ممنوعیت واگذاری سهام سایپا نتیجه ابلاغیه فوق محرمانهای بوده که به تازگی توسط شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا صادر شده است. این تصمیم تا ابلاغ مصوبات شورای عالی سران قوا پابرجا باقی مانده و به دنبال آن، نماد سایپا در بازار سرمایه نیز بسته شده است. برای آگاهی از جزئیات بیشتر با ایستگاه همراه باشید.
پس از دریافت این دستور، سایپا با ارسال نامهای به سازمان بورس و اوراق بهادار کشور، از توقف هرگونه فروش و واگذاری سهام شرکت خبر داد. در این نامه تأکید شده که محدودیت جدید بر اساس مصوبه شورا بوده و به منظور جلوگیری از بروز مشکلات در مسیر اجرایی شدن سیاستهای کلان ابلاغ شده است. سایپا در این نامه اظهار داشته که خود را موظف به رعایت ضوابط و دستورالعملهای مربوطه میداند و با هرگونه افشای اطلاعات مغایر با این ابلاغیه برخورد خواهد کرد.
به دنبال ممنوعیت واگذاری سهام سایپا به دستور شورای عالی هماهنگی، شرکت ایرانی همچنین اعلام کرده که پیگیر تعیین تکلیف موضوع واگذاری سهام تودلی بوده و پس از دریافت دستور از سوی مراجع ذیصلاح، نتایج را از طریق سامانه کدال، به اطلاع سهامداران میرساند. به همین خاطر در بازار سرمایه امروز، نماد شرکت سایپا بسته است.
متن نامه سایپا به مدیر محترم نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار به شرح زیر است:
«بنا بر نامهای خیلی محرمانه واصله از شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مقرر گردید تا ابلاغ مصوبات شورای عالی سران قوا، از هر نوع واگذاری و تغییر و تحول در سهام شرکت سایپا جلوگیری شود. مراتب از بابت رعایت مقررات دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات اعلام میگردد.
لازم به ذکر است گروه سایپا همچنان پیگیر تعیین تکلیف موضوع واگذاری سهام چرخهای است و در صورت ابلاغ هر دستوری از مراجع ذیصلاح، مراتب از طریق سامانه کدال افشا و به اطلاع سهامداران محترم خواهد رسید.»
بد نیست بدانید ابلاغیه مشابه با ممنوعیت واگذاری سهام سایپا برای ایرانخودرو نیز صادر شده و نماد این شرکت نیز در بازار سرمایه امروز بسته شده است.
ممنوعیت واگذاری سهام ایرانخودرو
به دنبال دریافت ابلاغیه ممنوعیت واگذاری سهام سایپا در خرداد ۱۴۰۴، ایران خودروییها نیز به دستور دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی، از واگذاری و تحول سهام تا اطلاع ثانوی منع شدند. مدیرعامل ایرانخودرو نیز با ارسال نامهای، رئیس اداره نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار را در جریان گذاشت که متن آن را در ادامه مشاهده میکنید.
«احتراما با عنایت به نامه وارده از دبیر محترم شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مبنی بر تهیه گزارش نهایی ساماندهی صنعت خودروسازی، مقرر گردید از هرگونه واگذاری و تحول سهام این شرکت تا تعیین تکلیف طرح مذکور جلوگیری به عمل آید. پیگیریهای لازم از دبیرخانه مذکور انجام و متعاقبا اطلاعرسانی خواهد شد.»
بد نیست بدانید که سخنگوی سابق شورای رقابت پیشتر درباره واگذاری سهام ایرانخودرو گفته بود که این فرایند نه بر اساس یک برنامهریزی دقیق خصوصیسازی، بلکه با اجرای قانون تجارت و حکم دادگاه انجام شد. درواقع از آنجا که دولت فاقد سهام کنترلی و تنها دارای هیئتمدیره بود، قاضی توانست اختیارات مربوطه لغو کند.
پیامد ممنوعیت واگذاری سهام سایپا و ایرانخودرو
بدیهیترین پیامد ناشی از ممنوعیت واگذاری سهام سایپا و ایرانخودرو، اختلال در فرایند خصوصیسازی در صنعت خودرو است، علیالخصوص که این دو شرکت، بزرگترین خودروسازان کشور هستند. نکته دیگر اینکه مدتزمان ممنوعیت مشخص نیست و تا زمان اخذ تصمیم نهایی توسط سران قوا ادامه دارد. در این شرایط جای تعجبی نیست اگر تحرکی در سهام این شرکت صورت نگیرد و ارزش آنها کمتر شود.
طبق گفته سخنگوی سابق شورای رقابت، خصوصیسازی تنها در صورتی به نتیجه میرسد که مبتنی بر اهلیت، شفافیت، رقابت سالم و نظارت باشد. در غیر این صورت تضعیف هرچه بیشتر صنعت خودرو و بیاعتمادی عمومی نسبت به سیاستهای اقتصادی را به همراه خواهد داشت. خودروسازی نقش بسیار مهمی در صنعت کشور داشته و اختلال در عملکرد آن، ورشکستگی کل اقتصاد کشور را به دنبال دارد.
خصوصیسازی مخالفان بسیاری دارد و بعید نیست پشت پرده ممنوعیت واگذاری سهام سایپا به همین مخالفان مربوط شود. برخی دارای منافع شخصی یا گروهی بوده و برخی دیگر خصوصیسازی را مثابه غارت اموال یا نابودی شرکتها میدانند که ناشی از تجربههای ناموفق گذشته است.
دیدگاهتان را بنویسید