ایستگاه
خواندن 5 دقیقه
.
2 سال پیش
.
3 بازدید

دلایل خنک‌نکردن کولر ماشین

دلایل خنک‌نکردن کولر ماشین

سیستم خنک‌کننده یا کولر یکی از آپشن‌های استاندارد خودروهای امروزی است که البته این آپشن به دلیل حاکمیت اقلیم گرم و خشک بر اکثر نقاط ایران، برای ما اهمیت بیشتری دارد. به همین دلیل طبیعی است که خنک‌نکردن کولر ماشین موجب ناراحتی راننده و سرنشینان شود و مالک خودرو به دنبال راهکاری برای رفع این مشکل باشد.

دلایل خنک‌نکردن کولر ماشین بسیار متنوع هستند. ممکن است یک ایراد کوچک منجر به ازکارافتادن سیستم تهویه اتومبیل شما شود یا یک نقص فنی ناچیز کاربرد کولر و بخاری را به‌کلی تغییر دهد. در این مقاله به بررسی دلایل خنک‌نکردن کولر ماشین خواهیم پرداخت و شما را در حفظ و نگهداری بهتر از اتومبیل یاری خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

 

چرا کولر خودرو دچار مشکل می‌شود؟

برای بسیاری از کاربران این سؤال پیش می‌آید که چرا کولر خودرو دچار مشکل می‌شود؟‌ خب پاسخ به این سؤال ساده است. کولر خودرو یک سیستم بسته به‌حساب می‌آید و سیستم‌های بسته محکوم به فنا هستند، مگر آنکه از دنیای خارج به آن‌ها انرژی تزریق شود. در واقع کولر خودرو آن‌قدر به فعالیت خود ادامه می‌دهد تا یکی از اجزای آن دچار مشکل شوند. نکته کلیدی دراین‌بین لزوم توجه کافی راننده به کولر خودرو است تا از وقوع مشکلات بزرگ جلوگیری به عمل آید.

 

خالی‌شدن منبع گاز کولر، مهم‌ترین دلیل

اگر کولر خودرو را روشن کرده‌اید و به‌جای باد خنک با وزش هوای گرم مواجه شده‌اید، نخستین احتمال خالی‌شدن مخزن گاز کولر است. کولر خودرو همانند کولرهای گازی معمولی از گاز مبرد برای خنک‌سازی هوا استفاده می‌کند. این گاز باتوجه‌به نوع سیستم خنک‌کننده هر خودرو متفاوت است؛ اما در مجموع شش نوع گاز خنک‌کننده برای استفاده در سیستم‌های تهویه وجود دارد. نوع دقیق این گاز در دفترچه راهنمای خودرو ذکر شده است.

نخستین دلیل کاهش سطح گاز کولر، رسوب‌کردن آن است. اگر کولر را برای مدت طولانی مورداستفاده قرار ندهید، گاز به‌مرور در مخزن رسوب می‌کند و بنابراین هنگام روشن‌کردن کولر سطح گاز در چرخش کاهش خواهد یافت. علاوه‌برآن واردشدن ضربه به مخزن گاز کولر ممکن است موجب نشتی آن شود. مخزن گاز کولر معمولاً در قسمت جلویی خودرو قرار دارد و واردشدن ضربه‌های متوسط می‌تواند موجب ایجاد نشتی در آن شود؛ بنابراین توصیه می‌شود که کولر خودرو را هر ماه یا هرچند ماه یکبار روشن کنید تا گاز درون آن به چرخش درآید و از رسوب آن جلوگیری شود. این کار همچنین به شما اجازه می‌دهد تا در صورت وقوع مشکل از آن مطلع شوید.

 

شکستن فن‌های خنک‌کننده، دلیل شایع دوم

یکی از قطعات مهم کولرهای امروزی، فن کندانسور است. این فن وظیفه دارد تا فشار گاز خنک‌کننده را کنترل کند و در صورت افزایش بیش از حد فشار، گاز فشرده شده را خنک می‌کند. خراب‌شدن این فن موجب می‌شود تا فشار گاز فشرده از حد معینی بیشتر شود که در نتیجه آن سیستم کولر قطع خواهد شد و آنچه نصیب کاربران می‌شود، باد گرم است.

این مشکل یک علامت دیگر نیز دارد و آن بالارفتن بیش از حد دمای خودرو هنگام روشن بودن کولر است؛ بنابراین اگر هنگامی که کولر خودرو را روشن می‌کنید با افزایش شدید دمای رادیاتور مواجه هستید، کولر خودرو را به یک متخصص نشان دهید. فن‌های خنک‌کننده و سیم‌های ارتباطی آن معمولاً قابل‌تعمیر نیستند و بهتر است تا پس از وقوع مشکل تعویض شوند.

 

کثیف‌شدن کندانسور، یکی دیگر از دلایل باد گرم کولر

رادیاتور کولر یا خنک‌کننده کولر، کندانسور نام دارد. این قطعه همانند مخزن گاز کولر در قسمت جلوی خودرو و نزدیک به رادیاتور قرار دارد. این قطعه همانند رادیاتور خودرو مستعد جذب انواع آلاینده‌ها است و درصورتی‌که بیش از حد کثیف شود، نمی‌تواند به‌خوبی وظیفه خود را انجام دهد. به همین دلیل توصیه می‌شود تا در بازه‌های زمانی منظم با استفاده از کمپرسور باد، کندانسور و رادیاتور خودرو را تمیز کنید. درصورتی‌که این قطعات بیش از حد کثیف شده باشند، لازم است تا آن‌ها را باز کنید و مورد شستشو قرار دهید.

خرابی سنسور فشار گاز کولر

خودروهای مدرن امروزی به انبوهی از سنسورها مجهز هستند که اطلاعات قسمت‌های مختلف را به کامپیوتر مرکزی خودرو یا ECU ارسال می‌کنند. یکی از این سنسورها فشار گاز کولر را اندازه می‌گیرد که تعمیرکاران در اصطلاح آن را فشنگی گاز کولر می‌نامند. این سنسور مدیریت کمپرسور کولر و میزان گاز آن را برعهده دارد و در صورت خرابی، نمی‌تواند کار خود را به‌درستی انجام دهد. تشخیص ایراد فشنگی گاز کولر با استفاده از یک دستگاه دیاگ امکان‌پذیر خواهد بود. بارزترین نشانه وجود ایراد در فشنگی گاز کولر، خنک‌کردن نوسانی کولر هنگام استفاده از آن است.

 

وجود مشکل در قطعات داخل کابین، مشکل نامحسوس

یکی از دلایل اصلی خنک‌نکردن کولر ماشین که رانندگان توجه چندانی به آن ندارند، وجود ایراد در قطعات درون کابین است. این امکان وجود دارد که دریچه‌های سیستم تهویه کثیف شده باشند یا کنترلر سیستم تهویه که اپراتور نامیده می‌شود، دچار گرفتگی شده باشد. این مشکل تنها کولر شما را از کار نمی‌اندازد؛ بلکه با تجمع انواع قارچ‌ها و باکتری‌ها برای سلامتی انسان نیز مضر است.

به همین دلیل توصیه می‌کنیم تا هنگام شستشوی ماشین، دریچه‌های سیستم تهویه و کنترلرهای آن را نیز با استفاده از جارو یا تفنگ باد تمیز کنید. این کار از تجمع آلودگی‌ها جلوگیری می‌کند و علاوه‌برآن در حفظ سلامت سرنشینان خودرو نیز مؤثر است. به یاد داشته باشید که گردوخاک عامل مرگ قطعات الکترونیکی و الکتریکی است.

اگر به دو یا سه دهه پیش بازگردیم، می‌بینیم که کولر خودرو یک آپشن اضافه در بسیاری از اتومبیل‌ها بود. بااین‌حال امروزه خودرویی که سیستم تهویه کامل نداشته باشد، شانس فروش در هیچ بازاری را نخواهد داشت. توجه به این مسئله در کشورهایی همانند ایران با اقلیم گرم بیشتر است، چرا که کولر نقش پررنگی در تأمین رفاه سرنشینان خودروها ایفا می‌کند.

 

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0