مقدمه
خواه خودروی احتراق داخلی باشد، خواه خودروی الکتریکی، ارزش یک ماشین به طور قابلتوجهی به طول عمر منابع انرژی آن بستگی دارد. ازآنجاکه مدتزمان زیادی از ظهور خودروهای احتراق داخلی میگذرد، تقریباً همه میدانیم که موتورهای درونسوز تا چه اندازه عمر میکنند. اما چنین چیزی را نمیتوان برای خودروهای الکتریکی مدعی شد. وقتی بحث یک ماشین تمام برقی مطرح باشد، سؤالات متعددی در مورد باتری در ذهن خریداران به وجود میآید. بهعنوانمثال، طول عمر باتری چقدر است؟ چگونه میتوان به افزایش عمر باتری کمک کرد؟ و یا چه عواملی موجب خرابی باتری میشوند؟ اگر چنین سؤالاتی باعث شدهاند که به سراغ خرید خودروی الکتریکی نروید، این مقاله را تا آخر بخوانید.
متوسط طول عمر باتری خودروی الکتریکی چقدر است؟
در سطح پیشرفت کنونی، باتری خودروی الکتریکی بین ۱۰ الی ۲۰ سال عمر میکند و سپس نیاز به تعویض دارد. اکثر شرکتهای تولیدکننده ماشینهای برقی محصولات خود را با گارانتی باتری ۸ساله یا کارکرد ۱۶۰۰۰۰ کیلومتر به فروش میرسانند.
چه عواملی روی طول عمر باتری خودرو الکتریکی تأثیر میگذارند؟
درست مثل موتورهای درونسوز، عوامل متعددی روی طول عمر باتری خودرو الکتریکی تأثیر میگذارند که در ادامه به معرفی مهمترین آنها میپردازیم.
– دما
از میان تمام فاکتورهای تأثیرگذار روی باتری خودرو، دما بحرانیترین و مهمترین آنها بهحساب میآید، چرا که در اکثر مواقع نمیتوان آن را کنترل کرد. همدمای محیط و همدمای ناشی از گرمای ایجادشده توسط خود باتری، روی طول عمر این قطعه مهم تأثیر میگذارد. باتری خودروهای الکتریکی دارای بازه دمای خاصی هستند که معمولاً بین ۱۵ الی ۳۰ درجه سلسیوس تعریف میشود. دمای بهینه باتری ۲۱.۵ درجه سلسیوس است. اگر باتری خارج از این محدوده دمایی عمل کند، کارایی و طول عمر آن به طور قابلتوجهی کاهش مییابد.
ناگفته نماند که خودروهای الکتریکی به نحوی طراحی شدهاند که باتری آنها بتواند در محدوده دمای عملیاتی کار کند، ولی این سیستم داخلی نیز تا حدی میتواند دمای باتری را در محدوده امن نگه دارد. در دماهای بهشدت بالا یا پایین مثل روزهای گرم تابستانی یا روزهای سرد زمستان، باتری خودروهای برقی مستعد آسیب میشود. یکی از اشتباهات فاجعهآمیزی که برخی رانندگان مرتکب آن میشوند، این است که پس از استفاده طولانیمدت از باتری و یا هنگامی که باتری داغ است، سعی میکنند کابل شارژ را به آن متصل کنند. برای شارژ باتری باید اجازه دهید باتری از گرما بیفتد و خنک شود.
– کاربرد خودرو و شیوه نگهداری
نحوه کاربرد خودرو نیز روی طول عمر باتری تأثیر میگذارد. با اینکه فروشندگان روشهای صحیح استفاده از خودروی برقی را به خریداران توصیه میکنند، اما مواقعی پیش میآید که راننده به طور غیرعمدی مرتکب اشتباه میشود. موارد زیر میتواند سلامت باتری خودرو الکتریکی را به خطر بیندازد.
- شارژ بیش از حد یک باتری، طول عمر آن را کاهش میدهد. البته این اشتباهی است که افراد در قبال اکثر وسایل باتری خود از جمله گوشی هوشمند انجام میدهند.
- نگهداشتن باتری روی شارژ پایین، مثلاً کمتر از ۵ درصد، آسیب جدی به آن وارد میکند.
- همانند خودروهای درونسوز، رهاکردن خودروی الکتریکی برای مدت طولانی در پارکینگ موجب ضعیفشدن باتری و در نهایت کاهش طول عمر آن میشود.
- رهاکردن خودروی الکتریکی در محیطی با دمای بسیار بالا یا پایین، به باتری آن آسیب میزند.
- استفاده مکرر از شارژ سریع یا شارژ DC باعث ایجاد حرارت قابلتوجهی میشود که آسیب دائمی به باتری خودروی الکتریکی وارد میکند.
– وزن
بهطورکلی خودروهای الکتریکی سنگینتر از خودروهای احتراق داخلی هستند و دلیل اصلی این تفاوت، وجود پکهای باتری است. وزن زیاد به انرژی زیاد جهت به حرکت درآمدن احتیاج دارد و مسلماً مقدار قابلتوجهی از انرژی باتری فدای وزن آن میشود. بااینحال، وزن باتری مسئلهای است که پیش از تعیین محدوده پیمایشی یک خودروی الکتریکی در نظر گرفته میشود و دخلی در آن ندارد. اما باید مراقب وزنهای اضافی بود که به خودرو تحمیل میشود. برای هر یک از خودروهای برقی، محدوده وزنی خاصی تعیین شده که نباید از آن عبور کرد. در غیر این صورت، فشار زیادی روی باتری وارد شده و بازه پیمایشی، سرعت و در نهایت طول عمر آن کاهش پیدا میکند. پس پیش از قراردادن بارهای اضافی در خودروی الکتریکی میبایست به محدوده وزن آن توجه کنید.
چگونه میتوان عمر باتری خودرو الکتریکی را افزایش داد؟
از لحاظ تکنیکی، طول عمر باتری خودروی الکتریکی قابلتعمیم نیست، ولی میتوان آن را بهینهسازی کرد. به بیان دیگر، با چند روش نگهداری ساده میتوانید بهسلامت باتری خودرو کمک کرده و حداکثر استفاده را از آن ببرید.
- اگر شارژ باتری کمتر از ۱۰ درصد است، از آن استفاده نکنید. همچنین اجازه ندهید شارژ باتری از ۸۰ الی ۹۰ درصد بیشتر شود.
- در هیچیک از حالات شارژ، رانندگی یا پارککردن، خودروی الکتریکی را در معرض دمای بسیار بالا یا بسیار پایین قرار ندهید.
- کمتر برای شارژ خودروی الکتریکی به ایستگاههای شارژ سریع DC مراجعه کنید.
- به دلیل ماهیت چابک و تندوتیز خودروهای الکتریکی، شتابگیری سریع میتواند برای برخی رانندگان وسوسهبرانگیز باشد. بااینوجود پیشنهاد میشود بهآرامی با خودروی الکتریکی رانندگی کرده و با حفظ سرعت ثابت، به کارایی و اثربخشی خودرو و قطعات آن کمک کنید.
- توصیههای ذکرشده در دفترچه راهنمای خودرو را جدی بگیرید.
چه زمان باید باتری خودرو الکتریکی را تعویض کرد؟
در حال حاضر اکثر باتریهای ساخته شده برای خودروهای برقی بین ۱۰ الی ۲۰ سال عمر میکنند و در حقیقت، ماندگاری آنها یکسان با طول عمر خودروی الکتریکی است. ازاینگذشته، اکثر تولیدکنندگان درصورتیکه پیش از ۸ سال یا کارکرد ۱۶۰۰۰۰ کیلومتر، ظرفیت باتری به کمتر از ۷۰ درصد برسد، اقدام به تعمیر یا تعویض آن میکنند. بااینوجود تنها به شرطی مجاز به تعویض باتری هستید که ظرفیت آن به حدی کاهش یابد که نتوانید از خودرو استفاده کنید.
لازم به ذکر است زمانی که باتری به نقطهای میرسد که دیگر نمیتواند انرژی موردنیاز برای خودرو الکتریکی را تأمین کند، تنها ۲۰ الی ۳۰ درصد ظرفیت آن استفاده میشود. بااینحال این باتری همچنان قادر به تأمین انرژی لازم برای لوازم الکتریکی موجود در منزل است. به بیان دیگر، اگر باتری خودرو نتواند باعث به حرکت انداختن چرخهای آن شود، میتوانید آن را به داخل منزل آورده و وسایل برقی خود را به آن وصل کنید. اگر فناوری در زندگی روزمره تا جایی پیشرفت کرده که دارای پنل خورشیدی هستید، میتوانید آن را به باتری ماشین وصل کرده و با شارژ آن در طول روز، در سراسر شب از انرژی ذخیرهشده در باتری بهرهمند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید