مقدمه
طبق قوانین راهنماییورانندگی، پارک خودرو در مکانهای خاصی جایز نیست و در صورت بروز تصادف به سبب خودروی پارک شده، مقصر همان مالک خودرویی است که در محل غیرمجاز پارک شده است. بااینوجود، برخی مواقع راننده در حال حرکت ممکن است مقصر باشد و بههرحال هر سانحه رانندگی موجب خرابی و خسارت برای طرفین میشود. خوشبختانه شرکتهای بیمه در پرداخت خسارت چه به مقصر و چه به قربانی کمک میکنند. در ادامه مروری بر قوانین تصادف با خودروی پارک شده و چگونگی پرداخت خسارت توسط شرکتهای بیمه خواهیم داشت.
قوانین تصادف با خودروی پارک شده
رانندگان ممکن است وسایل نقلیه خود را در هر مکان مجاز و غیرمجاز پارک کنند. درهرصورت، راننده خودروی در حال حرکت موظف است بااحتیاط از کنار خودروی پارک شده عبور کند تا از دردسرهای بعدی در امان باشد. با اینکه خودروی پارک شده بهعنوان یک جسم ساکن، مانع بیآزاری بهحساب میآید، ولی بسته به شرایط احتمال برخورد با آن افزایش مییابد. در این صورت میتوان روی کمک شرکتهای بیمه برای پرداخت خسارت حساب کرد؛ بنابراین بد نیست از قوانین تصادف با خودروی پارک شده در شرایط مختلف باخبر باشید تا هم بااحتیاط بیشتری از کنار خودروهای پارک شده عبور کنید و هم بدانید که در صورت برخورد، شرکت بیمه چگونه میتواند به داد شما برسد.
– قانون تصادف با خودروی دوبله پارک شده
در قوانین راهنماییورانندگی، پارک دوبل تخلف بهحساب میآید. در صورت تصادف با خودرویی که بهصورت دوبل پارک کرده، خودروی در حال حرکت بههیچوجه مقصر شناخته نمیشود.
– قانون تصادف با خودروی پارک شده در اتوبان
همانند پارک دوبل، توقف خودرو در حاشیه اتوبانها و بزرگراهها نیز خلاف قانون است. بر اساس گزارش پلیس راهور، یکی از مهمترین دلایل بروز تصادفات فاجعهآمیز در اتوبانها، توقف و پارک خودروها در حاشیه مسیر است. در این صورت، خودروی پارک شده به نسبت تقصیری که در بروز حادثه داشته، مقصر شناخته میشود، حتی اگر تصادف به علت تخلفی باشد که از خودروی در حال حرکت سرزده است (مثل سبقت از راست).
بنابراین، توصیه میشود بههیچوجه در حاشیه اتوبانها پارک یا حتی توقف کوتاهمدت نکنید. اگر حین تردد در اتوبان وسیله نقلیه شما دچار نقص فنی و خرابی شد، میبایست فوراً فلاشرهای خودرو را روشن کرده تا رانندگان دیگر از بروز مشکل خبردار شوند و بااحتیاط بیشتری از کنار خودروی شما عبور کنند. سپس هرچه سریعتر ماشین خود را به محل امن انتقال دهید.
– قانون تصادف با خودروی پارک شده در کوچه
پارک خودرو در کوچهها تخلف نیست، ولی در هر محلی نیز نمیتوان پارک کرد. اگر میخواهید وسیله نقلیه خود را در کوچه پارک کنید، باید سه نکته مهم را مدنظر قرار دهید. اول اینکه خودروی شما نباید سد معبر کند. دوما نباید جلوی درب پارکینگ خودروهای دیگر را بگیرید و سوم اینکه خودروی شما نباید مقابل درب ورودی منازل و ساختمانها پارک شده و مانع عبور افراد یا وسایلی همچون دوچرخه و موتورسیکلت شود. نقض هر یک از این سه نکته به منزله پارک در محل غیرمجاز است.
بنابراین، اگر خودرویی در محل مجاز از کوچه پارک شده باشد و خودروی دیگری با آن برخورد کند، مقصر همان خودروی متحرک است. به همین خاطر توصیه میشود در هنگام عبور از کوچه و معابر باریک، نهایت دقت را به خرج داده و پای خود را از روی پدال گاز بردارید.
– قانون تصادف با خودروی پارک شده در سمت چپ خیابان
پارککردن خودرو در سمت چپ خیابانها جایز نیست؛ بنابراین اگر خودرویی در سمت چپ خیابان پارک شود و تصادفی رخ بدهد، خودروی ساکن بهعنوان مقصر شناخته میشود.
– قانون تصادف با خودروی پارک شده در تقاطع
طبق قوانین راهنماییورانندگی، پارک خودرو در فاصله ۱۵ متری تقاطعها و سهراهها غدغن است، مگر خودروهایی که جواز پارک در این مکانها را داشته باشند؛ بنابراین میتوان گفت اگر خودرویی در تقاطع پارک کرده باشد و سانحهای رخ دهد، مقصر همان خودروی پارک شده است. البته باز هم موارد استثنا وجود دارد که تشخیص آنها بر عهده کارشناسان پلیس است.
– قانون تصادف با درب خودروی پارک شده
بر اساس قانون، تمام خودروها در هنگام عبور از کنار یکدیگر موظف به رعایت فاصله ۱.۵ متری هستند. اگر علت تصادف با درب خودروی پارک شده، عدم رعایت این فاصله تشخیص داده شود، خودروی در حال حرکت مقصر است. ولی اگر راننده خودروی در حال حرکت فاصله عرضی را حفظ کرده باشد و درب ماشین خودروی پارک شده بیش از ۴۰ سانتیمتر باز شده باشد، آنگاه خودروی ساکن بهعنوان مقصر شناخته میشود.
– تکلیف تصادف با اشیاء ثابت در خیابانها چیست؟
در کنار خودروهای پارک شده، بد نیست نگاهی به قوانین تصادف با اجسام ثابت در خیابانها نیز داشته باشیم. طبیعتاً مقصر هرگونه تصادف با اجسام ثابت، اعم از درختها، گاردریلها، چراغها و علائم راهنماییورانندگی، کیوسکها، تابلوهای برق، المانهای آتشنشانی، نردههای کنار خیابان، جدول کنار درختان و… راننده خودرو است، چون این اجسام مطابق با استانداردها و نیازمندیها در محلهای مختلف قرار گرفتهاند و جزو اموال عمومی بهحساب میآیند.
نحوه جبران خسارت شرکت بیمه چگونه است؟
در ایران بیمه ها در دو حالت حین بروز حوادث به کمکرانندگان میآیند که یکی از آنها اجباری و دیگری اختیاری است. همه مالکین باید وسیله نقلیه خود را تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار دهند، ولی اجباری به خرید بیمه بدنه نیست. بااینحال باتوجهبه سقف پرداخت خسارت توسط بیمه شخص ثالث (۶۰۰ میلیون تومان)، بسیاری رانندگان از بیمه بدنه نیز استفاده میکنند.
تصادف با خودروی پارک شده، برای طرفین خسارت به بار میآورد. خوشبختانه شرکتهای بیمه در پرداخت این خسارات به کمک مقصر و قربانی میآیند. ولی شرط مهم برای استفاده از تسهیلات بیمه این است که در صورت تصادف با خودروی پارک شده، صحنه را بههیچوجه تغییر ندهید تا کارشناسان و پلیس از راه برسند و بررسیهای لازم را انجام دهند. سپس با دردستداشتن کروکی و مدارک مربوطه، میتوانید برای دریافت خسارت به نزدیکترین مرکز بیمه مراجعه کنید.
معمولاً در هنگام تصادف با خودروی پارک شده، اگر خودروی در حال حرکت بهعنوان مقصر شناخته شود، از بیمه شخص ثالث برای پرداخت خسارت واردشده به خودروی مقابل استفاده میکند و برای تعمیر ماشین خود به سراغ بیمه بدنه میرود. این رویه برای تصادف با اجسام ثابت در خیابانها که جزو اموال عمومی بهحساب میآیند، نیز صادق است.
در صورت تصادف با درب خودروی پارک شده، بیمه شخص ثالث خسارت را از طرف مقصر پرداخت میکند. ولی مقصر برای جبران خسارت واردشده بهوسیله نقلیه خود، دیگر نمیتواند از بیمه شخص ثالث استفاده میکند؛ بنابراین به رانندگان توصیه میشود علاوه بر بیمه شخص ثالث، به سراغ خرید بیمه بدنه نیز بروند تا در چنین شرایطی مورداستفاده قرار گیرد.
جمعبندی
در قوانین رانندگی، رانندگان میتوانند وسایل نقلیه خود را در مکانهای مجاز پارک کنند. در این صورت اگر خودروی در حال حرکت با خودروی پارک شده تصادف کند، بهعنوان مقصر شناخته شده و باید جبران خسارت کند. معمولاً بیمه شخص ثالث برای پرداخت خسارت واردشده به خودروی پارک شده و بیمه بدنه برای جبران خسارت واردشده به خودروی مقصر مورداستفاده قرار میگیرد. اما اگر خودرو در مکانهای غیرمجاز پارک شده و این توقف جزو موارد استثنای پلیس نباشد، راننده خودروی در حال حرکت بههیچوجه مقصر شناخته نمیشود.
دیدگاهتان را بنویسید