بخشنامه واردات خودرو توسط جانبازان اگرچه در فروردینماه به تصویب رسیده، ولی به تازگی ابلاغ شده است. به طور دقیقتر، ابلاغیه آیین نامه اجرایی بند ب تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور درباره واردات خودروهای جانبازان با شماره ۱۴۰۴/۲۲۴۲۲۹ در تاریخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۱ توسط مدیرکل دفتر واردات گمرک جمهوری اسلامی ایران به گمرکات کشور صادر شد. مهمترین نکات این آیین نامه را در ادامه مورد بررسی قرار میدهیم.
مهمترین نکات بخشنامه واردات خودرو توسط جانبازان
طبق ماده ۲ آیین نامه واردات خودرو جانبازان، ملاک درصد جانبازی، نوع جانبازی (جسمی – حرکتی) و معلولیت، نظریه کمیسیون پزشکی بنیاد است. بنیاد وظیفه دارد ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، فهرست مشمولین را تدوین و به ترتیب اولویت به وزارت صمت اعلام کند.
از طرف دیگر طبق ماده ۴، وزارت موظف است از تاریخ ارسال فهرست مشمولین از سوی بنیاد و بر اساس ظرفیتهای اعلامی توسط شرکت، حداکثر ظرف سه ماه پس از واریز ۱۰۰ درصد بهای خودرو، تحویل خودرو را انجام دهد. در صورت فوت مشمولین پس از احراز شرایط توسط بنیاد، ورثه متوفی، جانشین آنها در تکمیل فرآیند واگذاری و تحویل خودرو هستند.
ماده ۶ بخشنامه واردات خودرو توسط جانبازان به وظیفه بانک مرکزی در فرایند پرداخت تسهیلات قرضالحسنه اشاره میکند. بر اساس این ماده، بانک مرکزی باید طبق اعلامیه شرکتهای خودرویی مجاز، از طریق بانکهای عامل و پس از اخذ تضامین قانونی از مشمولین خودروهای داخلی، نسبت به پرداخت تسهیلات قرضالحسنه موضوع تبصره (۱۵) به میزان مندرج در این آییننامه در اقساط ۶۰ ماهه و با کارمزد حداکثر ۴ درصد در وجه شرکت اقدام کند. مبدأ شروع اقساط تسهیلات، یک ماه پس از تحویل خودرو است.
مشمولین به خواست خود میتوانند کل یا بخشی از بهای خودرو به صورت نقدی پرداخت کنند و عدم دریافت تسهیلات بانکی، مانع استحقاق مشمولین از دریافت خودرو نخواهد بود. به علاوه، مشمولین میتوانند از واردات خودرو انصراف داده و نسبت به خرید خودرو داخلی اقدام کنند، آنهم بدون نوبت و با واگذاری فوری.
نحوه واگذاری خودروهای داخلی به مشمولین چگونه است؟
طبق بخشنامه واردات خودرو توسط جانبازان ۱۴۰۴، خودروهای داخلی به مشمولین بر اساس اولویت زیر واگذار میشوند.
- مشمولینی که به صورت نقدی و بدون استفاده از تسهیلات بهای خودرو را پرداخت کنند.
- جانبازان ۲۵ تا ۴۹ درصد که به تشخیص کمیسیون از نظر جسمی محدودیت حرکتی دارند با رعایت اولویت تعیین درصد جانبازی تا پایان سال ۱۴۰۳
- آزادگانی که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران معلول شناخته شوند.
- فرزندان شهدا که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران معلول شناخته شوند.
- همسران شهدا که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران معلول شناخته شوند.
توجه داشته باشید که طبق ماده ۱۱ آیین نامه مصوب، مشمولینی که از امتیازات واگذاری خودروی موضوع ماده (۴۵) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران مصوب ۱۳۸۶ یا بودجههای سنواتی استفاده کردهاند، مشمول واگذاری خودروی داخلی نیستند. شرکت خودرویی وظیفه دارد حداکثر ظرف سه ماه پس از واریزی ۱۰۰ درصدی بهای خودرو نسبت به تحویل خودروی تخصیصیافته به مشمول اقدام کند.
جزئیات تسهیلات در آیین نامه واردات خودرو جانبازان
بر اساس ماده ۱۳، مبلغ سی و پنج هزار میلیارد (۳۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال تسهیلات قرضالحسنه به موضوع خرید خودروی داخلی توسط بانک مرکزی از طریق بانکهای عامل اختصاص یافته است. امکان افزایش این مبلغ در صورت افزایش عملکرد جذب منابع وجود دارد.
با توجه به بخشنامه واردات خودرو توسط جانبازان و ایثارگران در سال ۱۴۰۴، میزان تسهیلات اعطایی به هر یک از مشمولین جهت خرید خودروی داخلی تا سقف مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون (۳,۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال به صورت فردی و فارغ از قیمت خودرو است. مشمولین کلف به پرداخت باقیمانده بهای خودرو مازاد بر تسهیلات اعطایی هستند. بانک عامل میبایست طبق اعلام شرکت پس از اخذ تضامین قانونی از مشمولین و همزمان با واریز متقاضی، حداکثر یک ماه قبل از تاریخ نوبت تعیین شده برای تحویل نسبت به پرداخت تسهیلات در وجه شرکت اقدام کند.
به منظور تسهیل در فرآیند اخذ تضامین قانونی، بانک عامل میتواند بهای خودرو را تا سقف مبلغ تسهیلات با رضایت متقاضی بیمه عمر مانده بدهکار کند و هزینه آن به عهده متقاضی است. در صورت هرگونه تأخیر در تحویل، ملاک قیمتگذاری خودرو، مقررات مربوط بوده و شرکت قادر به مطالبه بهای بیشتری نیست.
شرایط صدور مجوز واردات خودرو توسط جانبازان
طبق ماده ۱۷ بخشنامه واردات خودرو توسط جانبازان در سال ۱۴۰۴، وزارت صمت مکلف است نسبت به صدور مجوز یک دستگاه خودروی نو یا کارکرده تا سقف پنج سال به شرکتهای خودروساز داخلی یا شرکتهای مورد تأیید وزارت با رعایت قوانین و مقررات مربوط متناسب با وضعیت مشمولین (با معرفی بنیاد) به انضمام قطعات و تجهیزات موردنیاز برای مناسبسازی خودرو با شرایط زیر اقدام نماید.
– ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدأ برای جانبازان ۷۰ درصد (دو پا یا دو دست قطع از مچ و یا قطع نخاع یا نابینایی دو چشم یا ترکیب دو آسیبهای مذکور) تا سقف سی و پنج هزار یورو، سایر جانبازان ۷۰ درصد تا سقف سی هزار یورو، و برای جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد تا سقف بیست و پنج هزار یورو است.
– طبق بخشنامه واردات خودرو توسط جانبازان در سال جاری، امکان واردات خودرو توسط مشمولین، متناسب با درصد جانبازی و همچنین منابع و ظرفیتهای موجود اولویتبندی خواهد شد. مشمولینی که در سنوات گذشته از هیچگونه تسهیلات اعم از واردات و خرید خودرو استفاده نکردهاند، در اولویت قرار دارند.
– براساس بخشنامه واردات خودرو توسط جانبازان، مشمولین میتوانند با توجه به غیرتجاری بودن بدون کارت بازرگانی پس از ثبت سفارش با تشخیص و تأیید بنیاد رأسا نیز اقدام به واردات خودرو طبق شرایط بند (۱) این ماده کنند، مشروط به این که خودروی وارداتی دارای تأییدیههای فنی سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملی استاندارد ایران و خدمات پس از فروش باشد.
– سود بازرگانی خودروهای موضوع این آییننامه و تجهیزات موردنیاز متناسبسازی برای جانبازان، صفر است. همچنین بانک مرکزی وظیفه دارد نسبت به تخصیص ارز تا سقف مجاز برای واردات هر خودرو به شرکت با اولویت تخصیص از منابع ارزی (جهت واردات) وزارت صمت اقدام کند.
دیدگاهتان را بنویسید