مهمترین بخش هر خودرو، موتور آن است که وظیفه تأمین انرژی جهت حرکت ماشین را بر عهده دارد. موتور در خودرو همانند قلب در بدن انسان است. همانطور که بروز مشکل در قلب، سلامتی انسان را به خطر میاندازد، هرگونه آسیبدیدگی به موتور موجب ازکارافتادن خودرو میشود. عوامل متعددی در سلامت موتور نقش دارند که مهمترین آنها، روغنموتور است. روغنموتور باعث روانکاری قطعات موتور شده و از ساییدگی و خوردگی آنها جلوگیری میکند. درحالیکه روغنموتور مناسب موجب افزایش طول عمر موتور میشود، روغن خراب و منقضی، خرابی زودهنگام موتور را به همراه خواهد داشت. اما پیش از آشنایی با مشخصات روغنموتور سالم و خوب، بد نیست عملکرد روغنموتور را مورد بررسی قرار دهیم.
روغنموتور چیست و چه کاری انجام میدهد؟
موتور از قطعات متعددی ساخته شده که در صورت سایش یا خوردگی، تغییر شکل داده و عملکرد مؤثر خود را از دست میدهند. هر قطعه از موتور از ساختار حساسی برخوردار است و بهمحض ایجاد نقص در هر یک، موتور کارایی خود را ازدستداده و در نهایت خراب میشود. وظیفه روانکاری قطعات داخل موتور بر عهده روغنموتور است.
روغنموتور، حاوی ترکیبات پیچیده بر مبنای روغن و افزودنیهای متفاوت است. روغنموتور که گاهی به آن مایع روانکننده نیز گفته میشود، اصطکاک و سایش بین اجزای مکانیکی موتور را کاهش میدهد و با تنظیم دما و حرارت قطعات، از دفرمه شدن آنها جلوگیری میکند. اما روغنموتور یک ماده مصرفی است که باگذشت زمان کیفیت خود را از دست میدهد و نیاز به تعویض دارد. عدم تعویض بهموقع روغنموتور عواقب ناخوشایندی برای موتور به همراه داشته و در نتیجه، هزینههای سنگینی را بر دوش مالک خودرو میاندازد.
تشخیص سالمبودن و کارایی روغنموتور کار آسانی است. با بررسی یک سری مشخصات، میتوان بهسلامت و کیفیت روغنموتور پی برد. در ادامه مطلب، شما را با مشخصات روغنموتور سالم و خوب آشنا میکنیم.
روغنموتور سالم چه مشخصاتی دارد؟
روغنموتور یک مایع مصرفی است که باگذشت زمان، منقضی شده و خواص روانکاری خود را از دست میدهد. با بررسی سه مشخصه اصلی، یعنی رنگ، یکپارچگی و تاریخ انقضای روغنموتور بهراحتی میتوانید از سلامت آن مطلع شده و در صورت نیاز و پیش از اینکه موتور دچار آسیب شود، نسبت به تعویض روغنموتور اقدام کنید.
– رنگروغن موتور
روغنموتور سالم، زلال و شفاف بوده و رنگی کهربایی دارد. ولی باگذشت زمان، روغنموتور شفافیت خود را از دست میدهد و به سمت تیرگی میرود؛ بنابراین اگر حین بررسی روغنموتور احساس کردید که مایع روانکار کدر و بدرنگ شده، میبایست هرچه زودتر نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
– یکپارچگی روغنموتور
علاوه بر شفافیت، روغنموتور یک مایع یکدست و روان است که به نرمی در بین قطعات مکانیکی جابهجا میشود. اگر هنگام ریختن روغنموتور درون محفظه احساس کردید که مایع بیش از حد غلیظ بوده و تکهتکه میشود، فوراً نسبت به تعویض آن اقدام کنید. چرا که روغنموتور سفت یا تکهتکه، بههیچوجه نمیتواند از موتور و قطعات آن محافظت کند.
– تاریخ انقضای درجشده روی بطری
در نهایت بهترین مشخصه سلامت هر روغنموتور، تاریخ انقضای درجشده روی درب بطری است. روغنموتور بهعنوان یک ماده مصرفی، تاریخ انقضا داشته و به طور خاص با باز کردن درب بطری، انقضای آن زودتر سر میرسد. به طور میانگین، روغنموتورهای معمولی حدود ۵ سال و روغنموتورهای مصنوعی بین ۷ الی ۸ سال عمر میکنند، البته به شرطی که پلمپ بوده و درب آنها باز نشده باشد. در غیر این صورت پس از مدتی روغنموتور خاصیت خود را ازدستداده و خراب میشود، حتی اگر نشانهای از خرابی به چشم نیاید. دلیل این است که بهمحض باز شدن پلمپ، اکسیژن، رطوبت و آلودگی به طور اجتنابناپذیر وارد بطری شده و این سه، دشمن اصلی مایع روانکننده بهحساب میآیند.
با بررسی مشخصات بالا میتوان بهسلامت یا انقضای روغنموتور پی برد. بااینحال، بد نیست بدانید برخی عادات رانندگی موجب خرابی زودهنگام روغنموتور میشود که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
عادات رانندگی مضر برای سلامت روغنموتور
نحوه رانندگی، تأثیر زیادی در سلامت و کارایی روغنموتور دارد. برخی عادات رانندگان باعث میشود روغنموتور پیش از موعد انتظار، خراب شده و عملکرد مؤثر خود را از دست بدهد. رانندگی با سرعت بالا، رانندگی در سربالایی، حمل بار سنگین و یدککشی، راندن مداوم در هوای مرطوب یا پر گردوغبار، درجا کارکردن بیش از حد موتور، استارتزدن زیاد در هوای سرد و… از جمله اقداماتی هستند که باعث خرابی زودرس روغنموتور میشوند.
جمعبندی
شفافیت، رنگ کهربایی و یکدست بودن، اصلیترین مشخصات روغنموتور سالم و خوب به شمار میآیند که با بررسی چشمی میتوان آنها را تشخیص داد. بهعلاوه، تاریخ درجشده روی بطری نیز زمان انقضای روغنموتور را مشخص میکند. در صورت مشاهده تیرگی، عدم شفافیت، تکهتکهشدن یا غلظت روغنموتور، بهتر است هر چه زودتر به فکر تعویض روغن افتاده و در صورت نیاز از تعمیرکاران ماهر برای تعویض روغنموتور کمک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید