ایلان ماسک، بهعنوان بنیانگذار، مدیرعامل و مهندس ارشد شرکت فضایی SpaceX، سرمایهگذار، مدیرعامل و طراح محصولات شرکت Tesla، بنیانگذار شرکت خصوصی Boring، یکی از بنیانگذاران Neuralink و OpenAI و بهتازگی مدیرعامل و مالک شرکت Twitter، یکی از تجار بزرگ و باقدرت ایالات متحده بهحساب میآید که در آخرین رتبهبندی مجله فوربز، لقب دومین فرد ثروتمند جهان را دریافت کرده است.
ماسک به دلیل تعصبات غیرمعمول و بعضاً غیرعلمی و همینطور مباحث عمومی و مجادله انگیز، بارها مورد انتقاد و گاهی تحسین قرار گرفته است. بااینوجود، منحصربهفرد بودن، استعداد و ابتکار این تاجر بزرگ در زمینههای علمی و به طور خاص، مکانیک و ساخت خودرو انکارناپذیر است. وی در سال ۲۰۰۴ و با رؤیای ساخت خودروهای پاک و بینیاز به سوخت بنزینی، به یکی از سهامداران اصلی کمپانی خودروسازی تسلا تبدیل شد و از همان ابتدا در جایگاه مدیر اجرایی و طراح محصولات قرار گرفت. از آن زمان تاکنون، خودروهای برقی متعددی از شرکت تسلا به بازار عرضه شدهاند که نشان میدهد ایلان ماسک و تیم طراحان او بهتدریج به تحقق هدف اصلی، یعنی ساخت خودروهای فاقد آلایندگی نزدیک شدهاند. بااینوجود به نظر میرسد ماسک تا حدی نسبت به شرکت تسلا دلسرد شده و سرگرمی بهتر و در واقع هدف مهمتری پیدا کرده است.
پروندههای اخیر کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (ESC) نشان میدهند که ایلان ماسک حدوداً یک ماه پیش (دسامبر سال ۲۰۲۲) برای دومین بار بخشی از سهام خود در شرکت تسلا را فروخته است. دلیل این فروش مشخص نیست و در هیچیک از رسانههای خارجی، توضیح قطعی و معتبری در این باره پیدا نمیشود.
ایلان ماسک اخیراً ۲۲ میلیون سهام خود از شرکت خودروسازی را به مبلغ ۳.۶ میلیارد دلار به فروش رسانده است. این دومین باری است که ایلان ماسک از سهام تسلا چشمپوشی میکند. وی در نوامبر سال ۲۰۲۲ بهمنظور خرید توییتر، حدود ۱۹.۵ میلیون از سهام تسلا را فروخت تا به ثروتی در حدود ۳.۹۵ میلیارد دلار دست پیدا کند.
بد نیست بدانید که پیش از خرید توییتر به مبلغ ۴۴ میلیارد دلار، ماسک چندان علاقهای به فروش سهام تسلای خود نداشت و هرازگاهی برای پرداخت مالیات، بخش کوچکی از آنها را می فروخت. حالا عطف تمرکز روی توییتر و چشمپوشی ساده و بدون توضیح ماسک از سهام تسلا موجب نگرانی سایر سهامداران این شرکت آمریکایی شده، مخصوصاً در شرایط کنونی که ارزش معامله سهام تسلا به پایینترین سطح خود در دو سال اخیر رسیده است.
به گفته تحلیلگر کارگزاری IG Markets، مشخص نیست ایلان ماسک چه برنامهای در سر دارد، بااینحال فروش سهام تسلا باعث بیاعتمادی به این شرکت میشود. بسیاری از سرمایهگذاران و سهامداران تسلا نسبت به عمل اخیر ایلان ماسک ناخشنود و خشمگین بوده و امیدوارند توجیه خوبی پشت این قضیه وجود داشته باشد.
تحلیلگر دیگری به نام دن ایوز از شرکت بانکداری Wedbush ، فروش سهام تسلا توسط ایلان ماسک را دلیلی بر تداوم کابوس توییتر قلمداد کرده است. به گفته وی تاجر آمریکایی از تسلا بهعنوان دستگاه خودپرداز شخصی استفاده میکند تا بودجه توییتر را تأمین کند، حالآنکه وضعیت در توییتر به دلیل فرار تبلیغکنندگان و جنجالهای اخیر که ریشه آنها به اقدامات ایلان ماسک برمیگردد، روزبهروز بدتر میشود. ماسک به نحوی روایت تسلا را، از یک داستان افسانهای درباره تحول خودروهای برقی به یک منبع سرمایهای برای گرداندن توییتر تبدیل کرده است.
درهرصورت، بد نیست بدانید سهام فروختهشده اخیر، تنها حدود ۵ درصد کل سهام ایلان ماسک در شرکت تسلا را تشکیل میدهد. وی هماکنون مالک ۴۲۳.۶ میلیون سهم از شرکت تسلا بوده که ارزش دلاری آن به بیش از ۶۹ میلیارد میرسد. البته ارزش سهام تسلا از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا پایان سال حدود ۵۵ درصد افت پیدا کرده و در حقیقت همین موضوع، ایلان ماسک را در جایگاه دومین فرد ثروتمند در جهان نشانده است. برخی رسانهها بر این باورند که ماسک ازرویعمد اقداماتی را انجام میدهد تا نزول ارزش سهام ادامه پیدا کرده و در نهایت وی بتواند با خرید باقی سهام، مالکیت کل شرکت تسلا را در اختیار گیرد. البته این شایعه بههیچوجه با عقل تجاری جور درنمیآید و ماسک دلایل بهتری برای فروش سهام ارزشمند خود دارد.
همانطور که قبلاً گفته شد، توییتر به مبلغ ۴۴ میلیارد دلار به ایلان ماسک فروخته شده است. وی در ابتدا قصد داشت بودجه مالکیت این پلتفرم اجتماعی را از ثروت هنگفت خودپرداخت کند. ولی در نهایت تصمیم گرفت از سرمایهداران و بانکها جهت تأمین بودجه خرید توییتر کمک بگیرد؛ بنابراین مطابق با گفته تحلیلگران حوزه، احتمال میرود سرمایه بهدستآمده از طریق فروش سهام تسلا بهمنظور پرداخت بدهیها و وامهای متعدد مورداستفاده قرار گیرد.
هیئتمدیره شرکت تسلا از طرفداران سرسخت ایلان ماسک هستند، ولی ممکن است محدودیتهایی را برای وی در نظر بگیرند. ایلان ماسک، عضو اصلی و مهم تسلا بهحساب میآید، ولی توجه فعلی او صرفاً روی توییتر معطوف شده و فروشهای اخیر سهام، پیامدهای خوشایندی برای تسلا به ارمغان نمیآورد. با اینکه نگرانی در خصوص افزایش تقاضا و رقابت در تولید خودروهای برقی تا حدی موجب کاهش ارزش سهام تسلا شده، ولی اقدامات اخیر ایلان ماسک و تمرکز وی روی توییتر نقش عمدهای در افت ۵۵ درصدی ارزش سهام تسلا دارد. طبق نظر طرفداران ایلان ماسک، بدون شک توییتر نیازمند یک مدیرعامل باتجربه و آزموده است، ولی ماسک نباید این نقش را بر عهده گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید