ایستگاه
خواندن 5 دقیقه
.
2 سال پیش
.
25 بازدید

سیستم مولتی مدیای خودرو چیست؟

سیستم مولتی مدیای خودرو چیست؟

اکثر خودروهای امروزی در وسط یا روی داشبورد خود دارای یک صفحه‌نمایش هستند که جزوی از سیستم مولتی مدیا است. این سیستم امکانات متعددی را در اختیار راننده و سرنشینان قرار می‌دهد که نه‌تنها موجب سهولت در رانندگی می‌شود، بلکه سفرهای کوتاه و طولانی را به یک تجربه لذت‌بخش تبدیل می‌کند. در ادامه با بررسی جزئیات سیستم مولتی مدیا همراه ما باشید.

مروی کوتاه بر تاریخچه سیستم مولتی مدیا

نخستین سیستم اطلاعات سرگرمی که در خودرو نصب شد، رادیو بود. بعدها ضبط‌صوت نیز درون داشبورد قرار گرفت و بدین‌وسیله سرنشینان در طول سفرهای خود می‌توانستند به رادیو گوش دهند و یا از شنیدن موسیقی دلخواه خود لذت ببرند. بعدها که فرمت‌های صوتی پیشرفته‌تری مثل MP3 آمد، ضبط‌صوت جای خود را به درایور سی دی و پورت USB (برای خواندن فلش مموری) داد. سپس گوشی‌های همراه روی کار آمدند و کابل AUX رابط بین گوشی همراه و سیستم مولتی مدیا شد. این اتصال هم‌اکنون به‌صورت بی‌سیم و از طریق بلوتوث برقرار می‌شود.

در همین حین با پیشرفت تکنولوژی، سیستم‌های مولتی مدیا به نمایشگر مجهز شدند و انیمیشن و جلوه‌های رنگی آن‌ها باعث سرگرمی سرنشینان  ‌شد. این نمایشگرها بعدها دیجیتالی شده و محتوای حرفه‌ای‌تری را به نمایش درآوردیند. با ظهور فناوری‌های جدید، نمایشگرهای دیجیتالی جای خود را به نمایشگرهای لمسی داده و دکمه‌های فیزیکی کنترل‌کننده آن‌ها کمتر و کمتر شدند. نمایشگرهای لمسی فعلی در خودروهای پیشرفته، علاوه بر نمایش فیلم و اجرای بازی، به سنسورها و دوربین‌های مختلف وصل بوده و پیرامون خودرو را به راننده نشان می‌دهند و در واقع به یک تبلت ساده تبدیل شده‌اند که قابلیت‌های آن‌ها به سیستم‌عامل کاربردی بستگی دارد.

سیستم مولتی مدیا چیست؟

خودروهای جدید همگی به سیستم مولتی مدیا (Multi-Media) مجهز هستند که در لغت به معنی چندرسانه‌ای است. به بیان بهتر، سیستم مولتی مدیا به مجموعه نرم‌افزار و سخت‌افزاری گفته می‌شود که مفاهیم را از طریق رسانه‌های متفاوت مثل صوت، تصویر، انیمیشن، فیلم و … به کاربر انتقال می‌دهد.

سیستم مولتی مدیا امکانات و در صورت اتصال به اینترنت، سرویس‌های متعددی را در دسترس راننده و سرنشینان خودرو قرار می‌دهد. قابلیت اتصال به موبایل، قابلیت استفاده از سیستم GPS و نمایش نقشه شهرهای مختلف، پخش انواع فرمت‌های صوتی و تصویری، پشتیبانی از پورت‌های USB و حافظه جانبی، قابلیت نصب گیرنده تلویزیون، قابلیت اتصال از طریق بلوتوث و … همگی از جمله امکاناتی هستند که در یک سیستم مولتی مدیا معمولی وجود دارد. سیستم مولتی مدیا همچنین به رادارها و سنسورهای خودرو متصل بوده و داده‌های دریافتی آن‌ها را به راننده نشان می‌دهد.

علاوه بر این‌ها، آشنایی با اجزای تشکیل‌دهنده می‌تواند تصور بهتری از سیستم مولتی مدیا را در ذهن مخاطب به وجود آورد. این سیستم همانند یک دستیار عالی برای راننده و یک هم‌سفر سرگرم‌کننده برای سرنشینان خودرو عمل کرده و باگذشت زمان پیشرفته‌تر می‌شود.

اجزای تشکیل‌دهنده سیستم مولتی مدیا

اجزای تشکیل‌دهنده سیستم مولتی مدیا را می‌توان به سه دسته اصلی تقسیم کرد؛ تجهیزات صوتی، تجهیزات تصویری و منابع رسانه‌ای.

– بخش صوتی سیستم مولتی مدیا ممکن است در خودروها متفاوت باشد. بااین‌حال واحد صوتی معمولاً شامل واحد کنترل‌کننده اصلی (هدیونیت)، بلندگوها، آمپلی‌فایر، پردازنده صدا، کراس‌اوور (بهبوددهنده کیفیت صدا) و هدفون می‌شود.

– بخش تصویری نیز شامل نمایشگر اصلی (هدیونیت) در وسط داشبورد و نمایشگرهای تعبیه‌شده در تکیه‌گاه سر صندلی‌ها و یا نمایشگرهای سقفی (برای سرنشینان ردیف عقب) می‌شود. برخی هدیونیت ها از قابلیت اتصال هدفون پشتیبانی می‌کنند که یک مزیت برای سیستم‌های چندرسانه‌ای است.

– بخش منابع چندرسانه‌ای

علاوه بر اجزای صوتی و تصویری، سیستم‌های چندرسانه‌ای به یک یا چند منبع صوتی و تصویری احتیاج دارد. این منابع تقریباً شامل همه چیز می‌شوند که از جمله مهم‌ترین و رایج‌ترین آن‌ها می‌توان به مواردی همچون پخش‌کننده CD، پخش‌کننده DVD، کنسول‌های بازی، تلویزیون‌های بی‌سیم و همراه، رادیوهای اینترنتی و … اشاره کرد.

عملکرد و کاربردهای سیستم مولتی مدیا

عملکرد سیستم‌های مولتی مدیا تنها محدود به پخش صوت و تصویر نمی‌شود. سیستم‌های چندرسانه‌ای امروزی قادر به کنترل بسیاری از قابلیت‌های خودرو هستند و می‌توانند فرمان‌های متعدد را از طریق نمایشگرهای لمسی دریافت کنند.

با پیشرفت تکنولوژی، امکانات متعددی به خودروها اضافه شده که همگی آن‌ها به سیستم مولتی مدیا متصل هستند. دوربین ۳۶۰ درجه، رادار نقطه کور، سیستم موقعیت‌یاب جهانی، سنسور عقب، تهویه‌مطبوع و … همگی از طریق سیستم چندرسانه‌ای به‌نمایش‌درآمده، کنترل شده و مورداستفاده قرار می‌گیرند. در سیستم‌های جدید به لطف اتصال بلوتوثی گوشی همراه، حتی امکان پاسخ‌دادن به تماس‌های ورودی نیز برای سرنشینان فراهم شده است.

از ضبط‌صوت‌های ساده با دکمه‌های فیزیکی در نخستین مدل‌های خودرو گرفته تا نمایشگرهای لمسی و بلندگوهای باکیفیتی که در ماشین‌های پیشرفته جدید به کار می‌روند، سیستم مولتی مدیا یک هدف اصلی دارد و آن، بهبود کیفیت رانندگی و سرگرم‌کردن سرنشینان است. بسیاری از خودروهای امروزی از قابلیت اتصال به اینترنت نیز پشتیبانی کرده و سیستم مولتی مدیا، به‌عنوان واسطی میان سرنشینان خودرو و جهان بیرون ایفای نقش می‌کند.

جمع‌بندی

امروزه سیستم مولتی مدیای خودرو مؤثرترین دستیار کمک‌راننده به‌حساب می‌آید که با نمایش اطلاعات حاصل از سنسورهای مختلف خودرو، موجب افزایش ایمنی و سهولت در رانندگی می‌شوند. این سیستم‌ها همچنین موجب سرگرمی سرنشینان شده و سفرهای  جاده‌ای کوتاه و طولانی را به یک تجربه لذت‌بخش تبدیل می‌کنند.

 

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0