ایستگاه
خواندن 6 دقیقه
.
5 ماه پیش
.
87 بازدید

تایر تیوبلس چیست؟ چه مزایا و چه معایبی دارد؟

تایر تیوبلس چیست؟ چه مزایا و چه معایبی دارد؟

مقدمه

اغلب محصولاتی که در دنیای امروز ساخته می‌شوند باید علاوه بر رفع نیاز مصرف‌کنندگان و قیمت مناسب، عملکرد مطلوبی را ارائه دهند. بازار خودرو نیز از این قاعده مستثنی نیست. استفاده از فناوری حتی در ساخت تایر ماشین نیز پیشرفت شایانی داشته است. تایرهای تیوبلس یا همان بدون تیوب که در بسیاری از خودروهای مدرن شاهد آن‌ها هستیم، یکی از بزرگ‌ترین و بهترین دستاوردهای صنعت به شمار می‌آید. جالب آنکه این فناوری نخستین‌بار ۷۰ سال پیش معرفی شده است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با تایر تیوبلس، مزایا و معایب آن آشنا شوید.

آشنایی با تایر تیوبلس

تایر تیوبلس همان‌طور که از نامش پیداست، فاقد تیوب بوده و از لاستیک و یک‌لایه داخلی نازک از جنس کلروبوتیل تشکیل شده است. وجود این لایه از نشت هوا به بیرون جلوگیری کرده و فشار باد زیادی را درون تایر نگه می‌دارد.

حتماً شنیده‌اید که هنگام رانندگی با سرعت بالا، دمای داخل تایر به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌یابد. این امر باعث افزایش فشار روی تیوب می‌شود؛ به‌طوری‌که اگر بر حسب اتفاق، کوچک‌ترین سوراخی روی سطح تایر معمولی ایجاد شود، هوا با سرعت زیادی خارج شده و سبب ترکیدن لاستیک می‌شود. در چنین شرایطی راننده کنترل ماشین را ازدست‌داده و مشکلات بسیاری به بار می‌آید.

خوشبختانه این مسئله درباره تایر تیوبلس صدق نمی‌کند. بدان معنا که اگر حین حرکت با سرعت بالا، لاستیک ماشین سوراخ شود، هوا به‌صورت آهسته به بیرون نشت می‌کند و راننده فرصت دارد با آرامش خود را به نزدیک‌ترین تعمیرگاه برساند. از طرفی تایرهای بدون تیوب حاوی هوا هستند و گرما را به شکل مؤثرتری دفع می‌کنند. اگر چرخ‌ها به‌جای مواد معمولی از آلیاژ ساخته شوند، عملکرد و ایمنی تایر از این نیز فراتر می‌رود. علاوه بر این، مایع خاصی درون تایر وجود دارد که روزنه‌های کوچک را خودبه‌خود مسدود می‌کند.

اگر میخ، ‌ سوزن و یا اشیای تیز دیگری درون لاستیک فرورفت و پنچری حادتر شد، باید با استفاده از پلاگ‌های خاص، ‌ سوراخ را کاملاً بپوشانید. پلاگ که شبیه به‌ یک جسم پیچ مانند است را وارد روزنه کنید و یک محلول خاص مثل چسب را برای مسدودسازی روی آن قرار دهید. البته فراموش نکنید روش پلاگ یک راه‌حل موقت بوده و بهتر است توسط مکانیک کاربلد انجام شود.

اگر پنچری باز هم بزرگ‌تر بود، ‌ لاستیک را از درون مسدود کنید. این روش چندان کارآمد نیست؛ زیرا گرچه سوراخ را می‌بندد؛ اما اجزای لاستیک را در معرض تماس با اجسام خارج قرار می‌دهد. در چنین شرایطی بهتر است تایر را به‌کلی عوض کنید که البته کمی هزینه‌بر است. تایر تیوبلس در مقایسه با تایر معمولی قدری گران‌تر به فروش می‌رسد که البته این امر باتوجه‌به مزایا و فناوری به‌کاررفته در آن تعجب چندانی ندارد.

تایر تیوبلس همچنین ۵۰۰ گرم از تایر معمولی سبک‌تر است و بدین ترتیب مصرف سوخت را کاهش می‌دهد. تیوب علاوه بر بالابردن وزن تایر، جرم فنربندی نشده بیشتری هنگام حرکت دارد و اثر منفی روی دینامیک و هندلینگ خودرو می‌گذارد. تایر تیوبلس به دلیل چسبندگی و مقاومت بیشتر در برابر پنچرشدن، برای رانندگی در مسیرهای ناهموار و خاکی مناسب‌تر است؛ بنابراین اگر اهل ماجراجویی و رانندگی در مسیرهای جدید و ناشناخته هستید، حتماً از تایرهای تیوبلس استفاده کنید.

مزایای تایر تیوبلس

مزایای فناوری تایر تیوبلس را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد.

– خالی‌شدن هوا به‌صورت آهسته

نشت هوا در تایرهای تیوبلس کمتر و آهسته‌تر از تایرهای معمولی است؛ بنابراین حتی اگر در میانه راه پنچر کنید، نیازی به کمک فوری ندارید و می‌توانید با خیال آسوده‌تری دنبال تعمیرگاه بگردید. البته این نکته را به‌خاطر داشته باشید که هر چه بیشتر با لاستیک پنچر رانندگی کنید، آسیب بیشتری به ماشین و تایر می‌زنید. بهتر است در صورت پنچری شدید، در یک مکان امن کنار زده و از کیت تعمیر یا لاستیک زاپاس استفاده کنید.

– افزایش ایمنی

همان‌طور که می‌دانید کنترل خودرو در صورت پنچرشدن لاستیک‌های تیوب دار واقعاً دشوار است. این وضعیت در بزرگراه و حین رانندگی با سرعت بالا خطرناک‌تر نیز می‌شود. استفاده از لاستیک تیوبلس میزان خطر را به طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهد؛ زیرا هوا به‌آرامی به بیرون نشت می‌کند و کنترل خودرو در این حالت آسان‌تر است. البته اگر با سرعت بالا و در طولانی‌مدت به رانندگی با لاستیک پنچر ادامه دهید، احتمال پاره شدن تایر وجود دارد.

– مصرف سوخت پایین

لاستیک‌های تیوبلس به دلیل نداشتن تیوب وزن کمتری دارند. این امر فشار روی موتور را کاهش داده و مصرف انرژی را به طور چشمگیری پایین می‌آورد. در نتیجه می‌توانید با همان مقدار سوخت معمول، مسافت‌های طولانی‌تری را طی کنید.

– اصطکاک کمتر

رانندگی با سرعت بالا باعث اصطکاک بین تیوب و لاستیک و در نتیجه افزایش دمای درون تایر می‌شود. اگر دما به بالاتر از حد نرمال برسد، احتمال ترکیدن لاستیک وجود دارد. خوشبختانه این مشکل در تایرهای تیوبلس حذف شده است؛ بنابراین افراد می‌توانند به‌راحتی به رانندگی با سرعت بالا ادامه دهند.

– درزگیر خودکار

برخی تایرهای تیوبلس مدرن دارای مایع درزگیر هستند. بدین ترتیب اگر لاستیک سوراخ شود، مایع درزگیر خودبه‌خود بیرون می‌ریزد و با مسدودکردن روزنه، جلوی خروج هوا را می‌گیرد.

– سواری بهتر

تایرهای تیوبلس بر خلاف تایرهای معمولی تنها از دو جزء تشکیل شده‌اند؛ چرخ و لاستیک. اتصال دقیق‌تر لاستیک به چرخ، یکنواختی مونتاژ و ایجاد تعادل در کل مجموعه، از جمله ویژگی‌های لاستیک تیوبلس هستند که در نهایت سواری بهتری را برای ماشین و راننده فراهم می‌کنند.

معایب تایر تیوبلس

در کنار مزایای فراوان، استفاده از تایر تیوبلس شامل معایب متعددی نیز می‌شود که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

– نصب دشوار

نصب تایر بدون تیوب در مقایسه با تایر معمولی اندکی دشوار و زمان‌بر است؛ چراکه بعضاً باید رینگ و لاستیک خاصی را برای آن تهیه کرد. علاوه بر این، شرایط نگهداری تایر نیز سخت‌تر است و درزگیر مایع باید هر ۶ ماه یک‌بار عوض شود.

– قیمت بالا

تایر تیوبلس از فناوری جدید استفاده می‌کند و در نتیجه قیمت بالاتری دارد؛ بنابراین در ازای طول عمر بیشتر و سواری راحت‌تر، باید هزینه زیادی را بپردازید.

– تعمیر دشوار

تایرهای بدون تیوب در صورت آسیب جدی بسیار سخت تعمیر می‌شوند. به همین خاطر نمی‌توانید ماشین را کنار بزنید و تایر معیوب را به‌سادگی عوض کنید. اگر قطر سوراخ ایجادشده روی لاستیک بزرگ بود، حتماً به تعمیرگاه مراجعه نمایید.

– تنوع محدود

شاید جالب باشد تایر تیوبلس در اندازه‌ها و مدل‌های محدودی تولید شده است؛ لذا امکان دارد هیچ‌یک از آن‌ها با خودرو سازگار نباشد و راننده مجبور به استفاده از همان تایرهای معمولی شود.

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0