مقدمه
خودرو سال اروپا یا همان ECOTY در سال ۱۹۶۴ توسط گروهی از نشریههای خودرویی از نقاط مختلف قاره سبز بنیانگذاری شد. شرکتهای برگزارکننده کنونی جایزه خودرو سال اروپا شامل اتو (ایتالیا)، اتوکار (بریتانیا)، اتوپیستا (اسپانیا)، اتوویزی (هلند)، مجله خودرو (فرانسه)، استرن (آلمان) و ویبیلاگاره (سوئد) میشوند. هیئتمنصفه رأیگیری متشکل از روزنامهنگاران خودرویی از نشریات مختلف بوده و نمایندگی هر کشور بر اساس اندازه بازار خودرو و صنعت خودروسازی آن کشور تعیین میشود.
معیارهای متعددی برای تعیین خودرو سال وجود دارد که از جمله آنها میتوان به عرضه حداقل در دو قاره، نوآوری و خلاقیت در طراحی و مهندسی، کاربردپذیری از لحاظ فضای داخلی، شتاب، هندلینگ، سواری راحت، رنگآمیزی و… اشاره کرد. در این مقاله شما را با خودروهای سال اروپا در دهه اخیر آشنا میکنیم.
مدل ۲۰۱۵ فولکسواگن پاسات
واضح است که در هر دهه، دستکم یکی از مدلهای فولکسواگن بهعنوان خودرو سال اروپا انتخاب می شود. این افتخار در سال ۲۰۱۵ نصیب پاسات شد. در برابر رقبایی همچون سیتروئن C4 کاکتوس، مرسدسبنز C-Class، فورد موندئو، نیسان قشقایی، بامو سری ۲ و رنو توئینگو، خودرو فولکسواگن بیشترین امتیاز را از دیدگاه داوران به دست آورد. این سدان خانوادگی سایز متوسط متعلق به سگمنت D با سه موتور متفاوت به عرضه درآمد. از لحاظ قدرت، موتور ۳.۶ لیتری ۶ سیلندر با ۲۸۰ اسب بخار قدرت و ۳۵۰ نیوتن متر گشتاور در جایگاه اول، موتور ۱.۸ لیتری توربوشارژ ۴ سیلندر با ۱۷۰ اسب بخار در جایگاه دوم و در نهایت موتور ۲ لیتری EA288 با ۱۵۰ اسب بخار در جایگاه سوم قرار میگیرند.
مدل ۲۰۱۶ اوپل/ واکسول استرا
استرا یک خودروی کامپکت و کوچک خانوادگی در سگمنت C است که از سال ۱۹۸۰ تاکنون توسط شرکت واکسول تولید میشود. این خودرو یکبار در سال ۱۹۸۵ و بار دیگر در سال ۲۰۱۶ توانست جایزه خودرو سال اروپا را به خود اختصاص دهد. استرا وزن سبکی داشته و با فناوریهای متعددی همچون رادار تابلو خوان، دستیار حرکت بین خطوط، سیستم هشدار برخورد از سمت جلو و همینطور فناوریهای اندروید اتو و اپل کارپلی راهی بازار شد. این ماشین با موتورهای متعدد در دسترس خریداران قرار گرفته که قویترین آنها با ۱.۶ لیتر حجم، ۲۰۰ اسب بخار قدرت و ۲۸۰ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. سواری لذتبخش و راحت در اکثر شرایط آبوهوایی، مهمترین مزیت واکسول استرا یا همان اوپل استرا به شمار میآید.
مدل ۲۰۱۷ شاسیبلند پژو ۳۰۰۸
پژو در سال ۲۰۱۷ با کراساوور ۳۰۰۸ برای پنجمین مرتبه، جایزه خودرو سال اروپا را از رقبای سرسختی همچون آلفا رومئو و مرسدسبنز ربود. شاسیبلند کراساوور کامپکت و جمعوجور ۳۰۰۸ از همان پلتفرم پژو ۳۰۸ استفاده میکند، هرچند ابعاد بیشتری نسبت به سدان فرانسوی دارد. محبوبیت و شهرت این ماشین را میتوان به مشخصاتی همچون کابین جادار، مجهز و راحت، فضای بار سخاوتمندانه، کیفیت متریال کاربردی و طراحی مدرن و آیرودینامیک خلاصه کرد. این ماشین هم در مدل بنزینی با موتورهای ۱.۲ و ۱.۶ لیتری و هم در مدل دیزلی با موتورهای ۱.۶ و ۲ لیتری روانه بازار شده است. پژو ۳۰۰۸ با موتور ۱.۶ لیتری بنزینی قویترین نسخه در نظر گرفته میشود، چرا که این پیشرانه توربوشارژ ۴ سیلندر، ۱۶۵ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور تولید کرده و شتاب صفر تا صد را در مدتزمان ۸.۹ ثانیه مدیریت میکند. حداکثر سرعت خودرو به ۲۰۵ کیلومتر بر ساعت میرسد.
مدل ۲۰۱۸ ولوو XC40
ولوو XC40 در سپتامبر سال ۲۰۱۷ بهعنوان کوچکترین شاسیبلند ولوو و مدل پایینتر از XC60 رونمایی شد. این کراساوور لوکس ساب کامپکت در سگمنت C قرار میگیرد. محصول سوئدی بهصورت دیفرانسیلجلو و دو دیفرانسیل، با موتور ۱.۵ لیتری ۳ سیلندر و ۲ لیتری ۴ سیلندر و در نسخههای بنزینی و دیزلی روانه بازار شد. گفتنی است که در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به ترتیب نسخههای پلاگین هیبریدی و الکتریکی این خودرو با پسوند Recharge روانه بازار شد و در سال ۲۰۲۴، کمپانی سوئدی نام خودرو را به EX40 تغییر داد.
مدل ۲۰۱۹ جگوار I-Pace
جگوار I-Pace در سال ۲۰۱۹ توانست از میان مدلهایی همچون کیا سید، فورد فوکوس، پژو ۵۰۸، مرسدسبنز A-Class و سیتروئن C5 ایرکراس، لقب خودرو سال اروپا را به دست آورد، هرچند امتیاز این خودرو با آلپاین A110 یکسان بود. شاسیبلند کراساوور لوکس و کامپکت جگوار i-pace روی پلتفرم JLR D7e سوار بوده و دو موتور الکتریکی آن، هر چهارچرخ ماشین را به حرکت درمیآورند. پیشرانه تمام برقی ۳۹۴ اسب بخار قدرت و ۶۹۶ نیوتن متر گشتاور آزاد میکند. ظرفیت باتری لیتیوم یونی بهکاررفته در آی – پیس ۹۰ کیلوواتساعت است که در صورت شارژ کامل، محدوده پیمایشی ۴۷۰ کیلومتر را برای خودرو رقم میزند. بد نیست بدانید I-Pace نخستین محصول جگوار است که توانسته جایزه ECOTY را از آن خود کند.
مدل ۲۰۲۰ پژو ۲۰۸
پژو ۲۰۸ در سال ۲۰۱۲ بهعنوان جایگزین مستقیم ۲۰۷ روانه بازار شد. این سوپرمینی فرانسوی در سگمنت B دستهبندی شده و نسل دوم آن توانست از لحاظ طراحی، عملکرد، بهرهوری و قیمت به خودرو سال ۲۰۲۰ اروپا تبدیل شود. این ماشین با موتورهای بنزینی، دیزلی و مهمتر از همه، تمام برقی در دسترس مشتریان اروپایی قرار گرفته است. این ماشین کوچک مخصوص رفتوآمدهای شهری است، هرچند موتور بنزینی ۱۳۰ اسب بخاری آن میتواند عملکرد خوبی در جادههای برونشهری از خود نشان دهد. نسخه برقی ۲۰۸ چندان مناسب برای مسافرتهای طولانی نیست، اما بهخوبی میتواند پاسخگوی گردشهای شهری باشد. شارژ کامل باتری این ماشین تنها در مدتزمان ۵ ساعت انجام میشود. فرمانپذیری و هندلینگ فوقالعاده و همینطور ظاهر جذاب و کابین زیبا، شایستگی پژو ۲۰۸ بهعنوان خودرو سال را به اثبات میرسانند.
مدل ۲۰۲۱ تویوتا یاریس
نسل چهارم تویوتا یاریس (XP210) یک هاچبک ساب کامپکت در سگمنت B است که طرفداران بسیاری در ژاپن، اروپا و استرالیا دارد. این ماشین جایگزین سری XP130 بوده و از پلتفرم GA-B بهره میگیرد. خودرو ژاپنی با موتور ۱.۵ لیتری هیبریدی و همینطور موتور ۱ لیتری و ۱.۵ لیتری بنزینی روانه بازار اروپا شده است. موتور هیبریدی ۱۲۹ اسب بخار قدرت و ۱۸۵ نیوتن متر گشتاور داشته و بهوسیله گیربکس eCVT چرخهای جلو ماشین را به حرکت میاندازد. در ماه مارس سال ۲۰۲۱، یاریس ژاپنی توانست عنوان خودرو سال اروپا را به خود اختصاص دهد.
مدل ۲۰۲۲ کیا EV6
شاسیبلند کراساوور کامپکت EV6 محصولی از شرکت کرهای کیا بوده که توانسته در سال ۲۰۲۲ جایزه خودرو سال اروپا را از آن خود کند. این ماشین تمام برقی از پلتفرم E-GMP بهره میگیرد که پلتفرم مشترک با هیوندای آیونیک ۵ است. شتاب عالی و هندلینگ اسپرت، فضای حمل بار مناسب، کابین جادار و طراحی شیک و جذاب را میتوان بهعنوان مزایای مهم EV6 در نظر گرفت. مدل استاندارد با باتری ۵۸ کیلووات ساعتی در دو نسخه RWD و 4WD عرضه شده است. پیشرانه نسخه دو دیفرانسیل میتواند ۲۳۲ اسب بخار قدرت و ۶۰۵ نیوتن متر گشتاور تولید کند و در مدتزمان ۸.۵ ثانیه بهسرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد.
مدل ۲۰۲۳ جیپ اونجر
اونجر (Avenger) نخستین مدل برند جیپ است که توانسته جایزه خودرو سال اروپا را به دست آورد. این ماشین در نمایشگاه خودرو بروکسل ۲۰۲۳ بهعنوان خودرو سال اروپا معرفی شد. جیپ اونجر یک شاسیبلند کراساوور ساب کامپکت در سگمنت B بوده که در دو نسخه هیبریدی و برقی روانه بازار اروپا شده است. این ماشین بر اساس پلتفرم CMP (eCMP برای نسخه برقی) ساخته شده که پلتفرم مشترک با خودروهایی همچون پژو ۲۰۰۸، اوپل موکا و کراسبک DS 3 بهحساب میآید. پلتفرم بهکاررفته در این خودروها محصول شرکت PSA هستند. نسخه برقی اونجر از باتری ۵۴ کیلووات ساعتی استفاده میکند که به موتور ۱۵۴ اسب بخاری با ۲۶۰ نیوتن متر گشتاور متصل است. با ظرفیت کامل این باتری، اونجر میتواند مسافتی حدود ۴۰۰ کیلومتر را بدون نیاز به ایستگاه شارژ، طی کند. ظاهر جذاب و گیرا، بازه پیمایشی عالی (در نسخه برقی) و سواری عالی در شهر، نقاط مثبت اونجر هستند.
مدل ۲۰۲۴ رنو سنیک E-Tech
رنو Scenic E-Tech در فوریه سال ۲۰۲۴ در نمایشگاه ژنو بهعنوان خودرو سال اروپا معرفی شد. سنیک ای – تک تمام برقی بر اساس پلتفرم CMF-EV ساخته شده و در کلاس شاسیبلندهای کراساوور کامپکت (سگمنت C) قرار میگیرد. از جمله نقاط قوت این خودرو میتوان به کابین جادار با تجهیزات هوشمند، موتور قدرتمند و ارزش بیشتر در برابر اکثر رقبا اشاره کرد. مدل ممتاز سنیک E-Tech از باتری ۸۷ کیلووات ساعتی استفاده میکند که به پیشرانهای با ۲۱۵ اسب بخار قدرت و ۳۰۰ نیوتن متر گشتاور متصل است. در صورت شارژ کامل باتری، خودرو میتواند حدود ۶۲۰ کیلومتر مسافت را مورد پیمایش قرار دهد.
دیدگاهتان را بنویسید