مقدمه
موتور خودرو برای عملکرد بهینه و راندمان مورد انتظار به بنزین باکیفیت احتیاج دارد و در حال حاضر بنزین سوپر باکیفیتترین سوختی که در جایگاههای سوخترسانی بنزین یافت میشود. بااینوجود، عرضه بنزین سوپر در سال جدید به طور قابلتوجهی کاهشیافته و این موضوع باعث نگرانی مالکین خودروهای جدید شده است. اکثر خودروهای امروزی به پیشرانه توروبوشارژ مجهز هستند که به طور خاص نسبت به کیفیت بنزین حساسیت نشان میدهد. پیشرانههای مدرن از استاندارد آلایندگی یورو ۵ به بالا تبعیت میکنند، درحالیکه کیفیت بنزین موجود در جایگاههای کشور بهسختی به یورو ۴ میرسد. پایینبودن کیفیت بنزین معمولی، کاهش عرضه بنزین سوپر و حساسیت موتور خودرو به منبع تغذیه باعث شده بسیاری از مالکین به استفاده از مکملهای سوختی رویآورند. با افزودن مکمل سوختی، بعضی از ویژگیهای بنزین بهبود پیدا کرده و راندمان موتور در سطح بهینه و مطلوبی حفظ میشود. اما مکمل سوخت چیست و دقیقاً چه کاری انجام میدهد؟
مکمل سوخت چیست؟
مکمل سوخت بهعنوان یک ماده افزودنی به بنزین درون باک اضافه شده و با تقویت برخی از ویژگیهای بنزین، باعث بهبود عملکرد موتور و افزایش طول عمر آن میشود. مکمل سوخت به دو شکل محلول و قرص در بازار وجود دارد و در وسایل نقلیه موتوردار همچون خودرو، موتورسیکلت و کامیون مورداستفاده قرار میگیرد.
مکمل سوخت شامل موادی همچون روانکنندهها، پاککنندهها و بهبوددهندهها میشود و همانطور که از نامش پیداست، بهعنوان مکمل کمبودهای بنزین معمولی و کمکیفیت را برطرف میکند؛ بنابراین بههیچوجه نمیتوان از مکمل بهجای بنزین استفاده کرد.
مکمل سوخت نقش مؤثری در کاهش هزینههای نگهداری ایفا کرده و میتوانند برخی مشکلات پیشرانه را حل کنند. این مواد باعث بهبود جریان بنزین در سیستم سوخترسانی میشود، روانکننده و رسوبزدا هستند و به معنای واقعی کلمه، طول عمر مفید موتور و راندمان آن را افزایش میدهند.
مواد تشکیلدهنده مکمل بستگی به کاربرد آن دارد. تولئون، اکتان بوستر، متانول و اتر، از جمله مکملهای بنزینی هستند که هر یک کاربرد خاصی دارند. بهعنوانمثال، تولئون باعث افزایش قدرت احتراق میشود، درحالیکه اکتان بوسترها با افزایش عدد اکتان بنزین، از ناک زدن جلوگیری میکنند. در ادامه بیشتر درباره انواع مکملها توضیح خواهیم داد.
انواع مکملهای سوخت کداماند؟
همانطور که گفته شد، مکمل سوخت در انواع مختلف به تولید میرسند و هر یک مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند. بااینوجود تمام مکملها با تمرکز روی یک هدف ساخته شدهاند؛ ارتقای کیفیت بنزینی که به خورد موتور میرود. این هدف نیز نتیجهای بهجز بهبود عملکرد و طول عمر مفید موتور به همراه نخواهد داشت. در ادامه به بررسی مهمترین انواع مکمل سوخت میپردازیم.
مکملهای افزایشدهنده اکتان
سطح اکتان بنزین، میزان تراکم سوخت و هوا پیش از اشتعال را نشان میدهد. بنزینی که عدد اکتان آن بالا باشد، میزان تراکم را افزایش داده و سبب انفجار قویتر ترکیب سوخت و هوا میشود. هر پیشرانه با عدد اکتان خاصی کار میکند و اگر بنزین با عدد اکتان پایینتر به آنها برسد، عملیات احتراق ترکیب بنزین و هوا به شیوه ناقص صورت میگیرد. این امر موجب جرقهزنیهای پیدرپی شمع و ایجاد صدای ضربه یا همان ناک زدن میشود. اکتان پایین یکی از دلایل اصلی کاهش کارایی موتور و خرابی زودرس آن است. از جمله مواد تشکیلدهنده اکتان بوسترها میتوان به اتانول اشاره کرد. استفاده از مکمل افزایشدهنده اکتان در خودروهای مجهز به موتور توربوشارژ، سوپر شارژ، ماشینهای اسپرت و لوکس توصیه میشود.
مکمل پایدارکننده سوخت
استفاده از پایدارکننده سوخت به طور خاص به افرادی توصیه میشود که چندان از وسیله نقلیه پارک شده در منزل خود استفاده نمیکنند. همانطور که میدانید، بنزین موجود در باک باگذشت زمان بهتدریج کیفیت خود را از دست میدهد. ورود بنزین بیکیفیت به موتور نیز پیامدهای خوشایندی به همراه نخواهد داشت. مکمل پایدارکننده میتواند کیفیت بنزین را در درازمدت در سطح مطلوبی نگه دارد. پایدارکننده مانع جداشدن بنزین و آب و درنتیجه زنگزدگی و خوردگی پیشرانه میشود؛ بنابراین اگر تنها در شرایط ضروری پشت فرمان خودرو مینشینید، بهتر است از مکمل پایدارکننده سوخت در باک بنزین استفاده کنید تا حتی پس از گذشت یک الی دو ماه، ماشین بدون هیچ اشکال و دردسری استارت بخورد.
مکمل پاککننده انژکتورها
انژکتور با صدور فرمان از سوی ایسیو، سوخت را به داخل پیشرانه اسپری میکند. اما در طول زمان نازل انژکتور رسوب پیدا کرده و بنزین اسپری شده به داخل سیلندرها برای اشتعال بهینه کافی نیست. نتیجه این رسوب گرفتگی، احتراق ناقص ترکیب سوخت و هوا است که مشکلات متعددی از جمله افزایش مصرف سوخت و کاهش راندمان موتور را به همراه دارد. برای پاکیزهسازی و رسوبزدایی نازل انژکتورها، از مکمل پاککننده استفاده میشود. این نوع مکمل، ذرات آلاینده را از انژکتورها جدا کرده و راه را برای پاشش مقدار مناسب بنزین درون سیلندرها باز میکند.
مکمل ضدیخ لولههای سوخت
همانطور که از نامش پیداست، از این مکمل در ایام سر سال برای جلوگیری از یخزدن بنزین در لولهها استفاده میشود. برخی مکملهای ضد یخ بر پایه الکل ساخته شدهاند و برخی دیگر با جذب آب و انتقال امن آن به پیشرانه، از یخزدن بنزین جلوگیری میکنند. البته در صورت وجود اتانول در بنزین نمیتوان از این نوع ضد یخ استفاده کرد. این در حالی است که ماشینهای مجهز به موتورهای دیزلی هیچ مشکلی در کاربرد مکمل ضدیخ لولههای سوخت ندارند.
مکمل اتانول
اتانول در بنزین مزایای متعددی به همراه دارد که از جمله آنها میتوان به کاهش آلایندگی اشاره کرد. سوخت حاوی اتانول از منابع تجدیدپذیر به دست میآیند و سازگاری مناسبی با محیطزیست دارند. اما اتانول سراسر خوبی نیست و معایبی شامل این بنزین اتانولدار میشود. اتانول تمایل بسیاری به جذب بخار آب داشته و باعث تجزیه آب و بنزین در طولانیمدت میشود؛ بنابراین اگر به طور روزمره از ماشین استفاده میکنید، استفاده از مکمل اتانول دردسری برای شما به وجود نمیآورد و در عوض ضمن پایداری بنزین، به پاکیزگی پیشرانه و کاهش مصرف سوخت و آلایندگی کمک میکند. اما اگر جزو افرادی هستید که حداکثر ماهی یکمرتبه خودرو را از منزل خارج میکنید، نیازی نیست به بهانه بهینگی مصرف سوخت به سراغ مکمل اتانول بروید.
کاربرد مکمل سوخت چیست؟
باتوجهبه مطالب فوق، هر نوع مکملی کاربرد خاص خود را دارد و بهترین نتیجه زمانی به دست میآید که از مکمل باکیفیت استفاده کنید. اکتان بوسترها باعث افزایش اکتان بنزین میشوند، ولی افزایش بیرویه اکتان و عدم تناسب آن با مشخصات موتور، نتیجه خاصی را به همراه نخواهد داشت. از طرف دیگر، اگر به طور روزمره از خودرو استفاده میکنید، دلیلی برای اضافهکردن پایدارکننده به باک بنزین وجود ندارد.
مکمل پاککننده انژکتور با ازبینبردن رسوب و جرم نازلها، پاشش میزان مناسب بنزین به داخل محفظه احتراق را تضمین میکنند. این مکمل نهتنها مانع بروز مشکل استارت سخت میشود، بلکه کارایی موتور را افزایش میدهد. بااینوجود یک نکته مهم در استفاده مکمل پاککننده وجود دارد و آن توجه به توصیه سازنده در مورد زمان و میزان مصرف مکمل است. برخی مکملها میبایست پس از هر بار بنزینزدن میبایست به باک اضافه شوند، درحالیکه برخی دیگر ماندگاری خود را تا دو الی سه بار بنزینزدن حفظ میکنند.
مکمل ضدیخ لولههای سوخت میبایست در ایام سرد سال استفاده شود تا از یخزدگی بنزین در مسیر به سمت محفظه احتراق جلوگیری کند. بااینحال، اگر بهاشتباه در تابستان مکمل ضدیخ را درون باک بنزین ریختید، جای نگرانی نیست. استفاده غیرضروری از مکملها، آسیب خاصی به موتور وارد نمیکند، چون هر یک برای برطرفکردن مشکلی ساخته شده و وظیفه خاصی بر عهده دارند و البته که هدف تمامی مکملها، بهبود کیفیت بنزینی است که وارد موتور میشود.
اهمیت استفاده از مکمل سوخت چیست؟
در یک خودروی معمولی، حداکثر ۳۰ درصد انرژی شیمیایی سوخت به انرژی جنبشی تبدیل شده و باقی آن تلف میشود؛ بنابراین تا زمانی که خودروهای مجهز به موتورهای بنزینی روی خط تولید قرار دارند، مهندسین به دنبال راهکاری برای افزایش و بهبود عملکرد موتور هستند. مکمل سوخت با افزایش کیفیت بنزین، راندمان موتور را به طور قابلتوجهی بهبود داده و نقش بسزایی در طول عمر مفید موتور و همینطور بهینگی مصرف سوخت ایفا میکند.
جمعبندی
انواع مکمل سوخت برای کاربردهای خاص در بازار وجود دارند. انواع مختلف مکملها موجب افزایش عدد اکتان، پایداری بنزین در مدت طولانی، جلوگیری از یخزدن بنزین در هوای سرد، کاهش آلایندگی، پاکسازی انژکتورها شده و هدف اصلی آنها، بهبود راندمان و طول عمر مفید موتور است. مکمل سوخت باید از کیفیت عالی برخوردار باشد تا بیشترین اثربخشی را از خود نشان دهد، در غیر این صورت اثر معکوس داشته و مشکلاتی را برای موتور به وجود میآورد. یک توصیه مهم درباره استفاده از مکمل سوخت وجود دارد. بهتر است ابتدا مکمل سوخت را به داخل باک ریخته و سپس بنزین را اضافه کنید تا مکمل و بنزین بهخوبی با یکدیگر ترکیب شوند.
دیدگاهتان را بنویسید