باتوجهبه پیشرفت تکنولوژی در صنعت خودرو برای افزایش قدرت و بازدهی بهتر موتور از سیستم MPI برای پاشیدن سوخت و نحوه احتراق مورداستفاده قرار میگیرد بدین صورت که در انژکتور با پاشیدن بنزین به پشت سوپاپها با فشار زیاد انجام میشود و با باز شدن سوپاپها بهصورت همزمان ترکیب سوخت و هوا به داخل سیلندر هدایت میشود که در برخی موارد سیستم احتراق بهخوبی عملنکرده و قدرت لازم را تولید نمیکند. به همین خاطر برای حل این مشکل مهندسان خودرو از سیستم GDI استفاده کردند که مشکل احتراق در داخل سیلندر بهصورت مستقیم صورت پذیرد و قدرت لازم را بهراحتی تولید نماید. با ما همراه شوید تا در این مقاله به بررسی تفاوت موتورهای MPI و GDI و نحوه عملکرد هریک از این سیستمها بپردازیم.
موتورهای MPI چیست؟
برای اینکه تفاوت موتورهای MPI و GDI را بهخوبی متوجه شوید ابتدا باید با عملکرد هر یک از این موتورها آشنا شوید. کلمه MPI مخفف عبارت Multi Point Injection است که به سیستم انژکتور با تزریق چندنقطهای از آن نامبرده میشود و عملکرد این سیستم بدین صورت است که در منیفولد هوا سوخت با فشاری بین 30 تا psi 60 وارد میشود و بهصورت همزمان سوخت و هوا از سوپاپ گذر کرده و به محفظه سیلندر داخل میشود.
در واقع سوخت در این سیستم توسط سوزنهای انژکتور به داخل منیفولد هوا، سوخت اسپری خواهد شد و همین سبک پاشیدن سوخت باعث میشود که سیستم انژکتور نسبت به سیستم کاربراتور عملکرد بهتری داشته باشد.
موتورهای GDI چیست؟
GDI مخفف عبارت Gasoline Direct Injection است، در واقع این سیستم بهروز شده سیستم MPI است و نحوه عملکرد GDI هم بهخاطر نوع و محل قرارگیری سوزن انژکتور است. در این مدل سوزن انژکتور در کنار سوپاپها در داخل سیلندر قرار میگیرد و سوخت با فشار psi15000 در داخل سیلندر اسپری میشود و در این روش در داخل منیفولد سوخت اسپری نمیشود و همین تغییر سبک اسپری و محل قرارگیری سوزن انژکتور باعث کاهش 25 درصدی گازهای خروجی و افزایش 15 درصدی بازدهی سوخت میشود که در نهایت باعث بالارفتن قدرت موتور میشود. حال که با سیستم GDI آشنایی پیدا کردید به تفاوت موتورهای MPI و GDI میپردازیم.
تفاوت موتورهای MPI و GDI در چیست؟
از جمله تفاوت موتورهای MPI و GDI میتوان به نحوه عملکرد هر یک از این موتورها اشاره کرد در موتور GDI مصرف سوخت کمتر و تلفات دریچه کنترل گاز وجود ندارد که همین موضوع باعث افزایش بازدهی موتورهای GDI میشود و دور موتور با استفاده از کامپیوتر خودرو یا ECU کنترل میشود و این موضوع باعث خواهد شد که اسپری سوخت با زمانبندی جرقه بهخوبی کنترل و تنظیم شود و باعث افزایش قدرت موتور در سیستم GDI نسبت به MPI میشود.
از جمله تفاوت موتورهای MPI و GDI میتوان به کیفیت سوخت اشاره کرد در موتورهای GDI به دلیل حساس بودن سوزنها در صورت وجود هرگونه آلودگی در سوخت عملکرد سیستم با اختلال همراه خواهد شد، چرا که دوده حاصل در سوپاپها باقی میماند و کربن بهمرورزمان باعث گرفتگی سوپاپها و عدم باز و بستهشدن آنها میشود.
درصورتیکه در سیستم MPI میزان حساسیت کمتر است و سوخت در منیفولد هوا تزریق میشود و قبل از رسیدن به سوپاپ آلودگی از بین میرود و در صورت وجود هرگونه آلودگی در سوخت، با فشار از سیلندر خارج میشود و سوپاپها تمیز میشوند.
به همین خاطر امروزه خودروسازهای بزرگ جهان همچون تویوتا، هیوندای و… از ترکیب موتورهای MPI و GDI در موتور خودروهای خود استفاده میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید