ایستگاه
خواندن 6 دقیقه
.
3 هفته پیش
.
13 بازدید

دلایل روشن‌شدن چراغ ABS چیست؟

دلایل روشن‌شدن چراغ ABS چیست؟

مقدمه

سیستم ترمز ضد قفل یا همان ABS، یکی از تجهیزات اصلی در خودروهای امروزی است که مانع قفل‌شدن چرخ‌ها حین ترمزگیری می‌شود. زمانی که پای خود را روی پدال ترمز فشار می‌دهید، سیستم ABS به شما کمک می‌کند کنترل بیشتری روی ماشین داشته باشید و با چرخش فرمان، از بروز حادثه جلوگیری کنید. این سیستم همچنین به افزایش طول عمر اجزای سیستم ترمز کمک می‌کند. سیستم ترمز ضد قفل دارای یک چراغ خاص روی پنل مقابل راننده است که روشن‌شدن آن معمولاً معنی خوبی نمی‌دهد و به رسیدگی فوری نیاز دارد. تنها در یک صورت روشنی چراغ ABS امری طبیعی و نرمال تلقی می‌شود، ولی در باقی موارد به وجود مشکل در سیستم ABS اشاره می‌کند که به دلایل متعدد اتفاق می‌افتد.

چه زمان روشن‌شدن چراغ ABS طبیعی است؟

پس از روشن‌شدن خودرو، چراغ ABS روشن و خیلی زود خاموش می‌شود. به بیان بهتر، هر زمان که ماشین را روشن می‌کنید، سیستم ABS یک تست خودکار انجام می‌دهد و چراغ آن پس از مدت کوتاهی خاموش می‌شود. اگر مدت‌زمان روشن بودن چراغ ABS به درازا کشید، یعنی مشکلی در سیستم وجود دارد.

چه دلایلی باعث روشن‌شدن چراغ ABS می‌شوند؟

روشن‌شدن چراغ سیستم ترمز ضد قفل در صفحه آمپر به دلایل مختلف اتفاق می‌افتد. رایج‌ترین دلایل روشن‌شدن چراغ ABS شامل اختلال در عملکرد ماژول ABS، سطح پایین روغن‌ترمز، خرابی سنسور سرعت چرخ و خاموش بودن سیستم ABS می‌شود. در ادامه دلایل مختلف روشن‌شدن این چراغ را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

اختلال در عملکرد ماژول ABS

سیستم ABS دارای اجزای متعددی است که برخی آن‌ها با یکی دیگر از سیستم‌های مهم خودرو، یعنی TCS (سیستم کنترل کشش) مشترک هستند. سیستم کنترل کشش به نحوی طراحی شده که هر چهارچرخ ماشین روی زمین را به نرمی در حرکت نگه می‌دارد. اگر این سیستم تشخیص دهد که یکی از چرخ‌ها به شیوه غیرمعمول می‌چرخد، نیروی موتور را تا زمان رسیدن چرخ به کشش مناسب، قطع می‌کند. این سیستم مانع لغزش خارج از کنترل به سبب فشردن ناگهانی و بیش از حد پدال گاز می‌شود.

بااین‌حال، ازآنجاکه سیستم‌های ABS و TCS دارای ماژول کنترلی و سیستم تشخیص‌دهنده مشترکی هستند، یک سیستم می‌تواند روی عملکرد سیستم دیگری تأثیر بگذارد. برخی مواقع بروز مشکل در سیستم TCS باعث روشن‌شدن چراغ ABS می‌شود. در باقی موارد، مشکل از خود سیستم ترمز ضد قفل است که نیاز به بررسی توسط تعمیرکار ماهر دارد.

سطح پایین روغن‌ترمز

سیستم ترمز در اکثر خودروهای امروزی از نوع هیدرولیک است. سیستم هیدرولیکی از همکاری بین سیلندر و روغن برای ترمزگیری استفاده می‌کند. نیروی سیلندر، روی مایع فشار وارد کرده و مایع فشرده‌شده به نوبه خود، لنت ترمز را به دیسک می‌چسباند و باعث توقف چرخ و در نهایت توقف ماشین می‌شود. عملکرد صحیح سیستم ترمز هیدرولیکی مستلزم وجود سطح کافی از روغن است. در صورت کاهش سطح روغن‌ترمز به دلیل بخارشدن و یا نشتی، آنگاه ترمزگیری به شیوه مؤثر انجام نمی‌شود. کامپیوتر ماشین معمولاً با استفاده از سنسورها، کاهش سطح روغن‌ترمز را تشخیص داده و چراغ ABS را روشن می‌کند.

خرابی سنسورهای سرعت چرخ

سنسورهای سرعت چرخ، قطعاتی هستند که اطلاعات لازم درباره سرعت چرخش هر یک از چرخ‌ها را در اختیار کامپیوتر ماشین قرار می‌دهند. این حسگرها، سرعت دوران هر چرخ را به طور مستقل اندازه‌گیری کرده و برای کامپیوتر ارسال می‌کنند. کامپیوتر به طور دائم روی داده‌های ارسالی نظارت داشته و در صورت تشخیص سرعت غیرعادی، سیستم کنترل کشش را وارد ماجرا می‌کند. بازگرداندن و تنظیم سرعت چرخ‌ها بر عهده TCS گذاشته می‌شود. بااین‌حال، اگر سنسور سرعت چرخ دچار آلودگی یا نقص شده باشد، نمی‌تواند اطلاعات صحیح را جمع‌آوری کند. در این حالت به‌جای انجام اصلاحات، کامپیوتر ترجیح می‌دهد سیستم‌های ABS و TCS را غیرفعال کند. بدین ترتیب، چراغ ABS روشن می‌شود تا به شما هشدار دهد که ماشین را نزد تعمیرکار ماهر برده تا مشکل را حل کند.

خاموش بودن سیستم ABS

از دیگر دلایل روشن بودن چراغ ABS خاموش بودن سیستم مربوطه است. برخی خودروها به راننده اجازه می‌دهند سیستم‌های ABS و TCS را خاموش و روشن کند. اگر تنها چراغ TCS یا ABS روشن باشد، احتمالاً راننده فراموش کرده سیستم مربوطه را روشن کند. در این حالت ماشین با روشن‌کردن چراغ ABS به راننده یادآوری می‌کند تا برای افزایش ایمنی، سیستم ABS را فعال سازد.

احتمال دارد به طور ناخواسته سیستم ABS را خاموش کرده باشید. به دنبال دکمه ABS بگردید و سیستم را روشن کنید. اگر از محل دکمه مطلع نیستید، نگاهی به دفترچه راهنمای خودرو بیندازید.

خرابی پمپ ترمز

خرابی پمپ ترمز نیز از دیگر دلایل روشن‌شدن چراغ ABS به شمار می‌آید. همان‌طور که گفته شد، سیستم ترمز هیدرولیکی از بخش‌های مختلفی ساخته شده که با همکاری یکدیگر باعث تنظیم سرعت چرخ‌ها یا توقف آن‌ها می‌شود. درصورتی‌که یکی از چرخ‌ها با سرعت متفاوت و غیرعادی نسبت به چرخ‌های دیگر حرکت کند، پمپ ترمز شروع به پمپاژ روغن کرده و روغن پرفشار باعث فشردگی لنت روی صفحه و تنظیم سرعت چرخ می‌شود. اگر پمپ روغن دچار نقص شده و به‌درستی کار نکند، ABS از انجام کار بازمی‌ماند و در نتیجه چراغ ABS روشن می‌شود.

سوختن فیوز ABS

سیستم ABS همانند هر قطعه الکتریکی دیگر دارای فیوز خاص در ماشین است. اگر فیوز به هر دلیلی بسوزد، چراغ ABS به همراه چراغ چک در صفحه‌نمایش مقابل راننده روشن می‌شود؛ بنابراین اگر حین روشن‌شدن چراغ ABS متوجه روشن‌شدن چراغ چک شدید، می‌توانید به سوختن فیوز ABS مشکوک شوید.

در هنگام روشن‌شدن چراغ ABS چه باید کرد؟

همان‌طور که گفته شد، در اکثر مواقع روشن‌شدن چراغ ABS نشان‌دهنده وجود نقص در این سیستم و همین‌طور سیستم ترمزگیری است. اما همانند هر تجهیزات برقی دیگر، گاهی با روشن و خاموش‌کردن ماشین مشکل حل می‌شود. با حفظ احتیاط و اجتناب از ترمزگیری‌های شدید، خودرو را به محل امنی رسانده و پس از پارک، موتور را برای مدتی خاموش کنید. سپس موتور را روشن کرده و نگاهی به نمایشگر پشت غربیلک بیندازید و بررسی کنید که آیا چراغ ABS کماکان روشن است یا خیر. اگر مدت کوتاهی پس از روشن‌شدن موتور، چراغ ABS روشن باقی بماند، یعنی باید هرچه سریع‌تر خودرو را به یک تعمیرکار ماهر نشان دهید تا مشکل را حل کند. رانندگی با سیستم ترمز خراب، نتیجه‌ای جز سانحه به همراه ندارد.

آیا با چراغ ABS روشن می‌توان رانندگی کرد؟

اگر در حین رانندگی متوجه روشن‌شدن چراغ ABS شدید، کماکان می‌توانید به مسیر خود ادامه دهید. سیستم ترمز هنوز هم می‌تواند طبق دستور راننده چرخ‌های ماشین را از حرکت بیندازد. بااین‌حال وقتی سیستم ترمز ضد قفل از کار بیفتد، یعنی راننده می‌بایست از ترمزگیری‌های شدید اجتناب کند، چراکه احتمال قفل‌شدن چرخ‌ها وجود دارد و فرمان‌پذیری خودرو در مواقع اضطراری محدود می‌شود؛ بنابراین با روشن بودن چراغ ABS نیز می‌توان رانندگی کرد، اما بهتر است مقصد اولیه، تعمیرگاه باشد.

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0