ایستگاه
خواندن 6 دقیقه
.
4 ماه پیش
.
19 بازدید

دوربین ثبت وقایع رانندگی چیست و چطور کار می‌کند؟

دوربین ثبت وقایع رانندگی چیست و چطور کار می‌کند؟

مقدمه

با پیشرفت تکنولوژی، روزبه‌روز به تعداد تجهیزات و امکانات خودرو افزوده می‌شود. یکی از جذاب‌ترین و درعین‌حال کاربردی‌ترین آپشن‌های موجود در ماشین‌های امروزی، سیستم دوربین ثبت وقایع رانندگی است. باتوجه‌به بی‌احتیاطی رانندگان در جاده‌ها و نیت شوم افراد سودجویی که به دنبال تصادفات غیرواقعی و دریافت دیه و خسارت هستند، وجود این دوربین بسیار مفید واقع می‌شود. اما دوربین ثبت وقایع رانندگی چیست و چطور کار می‌کند؟

دوربین ثبت وقایع رانندگی چیست؟

یکی از کاربردی‌ترین تجهیزات موجود در خودروهای مدرن و امروزی، دوربین ثبت وقایع است که اتفاقات پیرامون و درون خودرو را در هنگام رانندگی و همین‌طور در مدت‌زمان خاموش بودن ماشین ضبط و ذخیره می‌کند. این دوربین با نام دوربین داشبورد یا به‌اختصار، داش‌کم نیز شناخته می‌شود.

سیستم دوربین ثبت وقایع شامل یک یا چند دوربین می‌شود که به طور پیوسته، در حال فیلم‌برداری از پیرامون خودرو هستند. بعضی از مدل‌ها نیز دارای دوربین ۳۶۰ درجه هستند که وقایع موجود در کابین را ضبط کرده و می‌تواند آن‌ها را از طریق اتصالات 4G به‌صورت عکس یا فیلم ارسال کند. برخی مدل‌های پیشرفته داش‌کم قادر به جمع‌آوری اطلاعات متنوعی همچون سرعت، زاویه فرمان، ولتاژ برق، شتاب افزایشی یا کاهشی خودرو، داده‌های GPS و… هستند.

سیستم ثبت وقایع برای ضبط اتفاقاتی که در جاده و مقابل خودرو رخ می‌دهند، به دوربینی با میدان دید وسیع بین ۱۳۰ الی ۱۷۰ درجه مجهز است. این دوربین معمولاً روی شیشه جلو یا بالای داشبورد و یا پشت آینه وسط نصب می‌شود. در ضمن، یک دوربین نیز روی شیشه عقب یا پشت پلاک خودرو نصب می‌شود تا حوادث پیش‌آمده در عقب ماشین را ضبط کند.

اثربخشی سیستم دوربین ثبت وقایع رانندگی به کیفیت دوربین‌ها بستگی دارد. دوربین‌های معمولی HD قادر به ضبط فیلم باکیفیت ۱۰۸۰ پیکسل هستند، حال‌آنکه مدل‌های پیشرفته‌تر می‌توانند تصاویر و ویدیوها را باکیفیت ۱۴۴۰ پیکسل یا بالاتر نیز ضبط و ذخیره کنند. برای بخش عقب ماشین، دوربین باکیفیت ۷۲۰ پیکسل کفایت می‌کنند.

انواع مختلف دوربین ثبت وقایع کدامند؟

دو نوع دوربین ثبت وقایع رانندگی وجود دارد که یکی از آن‌ها برای فیلم‌برداری از پیرامون خودرو و دیگری برای ضبط فیلم از داخل کابین مورداستفاده قرار می‌گیرد.

دوربین دید بیرونی، وقوع اتفاقات در پیرامون خودرو را ضبط می‌کند که شامل نمای جلو، نمای عقب و جاده می‌شود. دوربین درون کابین نیز که برخی مواقع با نام «تاکسی‌کم» مورد خطاب قرار می‌گیرد، مخصوص فیلم‌برداری از وقایع درون اتاقک ماشین است.

در مورد دوربین درون کابین باید گفت که برخی مدل‌های پیشرفته و مدرن به همراه یک نمایشگر عرضه می‌شوند. این نمایشگر در قسمت جلو و گاهی به‌جای آینه‌جلو نصب شده تا از صحنه پیش رو تصویربرداری کند. برخی مدل‌ها برای صرفه‌جویی در مصرف باتری در هنگام خاموش بودن خودرو، به سنسور تشخیص حرکت مجهز هستند و تنها در صورت تشخیص حرکت هر نوع جنبنده‌ای از جمله خودرو و انسان، شروع به ضبط و ذخیره فیلم می‌کنند.

دوربین ثبت وقایع چطور کار می‌کند؟

دوربین ثبت وقایع می‌بایست به یک منبع انرژی متصل شود. این منبع می‌تواند سیستم برق رسان خودرو و یا فندک ماشین باشد. البته زمانی که خودرو خاموش است، دوربین از باتری برای روشن ماندن و ثبت و ذخیره فیلم‌ها استفاده می‌کند. باتری‌های به‌کاررفته در این سیستم عمدتاً از نوع لیتیوم پلمیری هستند و با سیکل شارژ و تخلیه ۳۰۰ الی ۵۰۰ مرتبه، معمولاً بین ۲ الی ۳ سال عمر می‌کنند. پس از آن به سبب تخلیه زودهنگام و کاهش کارایی، مسلماً در عملکرد دوربین ثبت وقایع اختلال به وجود می‌آید.

دوربین ثبت وقایع برای ذخیره‌سازی فیلم علاوه بر باتری به کارت حافظه احتیاج دارد. این کارت حداقل از نوع میکرو SDHC یا میکرو SDCX و دارای حداقل ظرفیت ۱۶ گیگابایت است.

اکثر داش‌کم‌ها می‌توانند به سیستم GPS متصل شوند و مدل‌های گران و پیشرفته‌تر همچنین از فناوری‌هایی همچون WiFi، بلوتوث و ارتباطات 4G پشتیبانی می‌کنند. برخی آن‌ها دارای میکروفون هستند که به راننده اجازه می‌دهند در صورت نیاز، دستور ضبط تصاویر را صادر کند.

دوربین ثبت وقایع چه مزایایی دارند؟

همان‌طور که گفته شد، استفاده از دوربین ثبت وقایع بسیار پرمزیت است. این سیستم می‌تواند شواهد و مدارک ضروری در هنگام بروز سانحه رانندگی را ضبط کرده و جلوی ادعاهای ساختگی را بگیرد. دوربین ثبت وقایع همچنین با ضبط و ذخیره فیلم همانند یک دزدگیر عمل کرده و به شناسایی سارقان، اثبات جرم و دریافت خسارت کمک می‌کند.

ازآنجاکه دوربین ضبط‌کننده وقایع رانندگی به‌نوعی موجب بهبود ایمنی ماشین می‌شود، بسیاری از شرکت‌های بیمه در صورت نصب این سیستم خفیفی را در هنگام ثبت بیمه برای خودرو قائل می‌شوند. جالب اینکه با ترویج استفاده از دوربین‌های ثبت وقایع در خودروهای جدید، رفتار رانندگان نیز بهتر شده و کمتر دچار درگیری یا اجرای بی‌قانونی می‌شوند.

درباره داش کم‌ها بیشتر بدانید

دوربین ثبت وقایع به سبب مزایای متعدد در سال‌های اخیر محبوبیت بسیاری به دست آورده است. این دوربین، تمام اتفاقات در طول رانندگی را ضبط کرده و به‌عنوان مدرک نزد خود نگه می‌دارد. بااین‌حال، نگرانی‌هایی در مورد نقض حریم شخصی به‌وسیله این وسایل مفید و سودمند وجود دارد. به همین خاطر در کشورهای مختلف، قوانین متعددی ویژه کاربرد دوربین ثبت وقایع وضع شده است.

به‌عنوان‌مثال در کشور اتریش، استفاده از داش‌کم برای نظارت بر دیگران تخلف محسوب می‌شود و جریمه سنگینی به دنبال دارد. طبق قوانین سوئیس، امکان استفاده از دوربین ثبت وقایع در محیط‌های عمومی میسر نیست. آلمان هم اجازه بارگذاری فیلم‌ها و تصاویر ضبط‌شده توسط داش کم‌ها را در وب‌سایت‌های عمومی نامجاز و نقض‌کننده قوانین حریم شخصی می‌داند.

بااین‌وجود صرف‌نظر از سوءاستفاده‌های احتمالی از دوربین ثبت وقایع رانندگی، به‌هیچ‌وجه نمی‌توان نقش مؤثر آن‌ها را در تشخیص مقصر تصادفات و بهبود رفتار رانندگان انکار کرد. در بسیاری از کشورها، داش کم‌ها در جمع‌آوری مدارک در ترافیک‌ها و عکس‌برداری در تعقیب و گریزها به کمک پلیس می‌آیند.

جمع‌بندی

دوبین ثبت وقایع رانندگی یکی از کاربردی‌ترین تجهیزات به‌کاررفته در ماشین‌های امروزی است که به طور قابل‌توجهی باعث کاهش سرقت خودرو، درگیری حین رانندگی و بهبود رفتار رانندگان شده است. این دوربین معمولاً روی شیشه جلو و زیر پلاک عقب نصب شده و وقایع پیرامون را ثبت و ذخیره می‌کند تا در صورت بروز هر حادثه‌ای به‌عنوان مدرک از آن‌ها استفاده کند. دوربین ثبت وقایع در مدل‌های مختلف با رنج قیمت متفاوت در بازار قابل‌خرید هستند. هرچه میزان حافظه داخلی، کیفیت فیلم‌برداری، تعداد دوربین‌ها، امکانات و تجهیزات سیستم بیشتر باشد، مسلماً قیمت‌ آن نیز بالاتر است.

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0