ایستگاه
خواندن 5 دقیقه
.
2 سال پیش
.
5 بازدید

راهنمای خرید خودرو در بورس کالا

راهنمای خرید خودرو در بورس کالا

بورس کالا یک بستر شفاف و منصفانه برای عرضه کالاهای سرمایه‌ای است و ازآنجاکه خودرو در بازار امروزی نه به‌عنوان یک کالای مصرفی، بلکه به‌عنوان یک کالای سرمایه‌ای در نظر گرفته می‌شود، بورس کالا می‌تواند یک واسط عالی برای فروش خودرو باشد. بورس کالا مزایای متعدد و معایب بسیار کمی دارد و همین امر باعث شده خودروسازهای بیشتری تمایل به عرضه محصولات خود در بورس کالا پیدا کنند.

خودرو در بورس کالا، با قیمتی کمتر از بازار آزاد و بیشتر از کارخانه به فروش می‌رسد؛ بنابراین انجام معامله در بورس کالا هم به نفع خریدار و هم به فروشنده تمام می‌شود. بورس کالا از سازوکار مزایده‌ای پیروی کرده و هر متقاضی با پیشنهاد قیمت بالاتر می‌تواند مالک نهایی محصول (خودرو) شود. اما نحوه شرکت و خرید خودرو در بورس کالا چگونه است؟

خرید هر محصول در بورس کالا از طریق کارگزاری‌ها صورت می‌گیرد. یعنی خریدار به طور غیرمستقیم در معامله شرکت می‌کند. خرید خودرو در بورس کالا طی چندین مرحله انجام می‌شود که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

مراحل خرید خودرو در بورس کالا

مرحله اول: ثبت‌نام در سجام و احراز هویت

هر متقاضی پیش از ورود به بورس، باید در سامانه سجام به نشانی www.sejam.ir ثبت‌نام کند. پس از ثبت اطلاعات و ارائه مدارک مختلف از جمله کارت ملی، شناسنامه، آدرس دقیق محل سکونت، شماره‌ تلفن همراه به نام متقاضی و اطلاعات کامل بانکی (اعم از نام بانک، نام شعبه، شماره‌حساب و …)، یک کد پیگیری ده‌رقمی روی گوشی همراه ارسال می‌شود.

پس از دریافت این کد، نوبت به احراز هویت سجام می‌رسد. در این مرحله متقاضی می‌تواند به روش حضوری و با در دست‌داشتن مدارک مختلف، به یکی از دفاتر پیشخوان دولت یا کارگزاری‌های معتبر مراجعه کرده و احراز هویت کند. مدارک لازم برای این عملیات، شامل اصل و کپی شناسنامه، اصل و کپی کارت ملی، آدرس پستی، اطلاعات بانکی و شماره‌حساب می‌شود.

البته احراز هویت سجام به‌صورت غیرحضوری نیز ممکن است. در این روش، متقاضی به سامانه سجام و قسمت احراز هویت رفته و با تهیه یک ویدئوی سلفی چندثانیه‌ای و ذکر اطلاعات مختلف، هویت خود را ثابت می‌کند.

در هر دو صورت پس از احراز هویت، یک کد ۵ رقمی روی گوشی متقاضی ارسال شده که به آن کد سجام گفته می‌شود. با استفاده از کد سجام، می‌توان مرحله دوم خرید خودرو در بورس را آغاز کرد.

مرحله دوم: انتخاب کارگزاری و دریافت کد بورسی

در مرحله دوم، متقاضی با در دست‌داشتن کد سجام به سراغ یکی از کارگزاری‌های معتبر و منتخب خود می‌رود. ثبت‌نام در کارگزاری به دو روش حضوری و غیرحضوری امکان‌پذیر است و البته اکثرا روش غیرحضوری را ترجیح می‌دهند. در این روش، متقاضی باید وارد وب‌سایت کارگزاری موردنظر شده و با ورود اطلاعات مختلف، ثبت‌نام کند. پس از تکمیل ثبت‌نام، می‌توان با ورود به بخش «دریافت کد بورسی» کد لازم جهت شرکت در مزایده‌های بورس کالا را دریافت کرد. به‌منظور خرید خودرو باید در هنگام تعیین نوع درخواست، گزینه «بازار فیزیکی بورس کالا» را انتخاب کرد.

مرحله سوم: افتتاح حساب بانکی وکالتی

شرکت در معاملات بورسی مستلزم داشتن حساب وکالتی است. پس از تکمیل مراحل بالا و اخذ کد بورسی، باید از صفحه معرفی‌نامه پرینت گرفت و آن را به بانک دلخواه جهت افتتاح حساب وکالتی تحویل داد. البته بسیاری از کارگزاری‌ها ممکن است یک بانک خاص را پیشنهاد دهند. پس از افتتاح حساب وکالتی نیز باید فرم این حساب را در وب‌سایت کارگزاری مربوطه بارگذاری کرد.

به‌منظور شرکت در مزایده خودرو، متقاضی می‌بایست ۲۴ ساعت قبل از آغاز مزایده، مبلغ پایه خودروی موردنظر را به‌حساب وکالتی واریز کند. در غیر این صورت شانس خرید خودرو در بورس کالا را از دست می‌دهد.

مرحله چهارم: شرکت در مزایده و خرید خودرو

یکی دیگر از شروط اصلی خرید خودرو در بورس کالا، ارائه درخواست پیش از ساعت ۸:۳۰ صبح روز عرضه خودرو است. پس از واریز مبلغ پایه خودرو یا پیش‌پرداخت تعیین‌شده توسط فروشنده، حتماً تا قبل از ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه روز عرضه، به‌حساب کاربری خود در کارگزاری رفته و درخواست سفارش خرید خودرو را به ثبت برسانید. در غیر این صورت نمی‌توانید در مزایده شرکت کنید.

بنابراین، اگر قصد خرید خودرو در بورس کالا را دارید، حتماً گوش‌به‌زنگ آگهی‌ها و اعلامیه‌های خودروسازان باشید تا مبادا از مزایده جا بمانید.

در بورس کالا، اگر موجودی خودروها بیشتر از تعداد متقاضیان باشد، خودرو بدون مزایده فروخته می‌شود. در غیر این صورت، مکانیزم مزایده آغاز شده و هر متقاضی با بیشترین مبلغ پیشنهادی جهت خرید خودرو، برنده مزایده خواهد شد. متقاضی در صورت برنده‌شدن باید باقی‌مانده مبلغ خرید خودرو را با کارگزاری تسویه کند. پس از تسویه، اطلاعات خریدار برای خودروساز ارسال می‌شود.

مرحله پنجم: تحویل خودرو

خودروساز پس از تحویل اطلاعات خریدار، قرارداد مربوطه و شماره مشتری را ایجاد می‌کند. خریدار باید به وب‌سایت رسمی خودروساز رفته و نسبت به پرداخت هزینه‌های مختلف اعم از مالیات و عوارض قانونی اقدام کند. این مرحله همچنین شامل تعیین شرکت بیمه و نزدیک‌ترین نمایندگی برای تحویل خودرو می‌شود.

پس از تکمیل اطلاعات در وب‌سایت خودروساز، متقاضی باید با دردست‌داشتن مدارک معتبری نظیر سند خانه، سند ملک استیجاری، قبض آب، برق یا گاز به نام متقاضی و … به سایت پلیس بعلاوه ۱۰ مراجعه کرده و محل سکونت خود را احراز کند.

به‌عنوان آخرین مرحله پس از احراز محل سکونت، متقاضی به نمایندگی منتخب مراجعه کرده و پس از ارائه مدارک لازم، سند خرید خودرو را امضا می‌کند. در این صورت خودرو در زمان مقرر از طرف خودروساز به نمایندگی منتخب انتقال‌یافته و کلید آن به شما تحویل داده می‌شود.

 

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0