأثیر میگذارد. همچنین تنظیم چرخها مصرف سوخت را کاهش داده و مشکلاتی را برای سیستم تعلیق به وجود میآورد.
عوامل کاهش عمر لاستیک کدامند؟
عوامل مختلفی بر روی عمر مفید لاستیک تأثیر میگذارد. گذشت زمان باعث فرسودهشدن لاستیک میشود. شرایط راهها و جادهها، کارکرد خودرو، عادات رانندگی، سرویس بهموقع و دورهای تایرها همگی تأثیر مستقیم روی طول عمر لاستیک دارند.
تأثیر بار اضافه بر کاهش عمر مفید تایر
اضافهبار باعث کاهش طول عمر مفید لاستیک میشود، زیرا لاستیکها قادر به تحمل وزن خاصی هستند. اگر میخواهید بار اضافهای را با ماشین خود حمل کنید، حتماً دفترچه راهنمای آن را مشاهده و شرایط را بهدقت بسنجید. شاخص تحمل بار روی لاستیک درجشده که بیانگر ظرفیت تحمل وزن است. اعمال وزن اضافی روی خودرو باعث فرسودگی پیش از موعد لاستیک میشود.
اثرات کمبودن باد لاستیک
اگر لاستیک خودروی شما کمباد باشد، سطح بیشتری از لاستیک بر روی جاده قرار میگیرد و باعث افزایش اصطکاک میشود. همین امر سبب گرمشدن تایر شده و ساییدگی زودرس لاستیک را به همراه دارد. همچنین لاستیکهای کمباد نرمتر هستند و بهراحتی منحرف میشوند. لاستیکهای کمباد مصرف سوخت را افزایش میدهد، تأثیر منفی روی هندلینگ خودرو دارند و طول عمر مفید آنها کمتر است.
اثرات زیاد بودن باد لاستیک
اگر لاستیک را بیشتر از حد مجاز باد کنید، فشار زیادی به تایر وارد میشود و رانندگی با چنین لاستیکهایی ایمنی ماشین را به خطر میاندازد. لاستیک پرباد زودتر از حد انتظار آسیب میبیند و فرسوده میشود.
تنظیم دورهای فرمان
هنگامیکه در حال رانندگی با سرعت معین هستید، چرخش فرمان اولین علامت عدم تعادل چرخهاست که معمولاً این اتفاق در سرعتهای بالای ۸۰ کیلومتر در ساعت پیش میآید. کشیدهشدن فرمان به یک طرف نشان میدهد که چرخها و فرمان تنظیم نیستند. این عدم تعادل و ساییدگی زودرس چرخها باعث آسیب به سیستم تعلیق، لاستیکها و قطعات فرمان میشود.
بالانس کردن تایرها
عدم بالانس چرخها باعث لرزش فرمان و مشکلات فرمانپذیری خودرو میشود. دلایل مختلفی بالانس لاستیکها را بر هم میزند که از جمله آنها میتوان به رانندگی بد، افتادن در چاله، ردشدن از روی دستانداز و مواردی ازاینقبیل اشاره کرد. بالانس نبودن تایرها تأثیر منفی روی کیفیت رانندگی، عملکرد خودرو، هندلینگ و طول عمر مفید لاستیکها دارد؛ بنابراین اگر میخواهید در مصرف سوخت صرفهجویی کنید و زیر بار هزینههای اضافی برای تعمیرات و تعویض لاستیک نروید، حتماً تایرها را بالانس کنید.
عمر لاستیک چگونه مشخص است؟
سه علامت وجود دارد که نشان میدهد عمر لاستیک خودروی شما روبهاتمام است.
- ساییدگی نامنظم لاستیکها. شتاب گیری پیدرپی و گرفتن ترمزهای شدید باعث سایش آجهای لاستیک میشود. در چنین شرایطی ساییدگی ناهموار آج اتفاق میافتد و نیاز به تعویض لاستیک است.
- فرسودهشدن آج. عمق آج روی لاستیک خودرو نشان میدهد که لاستیک سالم با وقت تعویض آن فرارسیده است. اگر آج لاستیک خودرو کوتاهتر از ۱.۶ میلیمتر باشد، باید لاستیک را عوض کنید.
- آسیبدیدن دیوارههای لاستیک. دیوارههای جانبی لاستیک قویترین قسمت آن بهحساب میآید. آسیب به این دیوارهها اغلب به دلیل برخورد با حاشیه راهها و چالهها و یا اشیاء دیگر اتفاق میافتد. در اکثر موارد آسیبدیدن دیوارههای جانبی بهجای تعمیر نیاز به تعویض لاستیک دارد؛ بنابراین در صورت تشخیص آسیب به این قسمت، لاستیک را عوض کنید تا از مشکلات بعدی در امان بمانید.
جمعبندی
لاستیک حکم کفش برای خودرو را دارد. همانطور که راهرفتن با کفش نامناسب بهپای انسان آسیب وارد میکند، حرکت روی لاستیکهای ناسالم نیز مشکلاتی را برای خودرو به وجود میآورد. در این مقاله نکاتی را برای افزایش طول عمر لاستیکها معرفی کردهایم. بااینحال توصیه میشود در صورت مشاهده ساییدگی نامنظم لاستیکها، فرسودهشدن آجها یا تشخیص آسیب روی دیواره لاستیک، هر چه سریعتر نسبت به تعویض این قطعه مهم اقدام کنید تا از بروز مشکلات و دردسرهای احتمالی جلوگیری شود.
دیدگاهتان را بنویسید