مقدمه
خودروهای برقی به دلیل نداشتن قدرت کافی موتور بارها مورد انتقاد قرار گرفتهاند. محصولاتی که از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ تولید میشدند نیز تنها بر هیزم این آتش اضافه میکردند. بااینحال از یک برهه زمانی خاص به بعد، خودروسازان به پتانسیل موتورهای الکتریکی در ایجاد گشتاور بالا و سرعت بیش از حد پی بردند. این موتورها در مقایسه با موتورهای درونسوز بسیار کوچک هستند و اگر چند نمونه از آنها زیر کاپوت خودرو قرار گیرند، قوای محرکه به طور قابلتوجهی افزایش پیدا میکند.
کمپانی ریماک توانست با استفاده از همین مسئله قدرت هایپرکار نورا را تا بیش از ۱۰۰۰ اسب بخار بالا ببرد. این موضوع تولیدکنندگان خودرو را تحتتأثیر قرارداد، بهطوریکه مکلارن، فراری، پورشه و بسیاری از خودروسازان دیگر نیز سعی کردند با ترکیب قدرت موتور درونسوز و سبک و گشتاور بالای موتورهای برقی، خودروهای هیبریدی فوقسریعی را به عرضه درآورند.
از آن زمان به بعد، رقابت تنگاتنگی برای افزایش قدرت و شتاب به وجود آمد. ما اکنون در زمانهای به سر میبریم که قدرت ماشینها از ۲۰۰۰ اسب بخار نیز فراتر رفته است. حال شرکت کونیگزگ وارد میدان شده تا تصورات ما درباره موتورهای برقی را دگرگون کند. موتور Dark Matter تمام قوانین تکنولوژی الکتریکی را زیر پا گذاشته و Gemera را به یک هیولای مطلق و بیچونوچرا تبدیل کرده است.
قدرت موتور دارک متر
دارک متر قدرتمندترین موتور الکتریکی است که تاکنون روی خودرویی نصب شده است. این محصول نیرویی معادل ۸۰۰ اسب بخار داشته و سه برابر قویتر از موتور تسلا مدل S Plaid عمل میکند. یک موتور الکتریکی با این قدرت گزینههای نامحدودی را برای ساخت ابر خودروهای الکتریکی و هیبریدی پیش روی سازندگان میگذارد. اگر برای هر چرخ یک موتور استاندارد اختصاص داده شود، قدرت ماشین بهسادگی تا ۳۲۰۰ اسب بخار نیز میرسد.
گشتاور موتور دارک متر
گشتاور موتور دارک متر به طور دیوانهواری بالا است. این درجه از گشتاور را میتوان معادل بیش از نیمی از گشتاور Aspark Owl، بیش از ۹۰ درصد گشتاور تسلا مدل S Plaid و ۲۰۳ نیوتن متر بیشتر از فورد Lightning در نظر گرفت. جالب آنکه مورد آخر یعنی فورد لایتنینگ عموماً برای حمل و بکسل مورداستفاده قرار میگیرد و گشتاور موتور آن اساساً برای مقاصد صنعتی طراحی شده است.
این نوع گشتاور تضمین میکند هر کونیگزگ مجهز به دارک متر، شتاب غیر قابل تصوری میگیرد. به نظر میرسد خودروهای برقی در جنگ سرعت، بر خودروهای درونسوز پیروز شدهاند و این آخرین ضربه بر پیکر موتورهای معمولی است.
وزن شگفتانگیز موتور دارک متر
وزن دارک متر از میزان قدرت و گشتاور آن نیز حیرتانگیزتر است. قویترین موتور الکتریکی دنیا تنها ۳۹ کیلوگرم وزن دارد و از بسیاری دستگاههای ورزشی که در باشگاه با آنها کار میکنید سبکتر است. این سبکی خارقالعاده باعث میشود خودرو سریعتر و چابکتر از همیشه حرکت کند. هر چه باشد نسبت قدرت به وزن بهمراتب بهتر از قدرت تنها است.
استفاده از دارک متر در جمرا
مدل جدید Gemera کونیگزگ از آنچه در سالهای گذشته دیدیم نیز بهتر و هیجانانگیزتر است؛ چراکه جهش کوانتومی قدرت از موتور کوارک کونیگزگ به موتور دارک متر، قدرت، سرعت و ویژگیهای دیگر خودرو را به طور قابلتوجهی افزایش میدهد. مشخصات این موتور را در جدول زیر مشاهده میکنید.
موتور | هیبریدی شامل موتور بنزینی ۸ سیلندر و موتور الکتریکی دارک متر |
گیربکس | ۹سرعته چندلایه |
سیستم حرکتی | متغیر چهارچرخ محرک |
قدرت | ۲۳۰۰ اسب بخار |
گشتاور | ۲۷۵۰ نیوتن متر |
شتاب صفر تا صد | حدود ۱.۹ ثانیه |
حداکثر سرعت | ۴۰۰ کیلومتر بر ساعت |
چنانچه از جدول فوق برمیآید، جمرا کونیگزگ باقدرت ۳۲۰۰ اسب بخار و گشتاور ۲۷۵۰ نیوتن متر، یک غول بزرگ در صنعت خودروسازی است.
جمرا یک خودروی پلاگین هیبریدی است؛ نه خودروی برقی
مانند اغلب خودروهای قدرتمند که طی ۱۰ سال اخیر به بازار آمدهاند، جمرا نیز از پیشرانه هیبریدی استفاده میکند. البته کونیگزگ همچنان به تولید موتورهای احتراق داخلی ادامه میدهد. جالب آنکه کانسپت اصلی جمرا نیز دارای یک موتور سه سیلندر بسیار خاص بود که بدون میل بادامک کار میکرد و میتوانست نیرویی معادل ۶۰۰ اسب بخار تولید کند. بااینحال کمپانی سوئدی تصمیم گرفت ابتکار بیشتری در ساخت محصول خود به خرج دهد.
کونیگزگ علاوه بر نسخه سه سیلندری، موتور V-8 را نیز برای جمرا تنظیم کرده است. محصول جدید که Hot V8 نام دارد، مانند دارک متر یک منبع انرژی بزرگ بوده و قادر است ۱۵۰۰ اسب بخار نیرو تولید کند. شرکت توانسته به لطف بهکارگیری گیربکس ۹سرعته LST (انتقال سرعت نوری)، فضای موردنیاز برای پنج سیلندر دیگر را نیز فراهم کرده و نیاز این موتور حجیم را برآورده سازد.
جمرا کونیگزگ، سریعترین و پرشتابترین خودروی جهان
جمرا کونیگزگ احتمالاً سریعترین خودروی چهارنفره دنیا است. رتبه دوم به فراری FF اختصاص دارد که سرعت آن معادل ۳۳۵ کیلومتر بر ساعت، یعنی ۲۰ درصد کمتر از خودروی سوئدی است. البته در این میان شایسته است به نام تسلا مدل S Plaid نیز اشاره کرد که شتاب صفر تا صد را در مدتزمان ۱.۹ ثانیه مدیریت میکند. حدود ۱.۹ ثانیه طول میکشد تا جمرا از حالت سکون بهسرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. با تداوم فشار روی پدال گاز، حداکثر سرعت این ماشین به ۴۰۰ کیلومتر بر ساعت خواهد رسید.
تکنولوژی بهکاررفته در موتور دارک متر
دارک متر با تکنولوژی فوق پیچیده ساخته شده است. اصطلاح جدیدی که برای توصیف روش کار این موتور به کار میرود، رانش راکسیال یا Raxial Thrust نام دارد. واژه Raxial خود ترکیبی از دوکلمه radial به معنی شعاعی و axial به معنی محوری است. اغلب موتورهای برقی یا بر اساس رانش شعاعی کار میکنند یا رانش محوری. موتور شعاعی دارای سیمپیچهای مغناطیسی عمود بر محور چرخش است. ولی سیمپیچهای موتور محوری موازی با محور چرخش هستند. البته که هر روش معایب و مزایای خاص خود را دارد.
فرایند ساخت و نگهداری موتورهای شعاعی سادهتر است، اما موتورهای محوری علیرغم وزن و حجم پایین خود، قدرت بیشتری تولید میکنند. کونیگزگ با ترکیب این دو فناوری در دارک متر، موفق شده محصول بینظیری خلق کند که قدرت و گشتاور آن از سایر موتورها بیشتر است. هرچند سرعت چرخش موتور چندان بالا نیست و نهایت به ۸۵۰۰ دور بر دقیقه میرسد.
بهرهمندی از باتری دیالکتریک خنکشونده جدید
کونیگزگ از پک باتری انحصاری خود استفاده کرده است. این پک به معنای واقعی، قدرت را به خودرو انتقال میدهد. سیستم خنککننده جمرا شامل باتریهایی میشود که دارای روغن دیالکتریک هستند. این روغن بهعنوان عایقی برای جلوگیری از واکنشهای ناخواسته شیمیایی ایفای نقش میکند. اکثر باتریهای بهکاررفته در خودروهای برقی مجهز به سیستمهای خنکسازی بهوسیله جریان باد هستند که به باتری متصل شده است. اما کونیگزگ از یک رویکرد مایع استفاده کرده و درصورتیکه اثربخشی این رویکرد به اثبات برسد، تحولی در فناوری خنکسازی به وجود میآید.
جمعبندی
جمرا کونیگزگ یک خودروی آزمایشی باورنکردنی است که از موتور جدید دارک متر بهره میبرد. دارک متر که یک انقلاب بزرگ در فناوری ساخت موتور به شمار میرود، قادر است صدها اسب بخار بیشتر از رقیبان خود نیرو تولید کند. جالب آنکه توان آن بیش از نیم مگاوات، یعنی در حد یک هواپیمای برقی است. کونیگزگ ید طولایی در استفاده از فناوریهای نوین دارد و با تولید دارک متر بار دیگر توانایی خود را به رخ رقیبان کشیده است. باید دید کمپانی سوئدی اجازه استفاده از دارک متر را به خودروسازان دیگر میدهد یا خیر. بههرحال بدیهی است که در آینده نزدیک شاهد جولاندادن خودروهای هیبریدی و برقی باقدرت و سرعت چندبرابر خواهیم بود.
دیدگاهتان را بنویسید