ایستگاه
خواندن 7 دقیقه
.
8 ماه پیش
.
39 بازدید

ده کمپانی سازنده خودرو که دیگر وجود ندارند

ده کمپانی سازنده خودرو که دیگر وجود ندارند

مقدمه

صنعت خودروسازی، یک جهان نابخشودنی است. روزی یک برند می‌تواند در صدر جهان قرار گیرد و روز دیگر به فراموشی سپرده شود. صدها شرکت خودروسازی در حال حاضر مشغول فعالیت هستند، ولی برخی خودروسازان آیکونیک و نمادین چندین سال است که از دور خارج شده‌اند. به‌پایان‌رسیدن عمر برندهای درجه‌یک همیشه یک رویداد غم‌انگیز و باورنکردنی است که به دلایل متعدد از جمله تغییر رهبری و اخذ تصمیمات مالی اشتباه اتفاق می‌افتد. بااین‌وجود یک واقعیت مسلم وجود دارد؛ شاید برندها مجبور به خروج از صنعت خودروسازی شوند، ولی مدل‌های معروف و آیکونیک آن‌ها برای سال‌ها در خاطره‌ها باقی می‌مانند. در این مقاله شما را با ده کمپانی سازنده خودرو آشنا می‌کنیم که دیگر وجود ندارند.

شرکت آوتوبیانکی10

آوتوبیانکی (Autibianchi) شهرت چندانی در خارج از ایتالیا ندارد و شاید نام آن را برای نخستین‌بار شنیده باشید. ولی این برند زمانی در ایتالیا پادشاهی می‌کرد و طرف‌داران وفادار بسیار زیادی داشت. آوتوبیانکی از سال ۱۹۵۵ تا ۱۹۹۵ مشغول تولید و عرضه خودرو بود و در نهایت با شرکت لانچیا ادغام و نام آن برای همیشه به خاطره‌ها سپرده شد. آوتوبیانکی در زمان حیات خود تنها ماشین‌های دست‌ساز تولید می‌کرد که معروف‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از A112، A111، Y10، Bianchina و Stellina.

شرکت اولدزموبیل

شرکت آمریکایی اولدزموبیل (Oldsmobile) یکی از نخستین تولیدکنندگان خودرو در جهان بود که در سال ۱۸۹۷ فعالیت خود را آغاز کرد. بااین‌وجود، این برند در سال ۲۰۰۴ به سبب افت فروش برای بیش از یک دهه، توسط جنرال موتورز متوقف شد. رقبای جدید ژاپنی و سایر برندهای جنرال موتورز، دلیل اصلی سقوط اولدزموبیل به‌حساب می‌آمدند. این شرکت نمادین آمریکایی بین دهه‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ در عصر طلایی خود به سر می‌برد و پس از فورد و کرایسلر، در صدر فروشندگان برتر خودرو قرار داشت. برخی محصولات این برند همچون مدل عضلانی 442 همیشه در یادها زنده می‌مانند.

شرکت ای‌ام‌سی

امریکن موتور کورپوریشن (AMC) پس از تولید مدل‌های فراموش‌نشدنی همچون AMX، Rambler، Eagle، Matador و Javelin در سال ۱۹۸۸ به فعالیت خود خاتمه داد. دلیل شکست AMC حضور در بازاری بود که تحت تسلط سه شرکت بزرگ دیترویتی، یعنی جنرال موتورز، فورد و کرایسلر قرار داشت. این خودروساز در دهه ۱۹۶۰ به موفقیت خاصی دست پیدا کرد، هرچند پس از گذشت یک دهه به زیان دهی افتاد و هر سال، میلیون‌ها دلار از دست داد. ماسل‌کار AMX یکی از جذاب‌ترین محصولات AMC بود که به لطف پیشرانه ۶.۸ لیتری ۸ سیلندر خود، پرفورمنس و کارایی عالی را در ازای قیمت مقرون‌به‌صرفه از خود به نمایش می‌گذاشت.

شرکت تریومف

برندهای اندکی وجود دارند که سبد محصولات آن‌ها مملو از کابریولت‌های زیبا باشد و تریومف (Triumph) وضوح یکی از آن‌ها است. شرکت تریومف در سال ۱۸۸۵ در بریتانیا راه‌اندازی شد و در طی حدوداً یک قرن، مدل‌های متعددی را روانه بازار کرد. تریومف در سال ۱۹۸۴ با شرکت لیلاند موتورز ادغام شد که بعدها به روور (Rover) تغییر نام داد. حدود ده سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۴، ب‌ام‌و حق نام تریومف را از روور خریداری کرد و مالک آن شد. برند افسانه تریومف خالق مدل‌های بسیار زیبا و جذابی همچون Spitfire و TR6 است. البته زیبایی مطلق نتوانست برند بریتانیایی را برای همیشه روی پا نگه دارد. تریومف به دلایل متعددی از دنیای خودرو محو شد که یکی از آن‌ها، سابقه بد خودروها   از لحاظ اطمینان‌پذیری بود.

شرکت پونتیاک

شرکت پونتیاک از سال ۱۹۲۶ فعالیت خودروسازی خود را آغاز کرد، هرچند در سال ۲۰۱۰ به سرنوشتی مشابه با اولدزموبیل دچار شد و جنرال‌موتور برای همیشه به فعالیت این برند خاتمه داد. ماشین‌های تولیدی پونتیاک را می‌توان در دودسته تقسیم کرد؛ ماشین‌های پیش از دهه ۲۰۰۰ و ماشین‌های پس از دهه ۲۰۰۰. اگرچه آن‌ها دارای لوگوی یکسان بودند، ولی نقطه اشتراک خاصی با یکدیگر نداشتند. پونتیاک در دهه ۱۹۶۰ مدل فوق‌العاده GTO، در دهه ۷۰ مدل جذاب Grand Ville و در دهه ۸۰ مدل قدرتمند Firebird را ساخت. ولی از دهه ۲۰۰۰ به بعد، شرکت آمریکایی سلیقه طراحی خود را از دست داد و سازنده برخی از مدل‌هایی شد که به‌عنوان زشت‌ترین ماشین‌های جاده‌ای شناخته می‌شوند. نمونه بارز این خودروهای زشت، Aztek با آن ظاهر عجیب‌وغریب و نامأنوس است.

شرکت آسکاری

برند انگلیسی آسکاری (Ascari) نام خود را از راننده افسانه فرمول ۱، آلبرتو آسکاری برداشته است که در دهه ۱۹۵۰ به‌عنوان عضوی از تیم اسکودریا فراری توانست دومرتبه به جام قهرمانی دست پیدا کند. ازآنجاکه این شرکت در تولید خودروهای با پرفورمنس بالا فعالیت می‌کرد، نام چندان مرسوم و متعارفی را برای خود انتخاب نکرده بود. آسکاری از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ محصولات خود را روانه بازار می‌کرد و طول عمر نسبتاً کوتاهی داشت. نخستین محصول آسکاری، اسکوسه (Escosse) نام داشت که به موتور ۴.۷ لیتری ۸ سیلندر مجهز بود. این موتور ۴۰۰ اسب بخار قدرت تولید می‌کرد و می‌توانست سرعت ۳۲۲ کیلومتر بر ساعت را برای اسکوسه رقم بزند. آخرین محصول این شرکت کوچک نیز A10 نام داشت که هرگز به مرحله تولید و عرضه نرسید.

شرکت پلیموث

پلیموث جزو آن دسته از برندهایی است که باگذشت زمان، هویت خود را به طور کامل از دست داد و از تولیدکننده مدل‌های منحصربه‌فرد به سازنده خودروهای بدون طرف‌دار تبدیل شد. این برند از سال ۱۹۲۸ مشغول به کار شد و در نهایت کرایسلر در سال ۲۰۰۱ آن را متوقف کرد. پلیموث در دهه ۵۰ میلادی به سازنده خودروهایی با منحنی بی‌انتها و در دهه ۶۰ به سازنده هیولاهای عضلانی مشهور بود. ولی با ورود به دهه ۸۰ و ۹۰، شروع به تولید خودروهایی کرد که ارزش یادآوری نداشتند. پلیموث در این دو دهه کسالت‌بار، در حقیقت خودروهای دوج را با نشان تجاری دیگر به بازار عرضه می‌کردند.

شرکت دی‌ام‌سی

آیا یک برند می‌تواند تنها یک مدل در طول تاریخ بسازد و به یکی از بزرگ‌ترین خودروسازان جهان تبدیل شود؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت که اگر این برند یکی از نمادین‌ترین و معروف‌ترین مدل‌ها در تاریخ صنعت خودروسازی را بسازد، بله! شرکت DMC (دلورین موتور کمپانی) تنها بین سال‌های ۱۹۸۱ الی ۱۹۸۳ فعالیت کرد و حدود ۹۰۰۰ دستگاه دلورین (Delorean) را به مشتریان تحویل داد. این خودرو ماحصل تلاش‌های طراح افسانه‌ای ایتالیایی، یعنی جورجتو جوجارو بود. اگرچه دلورین ماشین بسیار گران‌قیمتی به‌حساب می‌آمد و به سبب وزن زیاد، شتاب و سرعت چندانی نداشت، اما پس از نقش‌آفرینی در سه‌گانه سینمایی Back to the Feature (بازگشت به گذشته) به یک خودرو نمادین تبدیل شد و به شهرت و محبوبیت فراوانی رسید.

شرکت ساب

ساب (SAAB)، یکی دیگر از ده کمپانی سازنده خودرو است که دیگر وجود ندارند. این شرکت در سال ۱۹۴۵ فعالیت خود را آغاز کرد و به یکی از بزرگ‌ترین خودروسازان سوئدی تبدیل شد. بااین‌وجود، ساب تاریخچه پرفراز و نشیبی داشت و در سال ۱۹۸۹ تحت مالکیت جنرال موتورز درآمد. همانند اکثر برندهای خریداری‌شده توسط غول آمریکایی، ساب نیز در نهایت در سال ۲۰۱۲ از فعالیت ایستاد. بد نیست بدانید این شرکت سوئدی همچنین یک واحد فعال در حوزه هوا – فضا داشت و تحت‌تأثیر این واحد، مدل‌های جذاب متعددی همچون Urasab 92 را روانه بازار کرد. البته پرفروش‌ترین محصول ساب، مدل 900 Turbo نام داشت که در سال ۱۹۷۹ عرضه شد. مدل ۹۰۰ توربو یک موفقیت مطلق بود، چون سوئدی‌ها از فناوری توربوشارژ برای موتور خودرویی با مصرف روزانه استفاده کردند و یک وسیله نقلیه اقتصادی با پرفورمنس عالی را در اختیار مشتریان قرار دادند. خودرویی که نظیر آن تاکنون در بازار دیده نشده بود.

شرکت دتوماسو

دتوماسو (De Tomaso) برندی است که همگان آرزوی بازگشت آن را دارند، چون محصولات این شرکت باورنکردنی و شگفت‌انگیز بودند. شرکت خودروسازی دتوماسو مودنا در سال ۱۹۵۹ در شهر آرژانتین توسط آلخاندرو دتوماسوی ایتالیایی به وجود آمد و یک سال پس از مرگ بنیان‌گذار خود، از صحنه کنار رفت. محصولات مختلف این شرکت از جمله Vallelunga، Mangusta، Pantera، Guara و P72 تنها در اثر یک نیم‌نگاه، بیننده را عاشق خود می‌کنند.

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0