ایستگاه
خواندن 4 دقیقه
.
2 سال پیش
.
21 بازدید

آشنایی با انواع قبض جریمه رانندگی

آشنایی با انواع قبض جریمه رانندگی

هر راننده‌ای حداقل یک‌بار به طور آگاهانه یا ناآگاهانه مرتکب تخلف در رانندگی شده است. نادیده‌گرفتن چراغ قرمز، پارک در مکان‌های غیرمجاز، سبقت از راست، حرکت در خطوط ویژه، نصب تجهیزات اضافی روی بدنه خودرو، استفاده از نورافکن یا چراغ‌های خاص، در آغوش داشتن اطفال حین رانندگی، نبستن کمربند ایمنی، عبور از سرعت مجاز و … همگی جزو تخلفاتی هستند که رانندگان را ملزم به پرداخت جریمه می‌کند.

متأسفانه، آداب رانندگی در طی چند سال اخیر نادیده گرفته شده و در حقیقت تعداد تخلفات رانندگی در یک شهر کوچک نیز روزانه به صدها مورد می‌رسد. باتوجه‌به گسترش شهرها و افزایش شمار خودروها، تکنولوژی‌های دقیق نیز به کمک نیروی پلیس راهنمایی‌ورانندگی آمده‌اند تا تخلفات را ثبت، و متخلفین را جریمه کند. جرائم رانندگی به‌طورکلی در چهار دسته قرار می‌گیرند که مبلغ برخی آن‌ها در صورت اهمال در پرداخت، پس از گذشت دو ماه دوبرابر می‌شوند. در ادامه به بررسی انواع قبض جریمه می‌پردازیم.

قبض جریمه تسلیمی

قبض جریمه تسلیمی زمانی صادر می‌شود که فرد حین رانندگی مرتکب خلاف شده و به دستور افسر پلیس، ماشین خود را متوقف می‌کند. در این حالت، افسر پلیس مدارک لازم را از فرد متخلف دریافت کرده و پس از پرکردن قبض اخطاریه، آن را به راننده تحویل می‌دهد. راننده موظف است این قبض تسلیمی را حداقل ظرف ۶۰ روز آینده پرداخت کند، در غیر این صورت مبلغ جریمه دوبرابر می‌شود. قبض جریمه تسلیمی حاوی اطلاعات متعددی است که از جمله آن‌ها می‌توان به مشخصات راننده، مشخصات گواهینامه رانندگی، مشخصات افسر راهور، مشخصات خودرو و … اشاره کرد.

قبض جریمه الصاقی

یکی دیگر از روش‌های رایج جریمه خودرو، صدور قبض الصاقی است. قبض الصاقی در غیاب فرد متخلف صادر می‌شود و شامل مواردی همچون پارک خودرو در مکان‌های غیرمجاز می‌شود. فرض کنید ماشین خود را در محل نامناسبی پارک کرده و برای انجام هر کاری، خودرو را ترک کرده و از آن دور می‌شوید. سپس افسر راننده از راه می‌رسد و ماشین شما را جریمه می‌کند. به برگه جریمه‌ای که معمولاً زیر برف‌پاک‌کن قرار می‌گیرد، قبض جریمه الصاقی گفته می‌شود. این قبض   را نیز باید تا حداکثر ۶۰ روز پرداخت کنید، در غیر این صورت مبلغ جریمه دوبرابر می‌شود.

قبض جریمه دوبرگه

قبض جریمه دوبرگه زمانی صادر می‌شود که فرد در حین رانندگی مرتکب تخلف شده و به طور عمدی یا غیرعمدی، دستور توقف پلیس را نادیده می‌گیرد و به مسیر خود ادامه می‌دهد. در نتیجه این کار، دو برگ جریمه برای راننده لحاظ می‌شود؛ یکی برای ارتکاب تخلف و دیگری برای عدم اطاعت از دستور توقف پلیس.

ناگفته نماند که راننده می‌تواند نسبت به صدور قبض جریمه دو برگه اعتراض کند، چرا که ممکن است متوجه دستور توقف پلیس نشده باشد، و یا افسر پلیس اشتباهی کرده باشد. به‌هرحال، راننده به طور فیزیکی نزد افسر نبوده تا جریمه را دریافت کند. اگر ثابت شود سرپیچی از فرمان پلیس نه ازروی‌عمد، بلکه سهوی بوده، آنگاه ممکن است تخفیفی در مبلغ جریمه اعمال شود. همچنین اگر راننده با ارائه مدارک کافی ثابت کند افسر راهور دچار اشتباه شده، آنگاه جریمه باطل خواهد شد.

قبض جریمه با دوربین

دوربین‌های متعددی در سطح شهر نصب شده‌اند که به طور لحظه‌ای از پیرامون عکس می‌گیرند. این تصاویر یا توسط هوش مصنوعی یا توسط اپراتورها مورد پردازش و بررسی قرار می‌گیرند و در صورت تشخیص تخلف، قبض جریمه صادر می‌شود.

معمولاً دوربین‌های هوشمند مجهز به فناوری هوش مصنوعی در مکان‌هایی نصب می‌شوند که نیاز به تحلیل وضعیت جرم نباشد (مثل بزرگراه‌ها، آزادراه‌ها و …). در شرایط پیچیده‌تر، اپراتورها تصاویر ثبت‌شده به‌وسیله دوربین‌ها را مورد بازرسی قرار داده و در صورت مشاهده خلافی، از مرکز پلیس خواسته می‌شود نسبت به صدور جریمه برای راننده متخلف اقدام کند. البته راننده می‌تواند نسبت به صدور این نوع قبض اعتراض کند، چرا که همیشه امکان خطا از سوی اپراتورها یا هوش مصنوعی و یا اشتباه در ثبت تصاویر به‌وسیله دوربین‌ها وجود دارد.

نحوه اعتراض به جرائم رانندگی

اگر نسبت به جریمه دریافتی معترض هستید، باید به مراکز پلیس 10+ مراجعه کرده و نسبت به تنظیم شکایت اقدام کنید. در این صورت، شکایت شما در یک بازه زمانی کوتاه‌مدت مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و نتیجه نهایی به شما اطلاع داده خواهد شد.

در صورت اعتراض به نتیجه اعلام‌شده از سوی پلیس 10+ باید به واحد رسیدگی به تخلفات مراجعه کنید. برخی شکایات، مخصوصاً جریمه‌هایی که در دسته جرائم الصاقی قرار می‌گیرند، معمولاً ترتیب اثر داده شده و تخفیف در پرداخت جریمه لحاظ می‌شود. اما جریمه‌های مهم و سنگین‌تر نظیر جرائم ثبت‌شده با دوربین، امکان بخشش یا کاهش ندارند.

 

مقالات مرتبط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

0