ایستگاه
خواندن 5 دقیقه
.
1 سال پیش
.
39 بازدید

رادار خطی چیست و چگونه کار می‌کند؟

رادار خطی چیست و چگونه کار می‌کند؟

خودروهای امروزی دارای امکانات و تجهیزات متنوعی هستند که همگی آن‌ها موجب سهولت در رانندگی و بهبود ایمنی می‌شوند. رادار خطی نیز جزو یکی از این سیستم‌ها است که با تشخیص خطوط موجود در جاده، هرگونه حرکت انحرافی خودرو را شناسایی کرده و به راننده هشدار می دهد. در پیشرفته‌ترین حالت، سیستم رادار خطی کنترل فرمان را در اختیار گرفته و خودرو را به مسیر اصلی و حرکت بین خطوط بازمی‌گرداند. در ادامه با تعریف دقیق‌تر رادار خطی و طرز کار آن آشنا می‌شویم.

رادار خطی چیست؟

رادار خطی یا رادار بین خطوط، یکی از امکانات کاربردی در خودروهای جدید است که روی حرکت ماشین بین خطوط نظارت می‌کند. این رادار به طور خاص در زمانی به کار می‌آید که راننده در حالت خواب‌آلود پشت فرمان بنشیند و یا حواس راننده به هر دلیلی پرت شود. در این صورت احتمال خروج خودرو از مسیر وجود دارد و اینجاست که سیستم رادار خطی وارد عمل شده و به راننده هشدار می‌دهد و یا حتی کنترل فرمان را در دست گرفته و خودرو را به مسیر اصلی برمی‌گرداند.

بنابراین، عملکرد رادار خطی را می‌توان در دو سیستم کلی خلاصه کرد؛ سیستم هشدار خروج از خط (LDWS) و سیستم دستیار نگهدارنده بین خطوط (LKAS). در ادامه، هر یک از این سیستم‌ها را به بیان ساده توضیح می‌دهیم.

سیستم هشدار خروج از خط

سیستم هشدار خروج از خط (Lane Departure Warning System) در صورت تشخیص خروج ماشین از خط، به راننده اخطار می‌دهد. این اخطار می‌تواند به شکل‌های مختلف به راننده منتقل شود. برخی سیستم‌ها با صدای بیپ، راننده را از انحراف ماشین باخبر می‌کنند. برخی دیگر با لرزاندن غربیلک فرمان یا صندلی راننده، به وی هشدار می‌دهند تا ماشین را به مسیر اصلی (بین دو خط) بازگردانند. برخی دیگر نیز با نمایش گرافیکی روی صفحه سیستم اطلاعات سرگرمی یا نمایشگر پشت فرمان، خروج خودرو از مسیر را به راننده گوشزد می‌کنند.

سیستم دستیار رانندگی بین خطوط

دستیار نگهدارنده بین خطوط یا دستیار رانندگی بین خطوط (Lane Keeping Assist System) در هنگام تشخیص انحراف، حرفه‌ای‌تر عمل می‌کند. زمانی که خودرو نزدیک خط شده و یا از آن عبور کند، این سیستم ابتدا هشداری را به راننده صادر کرده و در صورت عدم تشخیص واکنش از سوی وی، کنترل فرمان را در اختیار می‌گیرد و خودرو را به مسیر بازمی‌گرداند. در حقیقت دستیار رانندگی بین خطوط، یک سیستم هوشمند با خودمختاری سطح ۲ است که نقش مؤثری در حفظ امنیت و جبران خطای انسانی دارد.

رادار خطی چه در قالب سیستم LDWS و چه در قالب سیستم LKAS، از سال ۲۰۲۲ به یکی از امکانات استاندارد و اجباری در خودروها تبدیل شده است. اما طرز کار این رادار چگونه است؟

رادار خطی چطور کار می‌کند؟

اگر از مقابل به درون کابین نگاه بیندازید، متوجه دوربینی می‌شوید که در پشت آینه دید عقب جاسازی شده است. این دوربین، تسلط کامل روی مسیر داشته و اساس رادار خطی را تشکیل می‌دهد. دوربین تعبیه‌شده در پشت آینه، خط‌کشی‌های موجود در جاده را شناسایی و دنبال می‌کند و اطلاعات را به بخش کنترلی انتقال می‌دهد. بخش کنترلی رادار خطی بر اساس داده‌های ورودی، نزدیک‌شدن خودرو به خط جاده را در قالب هشدار صوتی، تصویری یا لرزشی به راننده انتقال می‌دهد.

اما شرایطی را در نظر بگیرید که راننده از عمد بخواهد از مسیر خارج شده و یا تغییر لاین دهد. این حالت را چطور می‌توان به سیستم رادار خطی فهماند؟

این پرسش، پاسخ بسیار ساده‌ای دارد. طبق قوانین راهنمایی‌ورانندگی، تغییر مسیر نیازمند استفاده از راهنما است و سیستم رادار خطی از قوانین راهنمایی‌ورانندگی آگاهی دارد؛ بنابراین زمانی که راننده از راهنما استفاده می‌کند، سیستم رادار خطی وارد عمل نمی‌شود، چراکه ایمنی خودرو را در خطر نمی‌بیند.

توجه داشته باشید که در خودروهای مجهز به سیستم دستیار رانندگی بین خطوط، اگر راننده در هنگام تغییر لاین از چراغ‌راهنما استفاده نکند، خودرو سعی می‌کند تا با اعمال فشار، کنترل فرمان را در دست گیرد. البته بدیهی است که زور خودرو به عامل انسانی نمی‌رسد. بااین‌حال، اختلاف‌نظر بین راننده و سیستم هوشمند باعث یک اختلال هرچند جزئی در رانندگی می‌شود. برای جلوگیری از این ناهماهنگی، یا سیستم رادار خطی را غیرفعال کنید و یا به قوانین راهنمایی‌ورانندگی احترام بگذارید.

چالش‌های استفاده از رادار خطی

رادار خطی همانند هر فناوری دیگر، با ایراداتی همراه است. ازآنجاکه عملکرد این رادار به‌دقت دوربین وابسته است، هرگونه پوشیدگی روی دوربین و حتی وجود آلودگی روی شیشه جلو می‌تواند قوه تشخیص و واکنش سیستم را دچار اختلال کند.

به‌علاوه، اگر دوربین به هر دلیل نتواند خطوط موجود در جاده را تشخیص دهد، نباید انتظار خاصی از سیستم رادار خطی داشت. در روزهای برفی که برف روی خطوط کنار جاده را می‌پوشاند، یا در جاده‌های قدیمی که به علت عدم رسیدگی، خطوط کم‌رنگ و محو شده‌اند، و یا در مسیرهایی که خط‌کشی‌ها با یکدیگر تداخل دارند، همان بهتر که سیستم رادار خطی را خاموش کنید.

جمع‌بندی

رادار خطی یکی از فناوری‌های کاربردی و جدید است که تقریباً در تمام خودروهای امروزی یافت می‌شود. این سیستم روی حرکت خودرو در بین خطوط جاده نظارت داشته و در صورت تشخیص انحراف، هشداری را برای راننده صادر می‌کند و در پیشرفته‌ترین حالت، کنترل فرمان را در دست گرفته و خودرو را به مسیر اصلی بازمی‌گرداند. رادار خطی نیز همانند سایر سیستم‌های کمک‌راننده، ایمنی راننده و سرنشینان خودرو را بهبود بخشیده و همچنین باعث بهبود ایمنی در جاده‌ها می‌شود.

 

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0