مقدمه
خودروهای امروزی دارای تجهیزات متعددی هستند که به راننده کمک میکنند با تمرکز بیشتری در مسیر حرکت کند. سیستمهای کمکراننده معمولاً به طور خودکار وارد عمل شده و از یک یا چند سنسور برای تشخیص شرایط استفاده میکنند. سیستم سنسور باران، یکی از تجهیزات مهمی است که در تمام خودروهای امروزی یافت میشود. در ادامه به بررسی بیشتر سنسور باران میپردازیم.
سنسور باران چیست؟
سنسورهای متعددی در خودرو جاسازی شده است که متعلق به سیستمهای کمکراننده هستند. این سنسورها، شرایط مختلف را سنجیده و دادههای خود را در دسترس کامپیوتر مرکزی یا همان ایسیو قرار میدهند. سپس ECU با پردازش این اطلاعات، دستور عملکرد سیستمهای کمکراننده را صادر میکند. یکی از سنسورهای مهمی که تقریباً در تمام خودروهای امروزی وجود دارد، سنسور باران است.
سنسور باران یک سیستم کمکراننده پیشرفته بهحساب میآید که وجود قطرات آبروی شیشه جلوی ماشین را تشخیص داده و به طور خودکار، اقدامات لازم برای مقابله با این وضعیت را انجام میدهد. عملکرد اصلی این سیستم، فعالسازی برفپاککنها در هنگام بارندگی است. بااینوجود، سنسور باران در خودروهای پیشرفته پس از تشخیص بارندگی، سانروف و پنجرهها را میبندد.
سنسور باران، رانندگی در آبوهوای بارانی را ایمنتر و راحتتر میکند. با وجود سنسور باران، دیگر نیاز نیست راننده به فعال یا غیرفعالکردن برفپاککن مشغول شود. سیستم سنسور باران در صورت تشخیص بارش، برفپاککنها را به طور خودکار روشن میکند. بدین ترتیب راننده میتواند تمام حواس خود را روی مسیر متمرکز کند. بدون شک سیستمهای خودکار، سرعت واکنش بهتری نسبت به انسان داشته و این ویژگی به طور خاص، در شرایطی که راننده با حواسپرتیهای بصری ناگهانی نظیر صاعقه مواجه میشود، از اهمیت بسیاری برخوردار است.
سنسور باران کجا قرار میگیرد؟
سنسور باران بهصورت یک پنل مستطیلی شامل یکرشته لنز، پشت آینه دید عقب در قسمت بالای شیشه جلو نصب شده است. برخی خودروها دارای یک یا چند سنسور باران هستند. سنسور باران معمولاً در نزدیکی سنسور نور قرار میگیرد و با تشخیص قطرات باران روی شیشه، برفپاککنها را فعال میکند تا راننده بتواند دید واضحی روی جاده داشته باشد.
سنسور باران چطور کار میکند؟
همانطور که گفته شد، سنسور باران پشت شیشه جلو و در نزدیکی آینه دید عقب قرار دارد. این سنسور متشکل از یک فتودیود مرکزی و چندین چراغ کوچک LED است که نور اینفرارد (مادونقرمز) از خود ساطع میکنند. نور اینفرارد نوار LED با زاویه ۴۵ درجه به شیشه جلو تابانده، و سپس روی سطح فتودیود مرکزی منعکس میشود.
زمانی که شیشه جلو خشک و فاقد رطوبت باشد، نور تابانده شده به شیشه به طور کامل روی سطح فتودیود منعکس میشود. اما در صورت وجود قطرات باران، انعکاس نور کاهش مییابد. هر چه تعداد قطرات آبروی شیشه بیشتر باشد، نور کمتری به فتودیود مرکزی میرسد. این اطلاعات به واحد کنترل الکترونیکی خودرو (ایسیو) انتقالیافته و برفپاککنها با سرعت متناسب با بارش قطرات آب، فعال میشوند.
مزایا و معایب سنسور باران چیست؟
سنسور باران در پشت شیشه جلو همانند هر وسیله کمکی دیگری، دارای مزایا و معایب متعددی است. این سنسور، امکان رانندگی امن و آسوده را در آبوهوای بارانی برای راننده فراهم میآورد. سنسورهای باران در صورت خرابشدن، بهراحتی قابلتعویض هستند و قیمت چندانی ندارند. سنسور باران همچنین طول عمر برفپاککنها را افزایش میدهد، چون تنها در صورت تشخیص بارش، باعث فعالشدن آنها میشود.
در کنار مزایای متعدد، بد نیست به مهمترین معایب سنسور باران نیز اشاره کرد. سنسور باران در صورت تماس مستقیم با آب، ممکن است دچار اختلال شده و حتی از کار بیفتد. در خودروهایی که مدار کنترل در سنسور باران تعبیه شده، اگر سنسور از کار بیفتد، دیگر نمیتوان برفپاککنها را فعال کرد. وجود آلودگی روی سنسور روی دقت تشخیص و در نتیجه کارایی آن تأثیر میگذارد. همچنین در هوای خیلی سرد، اگر گرمکن داخل سنسور باران فعال نشود، نباید منتظر فعالشدن برفپاککنهای خودرو بود.
بهعنوان یک نکته مهم، لازم است بدانید که برای شستن شیشه جلو بهتر است سنسور باران را غیرفعال کنید، چون در غیر این صورت، برفپاککنها مزاحم شستشو میشوند. معمولاً یک اهرم خاص در پشت فرمان جاسازی شده که مربوط به استفاده از سنسور باران است. سنسور باران را از حالت اتوماتیک خارج کنید و پس از شستشوی ماشین، در هر زمان دلخواه مجدداً آن را روی حالت اتوماتیک قرار دهید.
جمعبندی
سنسور باران زیر شیشه جلو، موجب بهبود ایمنی در رانندگی میشود، مخصوصاً در نواحی و مناطقی که بارش باران در آنها زیاد است. فعال و غیرفعالکردن دستی برفپاککنها میتواند باعث حواسپرتی راننده شود و اینجاست که سنسور باران به کمکراننده میآید. این حسگر با تشخیص قطرات باران روی شیشه، برفپاککنها را به طور خودکار فعال کرده و پس از پایان بارندگی، آنها را از کار میاندازد. دقت عملکرد سنسور باران به تمیز بودن شیشه جلو بستگی دارد. برای تمیزکردن شیشه جلو نیز بهتر است این سنسور را از حالت اتوماتیک خارج کنید.
دیدگاهتان را بنویسید