مقدمه
تمیز نگهداشتن محوطه و محفظه موتور درست مثل پاکیزگی بدنه حائز اهمیت است. اگر مالک یک خودروی قدیمی هستید که تاکنون به فکر تمیزکردن فضای زیر کاپوت نیفتادهاید، انجام این کار تا حدودی ترسناک و وقتگیر خواهد بود. سالها چربی و آلودگی حین رانندگی روی قطعات مختلف تلنبار شدهاند و اگر در هنگام برداشت و تمیزکردن آنها احتیاط نکنید، ممکن است وارد روغنهای ماشین شوند. در بدترین حالت، روغن به سبب دمای بالای موتور آتش میگیرد و خسارت هنگفتی بر دوش مالک تحمیل میکند. بسیاری افراد برای اجتناب از ریسکهای مختلف، پاکسازی محفظه موتور را بر عهده افراد حرفهای و خبره قرار میدهند. اما واقعیت این است که در صورت رعایت چند نکته، مالک نیز بهراحتی میتواند محفظه موتور را تمیز کنید.
چرا باید محفظه موتور را پاکیزه نگه داشت؟
برای بسیاری افراد، پاکسازی محفظه موتور فاقد اولویت است. راننده چندان با این قسمت ماشین سروکار ندارد، پس چرا باید به تمیز بودن آن اهمیت دهد؟ پاسخ ساده است؛ آلودگی، جرم، روغن و گریس باگذشت زمان باعث ایجاد رسوب و در نهایت خوردگی اجزای مهم شده و طول عمر مفید موتور را کاهش میدهد. در حقیقت تمیزکردن محفظه موتور یکی از روشهای مهم نگهداری از خودرو است که میبایست به طور دورهای انجام شود. اگر دائماً در محیطهای آلوده و غبارآلود رانندگی میکنید، دوره تمیزکاری محفظه موتور کوتاهتر خواهد بود.
معمولاً برای تمیزکردن محفظه موتور به وسایل زیر احتیاج خواهید داشت:
- چندتکه پارچه و حوله تمیز
- یک بطری محلول چربیزدا
- یک بطری محلول تمیزکننده فوری
- جاروبرقی و شلنگ (اختیاری)
با پیروی از ۹ مرحله زیر و صبر و حوصله کافی میتوانید محفظه موتور را به شیوه امن و ساده تمیز کنید.
مرحله ۱- انتظار برای خنکشدن موتور
نخستین گام بدیهی برای تمیزکاری موتور، خاموشکردن ماشین و انتظار برای خنکشدن موتور است. اگر بهتازگی خودرو را خاموش کردهاید، حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه صبر کنید تا حرارت درون محفظه موتور از بین برود. خنکشدن موتور نهتنها از سوختن دستهای شما جلوگیری میکند، بلکه مانع ترکبرداشتن بلوک موتور به دلیل تغییر دمای ناگهانی میشود.
مرحله ۲- برداشتن تمام آلودگیهای واضح و بزرگ
اگر معمولاً وسیله نقلیه خود را خارج از خانه پارک میکنید و تاکنون تلاشی برای تمیزکردن محفظه موتور نکردهاید، بدون شک آلودگیهای واضحی در زیر کاپوت مشاهده خواهید کرد. ابتدا با استفاده از دست یا یک جاروبرقی کوچک، آلودگیها را بردارید تا مبادا در طول فرایند پاکسازی، وارد بخشهای مهم شوند. در این مرحله شاهد وجود برگ یا رسوبات دیگر در گوشههای محفظه موتور خواهید بود که باید برداشته شوند.
مرحله ۳- جداکردن باتری و پوشاندن جعبهفیوز
پیش از اسپریکردن هر نوع محلول شوینده در محفظه موتور، باتری را از خودرو جدا کرده و جعبهفیوز و هر ترمینال دیگری را بپوشانید تا مبادا مایع تمیزکننده با آنها تماس پیدا کند. موتور به نحوی طراحی شده که تا حدی در مقابل آب و رطوبت مقاومت میکند، اما اجزای الکتریکی از چنین قابلیتی برخوردار نیستند و بهمحض تماس با رطوبت، هم خراب میشوند و هم مشکلات بزرگتری به بار میآورند. پس در وهله اول، منبع برق یعنی باتری را از خودرو جدا کنید. ابتدا کابل ترمینال منفی و سپس کابل ترمینال مثبت را جدا کرده و بعد باتری را از زیر کاپوت به محل امن دیگری خارج از خودرو انتقال دهید.
مرحله ۴- شستشوی محفظه موتور با استفاده از شلنگ آب
این مرحله کاملاً غیرضروری و اختیاری است و شامل شستشوی ملایم محفظه موتور با استفاده از شلنگ آب میشود. این کار باید در نهایت دقت و احتیاط صورت گیرد، بهنحویکه هیچ قطره آبی به ترمینالها و فیوز پاشیده نشود. شستشو با شلنگ آب به پاکشدن آلودگیها کمک میکند. تنها در صورتی از شلنگ پرفشار استفاده کنید که در شستن محفظه خبره و حرفهای شده باشید، چون دینام و برخی قطعات دیگر در مواجهه با آب پرفشار دچار آسیب میشوند.
مرحله ۵- خشککردن یا انتظار برای خشکشدن طبیعی موتور
پیش از ادامه فرایند پاکسازی محفظه موتور، اطمینان حاصل کنید که این ناحیه به طور کامل خشک و عاری از رطوبت است. اگر وقت کافی دارید، کاپوت ماشین را بالا نگه داشته و حدود ۱۵ دقیقه صبر کنید تا فضای موردنظر بهصورت طبیعی خشک شود. با حوله یا پارچه تمیز نیز میتوانید فرایند خشکشدن را سرعت دهید.
مرحله ۶- استفاده از چربیزدا برای پاککردن لکههای سخت
مسلماً آب و شوینده معمولی نمیتواند لکههای چربی و روغنی را از بین ببرد. برای این کار میبایست از اسپریهای چربیزدا استفاده کرد. حتماً دستورالعمل کاربرد اسپری یا محلول چربیزدا را بهدقت مطالعه کرده و سپس به سراغ پاکسازی لکههای چربی محفظه موتور بروید. محلول چربیزدا را روی رسوبات چربی اسپری کرده و مدتی صبر کنید تا محلول اثر کنید.
مرحله ۷- تمیزکردن نواحی چربیزدایی شده
برای تمیزکردن موتور میتوانید از یکپارچه تمیز استفاده کنید. گوشهها و نقاطی که دسترسی به آنها سختتر است، بهوسیله یک مسواک یا برس نرم قابل پاکسازی هستند. محفظه موتور مقاومت بالایی در برابر خطوخش دارد. به همین خاطر میتوانید از حولههای میکرو فیبری نیز برای تمیزکردن نواحی چربیزدایی شده استفاده کنید.
توجه داشته باشید که پارچه یا حولههای بهکاررفته در این مرحله دیگر قابلاستفاده نخواهند بود، چون لکههای چربی و گریس بهسختی از روی پارچه یا حوله پاک میشوند.
مرحله ۸- استفاده از محلول تمیزکننده
پس از شستشو با آب و چربیزدا، میتوانید از محلول تمیزکننده فوری برای پاکسازی نهایی و برق انداختن محفظه موتور استفاده کنید. پارچه تمیز را به محلول آغشته کرده و محفظه را پاک کنید.
در صورت پاکسازی دورهای و منظم محفظه موتور، استفاده از محلول تمیزکننده فوری بهتنهایی کافی است و دیگر نیازی به انجام مراحل شستشوی قبلی ندارید. برای برق انداختن قطعات فلزی، پولیشهای موجود در بازار انتخاب خوبی بهحساب میآیند که معمولاً بهصورت اسپری هستند.
مرحله ۹- بازگرداندن باتری و اتصال ترمینالها
پس از پایان تمیزکاری محفظه موتور، فراموش نکنید که باتری را بهجای اصلی خود بازگردانید. ابتدا ترمینال مثبت و سپس ترمینال منفی را وصل کرده، نگاهی به محفظه تمیز و براق موتور انداخته و بعد، درب کاپوت را ببندید.
جمعبندی
اگرچه چندان با محفظه موتور سروکار ندارید، ولی بد نیست بدانید پاکسازی این بخش یکی از روشهای نگهداری خودرو بهحساب میآید. وجود آلودگیهایی همچون گردوغبار، روغن و گریس و نشست رسوب روی قطعات، باعث کاهش طول عمر مفید آنها میشود. به همین خاطر بهتر است به همان اندازهای که برای نظافت کابین و بدنه خودرو اهمیت قائل هستید، تمیز بودن فضای زیر کاپوت را نیز در اولویت قرار دهید.
دیدگاهتان را بنویسید