ایستگاه
خواندن 7 دقیقه
.
8 ماه پیش
.
237 بازدید

دلایل خرابی نوربالای ماشین چیست؟

دلایل خرابی نوربالای ماشین چیست؟

مقدمه

در ساعات شب و یا آب‌وهوای نامساعد، چراغ‌های جلو باید در حالت نوربالا قرار بگیرند، تا ایمنی خودرو تضمین شود. با استفاده از نوربالا، راننده ضمن تسلط بیشتر روی جاده، حضور خود را به سایر ماشین‌ها اطلاع می‌دهد. حدود ۹۰ درصد از واکنش راننده به میدان دید وی بستگی دارد که شامل درک عمق دید، تشخیص رنگ و دید محیطی می‌شود. ولی در شب و یا آب‌وهوای بارانی و مه‌آلود، میدان دید راننده به‌شدت محدود شده و اینجاست که نوربالا به کمک وی می‌آید. بنابراین می‌توان گفت نوربالا جزو امکانات مهم و ضروری خودرو به حساب می‌آید. ولی این امکان ضروری و حیاتی برای حفظ ایمنی خودرو نیز ممکن است به دلایل متعدد خراب شود که در این صورت می‌بایست هرچه سریع‌تر نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کرد. مهم‌ترین دلایل خرابی نوربالای ماشین را در ادامه مورد بررسی قرار می‌دهیم.

چه عواملی باعث خرابی نوربالای ماشین می‌شوند؟

خاموشی و خرابی چراغ نوربالای ماشین علل متعددی دارد که در ادامه آن‌ها را شرح می‌دهیم.

– سوختن لامپ چراغ جلو

یکی از رایج‌ترین دلایل خرابی نوربالای ماشین سوختن لامپ چراغ جلو است. لامپ‌های جلو طول عمر کوتاهی دارند و معمولاً پس از ۴۵۰ ساعت روشن ماندن می‌بایست منتظر خرابی و تعویض آن‌ها باشید. البته طول عمر لامپ‌های باکیفیت ممکن است به ۱۰۰۰ ساعت نیز برسد.

– بروز مشکل در سیم‌کشی

مشکل در سیم‌کشی نیز یکی دیگر از متداول‌ترین دلایل ازکارافتادن نوربالای ماشین است. گاهی مواقع نصب لوازم جانبی غیرمجاز و یا بروز تصادف، باعث اختلال در سیم‌کشی خودرو می‌شود. اگر ایرادی در سیم‌کشی به وجود آید و یا سوکت‌های مربوط به لامپ چراغ جلو دچار آسیب یا شل شده باشند، نوربالا کار نمی‌کند.

– سوختن فیوز نوربالا

وظیفه فیوز برای هر قطعه الکتریکی، محافظت از سیم‌کشی در برابر مشکلات مدار همچون اتصال کوتاه است. اگر چنین مشکلی در مدار به وجود آید، فیوز بار آن را متحمل می‌شود و به‌جای قطعه الکتریکی، می‌سوزد. فیوز نوربالا نیز چنین وظیفه‌ای را بر عهده دارد، ولی با سوختن فیوز، فعالیت چراغ نوربالا هم متوقف می‌شود. اگر سوختن فیوز نوربالا در فواصل زمانی کوتاه‌مدت تکرار شود، احتمالاً مشکلی در مدارات برقی وجود دارد و می‌بایست ماشین را به یک تعمیرکار ماهر نشان دهید.

– اختلال در عملکرد کلید چراغ جلو

کلید چراغ جلو معمولاً به‌صورت اهرمی در پشت فرمان نصب شده و اگرچه در معرض آسیب خاصی نیست، ولی به‌عنوان یک قطعه مصرفی باگذشت زمان و کارکرد بالا، در نهایت فرسوده شده و عملکرد مؤثر خود را از دست می‌دهد. اگر رانندگی در شب را به رانندگی در روز ترجیح می‌دهید، احتمال خرابی کلید چراغ جلو بالا می‌رود، چون دائماً در حال سوئیچ بین نوربالا و نورپایین هستید. در صورت خرابی کلید چراغ جلو، مسلماً عملکرد چراغ نوربالا نیز مختل می‌شود.

– اختلال در عملکرد رله نوربالا

کلید چراغ جلو نه به طور مستقیم، بلکه از طریق یک یا چند رله، لامپ‌های جلو را کنترل می‌کند. هدف از استفاده رله، محافظت از چراغ جلو در برابر جریان بالای مورداستفاده توسط چراغ‌های نوربالا است. اگر اختلالی در عملکرد این رله به وجود آید، چراغ نوربالا نیز خاموش می‌شود.

– اختلال در عملکرد ترانس HID در چراغ زنون

چراغ‌های زنون یا همان چراغ‌های دشارژ با شدت بالا (HID) دارای قطعه‌ای به نام ترانس HID هستند. این قطعه با افزایش ولتاژ تا میزان ۳۰ هزار ولت، زنون و نمک‌ها را به حالت پلاسما می‌رساند و پس از روشن‌شدن لامپ، ولتاژ را در حدود ۹۰ ولت به طور ثابت نگه می‌دارد. اگر مشکلی در ترانس HID به وجود آید، لامپ روشن نمی‌شود؛ بنابراین اگر چراغ نوربالای یک خودرو از نوع زنون باشد، خرابی ترانس HID یکی از علل خاموشی آن خواهد بود.

– کدرشدن چراغ جلو

گاهی مواقع کدرشدن طلق چراغ جلو باعث می‌شود نوربالا آن‌طور که باید مسیر را روشن نکند. در بسیاری از خودروهای قدیمی، طلق چراغ جلو از پلی‌کربنات یا پلاستیک ساخته شده که با مرور زمان شفافیت خود را ازدست‌داده و کدر می‌شود. بدین ترتیب، روشنایی چراغ جلو تضعیف شده و نمی‌تواند میدان دید مناسب را در اختیار راننده قرار دهد. راه‌حل این مشکل، تعویض طلق یا برطرف‌کردن کدورت آن است.

– کثیف‌شدن چراغ

یکی از مهم‌ترین نکات نگهداری از خودرو، توجه به تمیز بودن بخش‌های آن، از جمله چراغ‌های جلو است. اگر برای مدت طولانی صاحب ماشین هستید، پس   خوب می‌دانید که هر قطعه کثیفی زودتر از موعد انتظار خراب می‌شود. این موضوع در مورد لامپ‌ها نیز صدق می‌کند. لامپ کثیف با احتمال بیشتری نسبت به لامپ تمیز، می‌سوزد. به هر دلیلی مجبور به تعویض لامپ جلو شدید، ولی بازهم عملکرد چراغ جلو و نوربالا رضایت‌بخش نبود، بهتر است نگاهی به چراغ‌ها انداخته و در صورت کثیف بودن آن‌ها را عوض کنید. کثیف بودن لامپ موجب جذب غیریکپارچه گرما و شکستن لامپ می‌شود. پد الکلی بهترین وسیله برای پاک‌کردن چراغ‌های ماشین است.

– استفاده از لامپ جلو اشتباه

کاربرد لامپ اشتباه به‌خصوص در خودروهایی که به چراغ‌های جلو LED مجهز هستند، باعث بروز اختلال در عملکرد نوربالا می‌شود.

چطور باید از خرابی چراغ نوربالای خودرو جلوگیری کرد؟

حال که با دلایل خرابی نوربالای ماشین آشنا شدید، بهتر است از روش‌های جلوگیری این مشکل نیز مطلع شوید. با رعایت نکات زیر، برای طولانی‌مدت مشکل خاصی با چراغ نوربالای ماشین خود نخواهید داشت.

– خرید لامپ‌های باکیفیت

هرچه کیفیت لامپ بالاتر باشد، مقاومت بیشتری در نوسانات برقی از خود نشان می‌دهد. بااین‌حال کیفیت بالا به معنی قیمت بالا است. بااین‌وجود توصیه می‌شود به‌جای خرید لامپ‌های ارزان‌قیمتی که ماندگاری چندانی ندارند، به سراغ لامپ‌های ضمانت دار از برندهای معتبر بروید.

– بررسی ولتاژ باتری

ولتاژ بالا و پایین باتری نقش مهمی در خرابی زودهنگام لامپ‌های ماشین ایفا می‌کند. به همین خاطر بهتر است به طور منظم و دوره‌ای، از تعمیرکار ماهر و باتجربه‌ای بخواهید سلامت باتری و ولتاژ آن را بررسی کرده و در صورت نیاز، باتری را شارژ یا تعویض کند.

– بررسی سیم‌کشی

باتوجه‌به اینکه وجود ایراد در سیم‌کشی و مشکلاتی همچون اتصال کوتاه، باعث خاموش‌شدن چراغ‌های خودرو می‌شوند، بهتر است به طور مرتب سیم‌کشی چراغ‌های نوربالا را مورد بررسی قرار داده و در صورت تشخیص خرابی، خیلی سریع نسبت به رفع مشکل اقدام کنید.

– استفاده از رله‌های مناسب

همان‌طور که گفته شد، عملکرد صحیح رله‌ها تأثیر مستقیم روی چراغ‌های خودرو داشته و به روشن و خاموش‌شدن آن‌ها کمک می‌کند. در صورت عدم استفاده از رله مناسب با آمپر صحیح، این قطعات کوچک خیلی سریع داغ و خراب می‌شوند. خرابی آن‌ها نیز خاموشی چراغ‌های ماشین را به دنبال خواهد داشت.

– استفاده صحیح از نوربالا

استفاده زیاد از هر قطعه‌ای موجب خرابی زودهنگام آن می‌شود و چراغ نوربالا نیز از این قاعده مستثنی نیست. کاربرد مکرر این چراغ‌ها موجب آسیب‌رسانی و اختلال در عملکرد آن‌ها می‌شود. تنها در مواقع ضروری و در محیط‌های مناسب از چراغ نوربالا برای روشن‌کردن مسیر و افزایش میدان دید خود کمک بگیرید.

– استفاده از حفاظ برای چراغ‌های جلو

در جاده‌های مختلف، خودرو و چراغ‌های آن در معرض برخورد با اشیا ریزودرشت همچون شن و سنگ قرار می‌گیرند. ازآنجاکه خودرو با سرعت در جاده می‌تازاند، حتی اجسام ریز نیز می‌توانند به بخش‌ حساس و شکننده‌ای مثل چراغ خودرو آسیب وارد کنند. کاربرد حفاظ برای کاسه‌چراغ جلو نقش بسزایی در جلوگیری از خرابی زودهنگام این قطعه در برابر آسیب‌های خارجی می‌شود.

– توجه به تمیز بودن چراغ‌ها

با استفاده از یک‌پارچه نرم و مرطوب و یا پد الکلی، چراغ‌های خودرو را به طور منظم تمیز کنید. به طور خاص اگر در منطقه‌ای آلوده و پر گردوغبار ساکن هستید، به طور منظم بخش‌های مختلف ماشین از جمله چراغ‌ها را تمیز کنید، چون آلودگی احتمال خرابی قطعات را افزایش می‌دهد.

– بررسی منظم سلامت لامپ‌ها

عملکرد و سلامت چراغ‌های نوربالای ماشین را به طور منظم بررسی کرده تا در صورت مشاهده ایراد، نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کنید.

جمع‌بندی

چراغ نوربالای ماشین به طور ویژه در ساعات شب یا آب‌وهوای نامساعد، تضمین‌کننده ایمنی خودرو است. این چراغ مسیر پیش روی راننده را روشن کرده و میدان دید لازم را در اختیار وی قرار می‌دهد. بعلاوه چراغ نوربالای ماشین، سایر رانندگان را از وجود خودرو آگاه می‌سازد. عوامل متعددی مثل مشکل در سیم‌پیچی، خرابی رله، فیوز، کلید چراغ جلو و… باعث خرابی چراغ نور بالای ماشین می‌شوند. با انجام اقدامات پیشگیرانه، می‌توانید برای مدت‌زمان طولانی از سلامت و عملکرد چراغ نوربالا وسیله نقلیه خود اطمینان داشته باشید.

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0